Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Kádár pacalt, Jimmy Baileyst kért Szabótól

Szeged - Dolgozott kaukázusi luxusszállodában, felszolgált a Parlamentben, hat évig szervezte az Anna-bált a szegedi Szabó László, akit mindig is a vendéglátás „szebbik oldala", a protokoll érdekelt.
Mások mellett Kádár Jánosnak is felszolgált a szegedi Szabó László, aki négy évtizede dolgozik a vendéglátásban. Édesapja kocsmáros volt, édesanyja szakácsnő, így szinte a génjeiben van a szakma. Szegeden végzett vendéglátó-ipari iskolát, majd szakmai versenyeken vett részt.

– A 70-es évek elején átjártunk Hódmezővásárhelyre, a Béke Szállóba – mostani nevén a Fekete Sasba – felszolgálni. Sok prominens személyt láttunk ott vendégül, egyszer Kádár Jánost is, aki a hatalmas műgonddal összeválogatott menüt látva elkiáltotta magát: szívesebben enne inkább egy jó pacalt, mert azt halotta, Vásárhelyen nagyon jól csinálják – elevenítette fel egyik meghatározó emlékét Szabó László, akit mindig is a szakma „szebbik" része érdekelt, vagyis a protokollal, az etikettel foglalkozott szívesen. Szorgalmának, kitartásának köszönhetően fiatalon az ország vezető szállodaláncához került, dolgozott a szegedi Hungáriában (a mai Novotel Hotelben) és Balatonfüreden a Hotel Marinában, ahol hat évig volt az Anna-bál protokollfőnöke. Nosztalgiával emlékszik vissza az akkori „nyugodt időkre", amikor még fehér kesztyűben flambírozták az ételt a vendégeknek.

Szabó Lászlót mindig is a szakma „szebbik
Szabó Lászlót mindig is a szakma „szebbik" része, a protokoll érdekelte. Képünkön az Útkaparó csárdában látható.
Fotó: Veréb Simon

– Füreden pihent nyaranta az ország krémje: színészek, politikusok. Nálunk lakott például Németh Miklós volt miniszterelnök, itt vitorlázott Bujtor István színész. A bár mellett volt a konyha, a hatalmas hűtővel. Hofi gyakran bekéredzkedett, és ott sörözött, közben falatozott a paprikából, paradicsomból, sonkából. Zámbó Jimmy is sokszor járt nálunk, emlékszem mindig Baileyst kért – hallottuk Szabó Lászlótól, aki munkája során a Habsburg főherceggel, és feleségével is találkozott. Titokzatos telefont kapott a kabinetirodától: harminc főre terítsenek. Az étterem egy másik termében azon az estén cigányzenekar játszott. Éppen akkor szerelték össze a hangszereiket, amikor az államtitkár, a köztársasági megbízott, a főherceg és a neje megérkezett. Ekkor történt egy kis protokolláris baki: a főhercegné nem tudta, hogy ki kicsoda, és az egyik zenésszel fogott kezet.

A Parlamentben is felszolgált Szabó úr – a Külügyminisztérium vendégeinek, és a Szegedre érkező nagykövetek étkeztetését is sokszor rábízták. Jelenleg az Útkaparó csárdát és a Halácsi majort üzemelteti, és csapatával rendezvények lebonyolítását vállalja.

Sütkérező farkasok között

Hófödte hegyóriások között, a kaukázusi Gudauriban, egy luxusszállodában is dolgozott az 58 éves szegedi Szabó László. A hotel 140 kilométerre volt a legközelebbi lakott településtől, helikopterrel szállították oda a vendégeket, akik a vadonban síelhettek. Hogy mennyire laktak a „természet lágy ölén", azt az bizonyítja, hogy egyik reggel, amikor Szabó úr felébredt, az ablakon kinézve farkasokat látott sütkérezni a domboldalon.

Olvasóink írták

 • 6. kjoc 2010. február 07. 20:13
  „No mi van?Nem megy a bót?Köll a reklám!?”
 • 5. Zotty 2010. február 07. 15:19
  „5. Pinaman:

  Én édesapád egyik üzleti partnere vagyok és elszomorít, hogy egy protokollban jártas úriembernek ilyen neveletlen, nyilvánosan trágárkodó gyereke van.”
 • 4. gróf 2010. február 07. 09:52
  „5!
  és téllleg vittt a jimmynek béliszt?

  Egyébként általában mindenki valakinek az anyukáj vagy apukája esetleg a gyereke...akiket Te máskor leugatsz a hozzászólásokban!

  Jó egészséget kívánok apukádnak!”
 • 3. mag 2010. február 06. 16:24
  „Gyapi elméntel Balatonra zsugázni REMÉLEM megnyered a főőőő dijat!! igaz Kincsóóóó te kicsi nyamika???!!!”
 • 2. bubu69 2010. február 06. 15:06
  „Lacikam gratulalok a cikkhez es orulok, hogy jol vagy es szivesen emlekszem viszza a Marina beli idokre a Fehervarival. Lori Dallas-bol.”
 • 1. gróf 2010. február 06. 14:49
  „Írjon könyvet!
  Pacalt vittem Csermanek Jánosnak! címmel...tuti siker az ország szellemi színvonalát nézve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátok közt van a szegedi Muhari Tamás

Az RTL Klub több mint tíz éve futó sorozatában kapott mellékszerepet egy szegedi fiatalember, Muhari Tamás. A lehetőséget egy véletlennek köszönheti. Tovább olvasom