Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kalandozók Homokországban

Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk.
Miként vált élhető kisvárossá, közigazgatási központtá, a kistérségi összefogás szimbólumává. Hogyan lett a Homokhátság álmos településéből turistákat vonzó, hatezres fürdőváros, hogyan vált fogalommá az agráriumban a Mórakert, miért jönnek ide befektetők a leggazdagabbnak vélt Nyugatról, Hollandiából vagy Belgiumból is.

Mórahalom főtere. Míg hét éve 15 ezer forint folyt be idegenforgalmi adóból, addig tavaly 18 millió Fotó: Frank Yvette
Mórahalmon ma ötvenöt család él a vendéglátásból, egyszerre, egy éjszakára négyszáz turistát is el tudnak helyezni. Ez azért hatalmas szám, mert 2001-ben még csak három család próbálkozott szállásadással abban a Homokországban, amelyről sokan azt állították: nincs benne semmi látnivaló. Akik azóta belevágtak, bebizonyították az ellenkezőjét. Míg 2001-ben csak 15 ezer forint folyt be a városi kasszába az éjszakánkénti 300 forintos idegenforgalmi adóból és az ehhez kapcsolódó állami támogatásból, 2007- ben már 18 millió.

Nógrádi Zoltán polgármester szerint a turizmus fejlődése az önkormányzat és a magánszektor összefogásának köszönhető. A lakosság az önkormányzat biztatására bölcsen és előrelátón épült rá az Erzsébet fürdőre, de a 2002-ben átadott Thermál panzió sikere is ösztönözte az embereket. A semmiből hozták létre a fürdőkultúrát és a vendéglátást. A 2007-ben Mórahalmon megfordult háromszázezer vendég fele már Csongrád megye határain kívülről érkezett, és nagy részük több éjszakát töltött el a kisvárosban.

Sokan a mezőgazdasági termeléssel hagytak fel, mások kiegészítették az agráriumból származó jövedelmüket. Emiatt Mórahalmon kisebb a munkanélküliség, mint a Homokhátság többi településén. Teleki Ferencné, az 1996-ban alakult helyi turisztikai egyesület elnöke elmondta, a szervezeten is látszik, hogy megváltoztak a körülmények. A tagság szinte teljesen kicserélődött, ma azok erősítik, akik a 2001-es „fordulat éve" után vágtak bele a vendéglátásba.

„A mórahalmiak egyszer csak azt vették észre, hogy jön a vendég" – emlékszik a folyamat kezdetére. Közben tanfolyamokat végeztek el. Csak a fürdő nyolcvan főnek ad munkát. Az ifjúsági szálláshelyek bővültek a széksósi volt Klebelsberg-iskolából átalakított kulcsos házzal, valamint a határőrlaktanyából létrehozott erdei iskolával, ahol például egy éjszaka ötven diák is megalhat.

Olvasóink írták

 • 7. Coola??? 2008. január 14. 22:37
  „Mórahalom valóban sokat fejlődött az elmúlt években és elég fejlett kisvárossá nőtte ki magát a lakosok hálásak lehetnek a polgármesterüknek! Viszont igazad kell adnom az 1#-esnek is mert ez valahogy így működik sajnos! Én is hallottam már róla pl ma is,hogy egy másik község nyertes pályázati pénze oda vándorolt! :(”
 • 6. maci52 2008. január 13. 12:19
  „Szegény Szeged.Mi állandóan emlékezünk valakire,valakinek amúltjából akarunk profitálni,a sajtónk állandóan törököt fog,vagy egy vajúdó,ekényeztetett,hisztis kajakossal van teli.A nagyfőnökünk mindenkit letaglóz,senkit nem halgatmeg,pedig ha egy király a népét megtagadja,előbb utóbb az ellene tesz,és elzavarja.Mórán ez nem így van,előre tekintenek,elfogadják egymást,fejlődnek,Szegednek még erre várni kell.”
 • 5. Naca 2008. január 12. 18:29
  „Csak gratulálni lehet a kisváros fejlődéséhez. És igenis meg lehet mutatni, hogy kormányállástól függetlenül lehet előre haladni. Mórahalmon felismertek valamit, nem féltek újba belevágni. Az itt élő emberek mindig is sokat dolgoztak és ez mindig meglátszott a településen. Soha ne hagyja el őket ez a lendület és kitartás!”
 • 4. Gergő 2008. január 12. 11:16
  „Nógrádi az élő példa a Fidesz nagy ellentmondásaira. Indoklás: előző hozzászólás utolsó mondata. :)
  Gratula Mórahalom! Így tovább!”
 • 3. ltammy 2008. január 12. 09:07
  „Homokhátsági belőled a rosszmájúság szólt , de nem baj hisz ez annyira magyar:)
  Nógrádi bizonyította rátermettségét és ezért minden elismerés neki. A két szép fődtúró szömödé nem kezd el senki fejleszteni, csak azért mert neked már a zetor is zötyögős. Ha nnyira fáj Mórahalom fejlődése...nosza hát igaz magyarok, homokhátsági leventék fogjatok össze, válaszatok új, tenni akaró vezetőt és tessék elkezdeni pályázni akármilyen forrásokra. Nógrádi az az ember aki bebizonyította, bármilyen kormány van hatalmon fejleszteni akkor is lehet, csak akarni és nem sírni kell.”
 • 2. Orgovany Erika 2008. január 12. 08:58
  „Édes öregem nem a te saját tehetetlenséged meg az irigységed az oka a rosszindulatodnak !?... Butula??”
 • 1. Homokhátsági 2008. január 12. 04:54
  „Nyuljuk le a Homokhátság fejlesztésére szánt pénzeket, és nyomjuk Mórahalomra mindet. Hajrá Szultán, oszt miből fogod föntartani, me arra már nem pályázhatsz...
  Mórahalom fejlődik, a környék meg vissza, gratula...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indexre került a leckekönyv

Szeged - A szeptemberben kezdő elsőéves hallgatók már nem is látják az indexet: megszűnik a kis… Tovább olvasom