Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Kacsások a pácban, valamint a rókamese

Több tízezer madarat neveltek föl egy Bács-Kiskun megyei cég megbízásából dél-alföldi kacsatenyésztők az elmúlt fél évben, pénzt azonban nem láttak belőle. A cég szerint a tenyésztők tartoznak nekik. Mindkét fél pert fontolgat.
Még tavaly decemberben vállalta el az Ópusztaszeren élő Huszár Zoltán, hogy a Bács-Kiskun megyei Városföldi Agrárgazdaság Rt. megbízásából felnevel ötezer, Franciaországból származó kacsát 3,25 kilós vágósúlyra. Huszár nagyjából félmillió forintot remélt a hízott szárnyasokért. A férfi szerint a kacsák nagyon gyenge minőségűek voltak, idő előtt elhullott belőlük kilencszáz darab. A maradék több mint négyezer állatot elvitték, és levágták. Mint mondta, ötszázezer helyett csak kétszázezer forintot kapott, ami csak a költségeit fedezte: áram- és állatorvosi számláját ebből fizette ki. A kétszázezret azonban csak úgy kapta meg, ha elvállal még hatezer-ötszáz kacsát. A férfi – más megoldás híján – belement a szerződésbe, amit gyógykezelés alatt álló feleségével írattak alá.

Miután a második „turnussal" is végzett, azt is elvitték – igaz, az „áru" az előírtnál könnyebb volt. Elmondta: összesen ötezer-nyolcszáz kacsát adott le, mínusza a megengedett természetes elhullási arányon, öt százalékon belüli volt, ami tovább csökkent azzal, amit a róka vitt el. Számítása szerint így a második garnitúráért ötszázharmincezer forint járt volna neki – a cég azonban ehelyett négyszázhetvenötezer forintnyi tartozást hozott ki az egyenlegből. A számára érthetetlen elszámolással a férfi nem tudott mit kezdeni, pereskedésre viszont nincs elég pénze – noha rajta kívül, mint mondta, még legalább másik öt tenyésztő is így járt.

A Bács-Kiskun megyei Bodogláron Kiss Sándor összesen harmincnyolcezer kacsa felhizlalását vállalta el, fizetség helyett azonban közel másfél milliót követel tőle a cég. A férfi szerint azzal vádolják, hogy „ellopta a kacsákat, és a hizlaláshoz adott tápot", holott minden élő jószágot elszállítottak tőle. A szerződés értelmében – ami Kiss szerint ceruzával készült és a vezérigazgató alá sem írta – 49+6 nap alatt kellett volna a kellő súlyúra hizlalni a madarakat, de a cégtől kapott rossz minőségű táptól még hetven nap alatt sem érték el ezt. Amikor a férfi egy másik, hasonlóan járt tenyésztővel együtt reklamálni próbált a cég vezetőjénél, az biztonsági őrökkel vezettette ki őket.

– Úgy gondolom, megdolgoztam a pénzemért, és nem követtem el semmit: nem hagyhatom annyiban a dolgot – mondta Kiss, aki azon tanakodik, bírósághoz fordul, hogy megkapja a jussát.

Egészen másképp látja a kialakult helyzetet a Városföldi Agrárgazdaság Rt. kereskedelmi igazgatója, Vidmann Zoltán, aki szerint a tenyésztők jelentős mínuszának oka a leadott kacsák száma. Kissnél nagyjából hatszáz, Huszárnál százötven kacsának kelt lába, azaz sem az elhullási naplóban, sem az elszállított állatok között nem volt nyomuk. Kiss a vezető szerint nem volt hajlandó távozni és megfenyegette őt, ezért volt szükség a biztonságiakra. A táp minőségéről elmondta: ugyanazzal a táppal Kiss az előírt súlynál nehezebb, míg Huszár jóval könnyebb vágóállatokat hizlalt.

A megengedett ötszázalékosnál mindkét tenyésztőnél jelentősen magasabb volt az elhullási arány. A rókák pusztítására reagálva Vidmann elmondta: valószínűleg az ország teljes rókaállománya ezen a környéken garázdálkodik, máshogy nemigen képzelhető el ekkora hiány. A cég a számára nem kielégítő magyarázatok miatt valószínűleg feljelentést tesz, így az ügy mindenképpen a bíróságon folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Móra igazgatója

Két évvel mandátumának lejárta előtt lemondott igazgatói tisztségéről Miklós Mátyásné. A Móra Ferenc… Tovább olvasom