Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Kacskaringózó szennyvíz

Hatalmas csőrendszert vezetett át a Szeviép Rt. tegnap a Tisza medre alatt. A szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető helyét három hétig ásták ki, a csőbehúzás viszont nem egészen két óra hosszáig tartott.
Kiépített pályán csúszott a folyóba a két hatalmas cső. Fotó: Gyenes Kálmán
A vízen úszó cölöpös munkagép három hétig szedte-emelte ki a hordalékot a Tiszából és keresztben egy hatalmas árkot ásott. Ezután előkészítették a csőbehúzást: tegnap délelőtt fél tízkor pedig megfeszültek az acélkötelek és megkezdődött a szenny- és csapadékvizet szállító csövek áthúzása a Tisza alatt. A csörlős hajó a gyermekklinika előtt helyezkedett el, míg az újszegedi oldalon 95 méter hosszú 1400 milliméter vastag és 230 méter 600 milliméteres csőrendszer simult a vezetősínre. Oltványi József, a Szeviép Rt. divízió igazgatója elmondta: a körülmények ideálisak, alacsony a vízállás és az idő is kedvez. Háromnegyed tízkor a csörlő kezelője engedélyt kapott a hatvantonnás monstrum megmozdítására.

A csőrendszert a meder alatt négy méter mélyen kiásott árokba vezették. Az újszegedi parton a cső többször önkényesen letért a kijelölt pályáról, de az emberek ügyes, begyakorolt mozdulatokkal munkagépek segítségével az útját állták és a helyes irányba terelték.

Fotó: Gyenes Kálmán
– Legalább huszonöt ehhez hasonló munkán vagyunk túl. A szakembereink értik a dolgukat, legutóbb a Duna alatt végeztünk el ilyen feladatot – magyarázta Baranyi Sándor, a Szeviép Rt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: ez a négymilliárd-háromszázmillió forintos beruházás – amibe beletartozik a csőrendszerek átvezetése két helyen a Tiszán, két szennyvíztisztító telep felépítése és kettő felújítása – a legnagyobb munka a cég életében.

Fél tizenegykor a nagyobb átmérőjű, de rövidebb, pipás cső elmerült a víz alatt. Ezen keresztül ömlik majd a sodorvonalba a gyermekklinika felől a csapadékvíz, míg a szennyvizet vezető keskenyebb rendszerben – ami tizenegy óra után nem sokkal került a helyére – szennyvíz áramlik majd az újszegedi gyűjtőbe. Innen elvezetik a tiszaszigeti átemelőhöz és a folyó alatt visszakerül a szegedi oldalra, a hattyasi tisztítóba.

– Lehet, hogy bonyolultnak tűnik a Tisza alatti kétszeri átvezetés, de sokkal nagyobb ráfordítással járt volna, ha a belváros szennyvizét egyenesen Hattyastelepre vezetjük – jelentette ki Tamás Péter, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. létesítmény főmérnöke, aki elmondta: a Tisza alatt átvezetett csöveket csatlakoztatják a hullámtéri aknákhoz, majd homokkal és kővel szórják le. Véglegesen a folyó hordaléka tömíti be az apró réseket és a csőrendszer mozdulatlan marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendelő adóssága és lyukas zsákja

Közel hatvanmillió forinttal csökkentette fél év alatt a szegedi rendelőintézet adósságállományát az… Tovább olvasom