Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Kaland és művészet a Baka-táborban

Szeged - 25 szegedi és szekszárdi tizenéves diák vett részt a Baka-táborban, amely pénteken zárult Szegeden. Báboztak, színdarabot készítettek, filmeztek, és ismert alkotókkal találkoztak a gyerekek.
– Ez a nagybetűs tábor. Drámafoglalkozásokon vettünk részt, kísérleti színdarabokat állítottunk össze és adtunk elő, a Szegedi Nemzeti Színházban jártunk, énekeltünk a színpadon, jártunk a Tiszatáj szerkesztőségében is – mesélte élményeit Hús Luca, aki már negyedszer töltötte a vakáció egy részét a Baka-táborban. Vörös Fanni szereti a verseket és a színjátszást, ezért jött szívesen a művésztáborba. Ők maguk tartottak idegenvezetéseket csoportokba rendeződve, megnézték egyebek mellett a Reök-palotát, felmentek a Szent István téri víztoronyba, és hajóztak a Tiszán. Csontos Annát a bábkészítés és a bábozás nyűgözte le. Mindhárom szekszárdi lány sok-sok élménnyel gazdagodott a tegnap zárult hatnapos táborban.

A szekszárdi lányok sok élménnyel gazdagodtak a táborban. Fotó: Karnok Csaba
A szekszárdi lányok sok élménnyel gazdagodtak a táborban.
Fotó: Karnok Csaba

A Baka István Alapítvány negyedik alkalommal rendezte meg a 10 és 15 év közötti diákoknak szóló táborát, amelyet egyik évben a neves költő szülővárosához, Szekszárdhoz közeli Szálkán, a másik évben Szegeden tartanak. Ezúttal a Tisza Sport Hotelben szállt meg a résztvevő 25 diák, akiknek egy része Szekszárdról jött, másik része hazai pályán volt, hiszen szegedi.

– A Baka-féle költőiskola hagyományát folytatjuk, és egyre inkább szélesítjük az „étlapot", mert illusztrációval, filmekkel is foglalkozunk. Minden művészeti ágnak a legkiválóbb képviselőit hívtuk meg: az idén Tóth Pál szegedi animációs filmrendezőt és Lackfi János költőt – mondta Baka Tünde, a tábor névadójának özvegye. Ottjártunkkor éppen verset írni készültek a fiatalok, akiknek Lackfi János beszélt a költészetről, amelybe mindenki belekóstol az élete folyamán valamikor.

A gyerekeket Lackfi János vezette be a költészet kulisszatitkaiba. Fotó: Karnok Csaba
A gyerekeket Lackfi János vezette be a költészet kulisszatitkaiba.
Fotó: Karnok Csaba

– Szegeden nagyon vendégszeretők az emberek mindenütt. A Somogyi-könyvtár emlékkönyvtárában például kiváló előadást tartott nekünk Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, alig lehetett kihozni onnan a gyerekeket. Persze szórakozásra is volt alkalmuk a táborozóknak: jártunk a vadasparkban, csobbantunk a Napfényfürdőben – fűzte hozzá Baka Tünde.

A fiatalság művelője

Baka István (1948–1995) József Attila-díjas költő a Szegeden kiadott Kincskereső című gyermekfolyóirat szerkesztője volt 20 évig. 1974-től haláláig Szegeden lakott. A Móra-kollégium irodalmi rendezvényeinek gyakori résztvevője és a Tiszatáj munkatársa volt. Versköteteivel, műfordításaival a nyolcvanas évek második felétől országos ismertséget szerzett. Műfordítói kollégiumot is vezetett a szegedi egyetem bölcsészkarán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táskalopás a temetőben

Szeged - Egy temetőben dolgozó férfi és két civil ruhás rendőr fogott el egy 14 éves fiút, aki egy… Tovább olvasom