Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kakas Béla kihívásai

Tizenkét évvel ezelőtt telepedett le Sándorfalván a város új polgármestere, Kakas Béla. Az 55 éves, négygyermekes vállalkozó úgy véli: számára kihívás és testhezálló feladat megálmodni egy várost, a példaképeket szem előtt tartva.
Kakas Béla hisz a nép nemzetépítő erejében és bölcsességében. Fotó: Karnok Csaba
Kakas Béla 12 éve költözött Sándorfalvára. Sokáig csak vállalkozásaival foglalkozott, 2003-ban az egykori varroda épületét felújította, s beköltöztette kovácsoltvas tárgyakat gyártó üzemét.

Néhány hónappal ezelőtt úgy gondolta, egy jó, megvalósítható, a város fejlődését elősegítő programmal kész előállni, ezért indult a tavaly városi rangra emelt Sándorfalva polgármesteri címéért. Az utóbbi négy hónapban a Városunk Jövője Egyesület vezetőjeként rendezett közéleti klubot, ahová szakértőket hívott meg. Ezeken a találkozókon keresték, kutatták a fiatal város jövőbeni útját az Európai Városok Chartájának főbb szempontjai alapján.

– Szakértőkkel együtt 15 éves fejlesztési programot készítettünk – mondta a polgármester. – Úgy látom, a város a turisztikai ágazatban lehet sikeres. Példaképeim: Kistelek és Mórahalom, a helyi vállalkozóknak a beruházások adhatnak munkát. A strand fejlesztése, a tanyai turizmus és a turisztikai szolgáltatások révén Sándorfalván javulhat a munkanélküliségi ráta, amely most a megyei átlag körül van.

Ezer szelvény, másfélszer több voks

A mintegy 8200 lelket számláló Sándorfalván vasárnap a választásra jogosultak 48,83 % százaléka járult az urnákhoz, négy polgármesterjelölt közül választhattak. A legtöbben – 1461-en – Kakas Bélára szavaztak. Második lett a szocialista párt jelöltje, dr. Bertalan Zoltán 811 vokssal. Az előző polgármester, Darázs Sándor 770 szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt, ez azonban csak a harmadik helyhez volt elegendő. A függetlenként induló Solymossy Andrásra 114-en voksoltak. 

Szorgalmazza az új polgármester, hogy a helyben megtermelt mezőgazdasági termények felvásárlását és értékesítését is oldják meg helyben, ezzel például a sándorfalvi kiváló minőségű mézet védve a távol-keleti áruval szemben. Iskolapélda erre a mórahalmi sikeresen működő Mórakert szövetkezet.

Kakas Béla vallja: a város a fiataloké is. Szeretné megvalósítani Sándorfalván a görkoris esték programot – a sport nem áll távol tőle, hiszen 8 és 11 éves gyermekével rendszeresen biciklizik, korcsolyázik. Szentelne teret a kultúrának: az egyik belvárosi épület kertjében nyári színházi előadásokat, koncerteket tervez. A zene barátja is, hiszen dobol, s az általa működtetett üzem épületét pedig ifjúsági házzá alakítaná. Hisz a nép nemzetépítő erejében és bölcsességében. Ha ez értékteremtő akarattal párosul, Sándorfalva hosszú távú fejlődése biztosított egy élhető, szerethető, fiatal városban.


Pécs és a Balaton után

A város 55 éves polgármestere, Kakas Béla Pécsett született. A Balatonon működtette vállalkozásait: foglalkozott fémipari, lakatos munkák tervezésével és kivitelezésével, valamint strand üzemeltetésével is. A négygyermekes vállalkozó régi vágya volt, hogy tanyán éljen, ezért 12 évvel ezelőtt, mikor Szegeden élő lánya talált egy megfelelő ingatlant, csomagolt, és családjával Sándorfalvára költözött. Hisz a sorsszerűségben: egy nagymamájától örökölt festményt költöztet időről időre magával, ennek a képnek az alkotóját úgy hívják: Sándorfalvi Sajó. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom