Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Kalapáccsal, fahusánggal ütötték agyon az idős bácsit

Bestiális körülmények között végzett egy 86 éves emberrel a mélykúti Navratil János és Burai István, akiket jogerősen tényleges életfogytiglanra, illetve 35 év fegyházra ítélt a Szegedi Ítélőtábla.
Társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Navratil Jánost a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön. A bűncselekményben résztvevő társát szintén emiatt büntette a bíróság: Burai István életfogytiglani büntetéséből legkorábban 35 év múlva bocsátható először feltételesen szabadságra.

A most 35, illetve 34 éves mélykúti férfi 2011 novemberében gyilkolta meg bestiális körülmények között az akkor 86 esztendős V. Gábort. Az idős férfi otthonából csak vásárolni járt el, és ilyenkor az összes megtakarított pénzét magával vitte, ezért 2011 nyarának végétől nyugdíját rokona vette fel, a spórolt pénzét is ő kezelte. A gyilkosság napján a két tettes egy mélykúti kocsmában italoztak: tudtak arról, hogy V. Gábornál mindig volt pénz, arról azonban már nem értesültek, hogy pénzügyeit már rokona kezeli, így elhatározták, hogy kirabolják.

Bekopogtak ajtaján, és amikor az kinyílt, Navratil János ököllel azonnal mellbe vágta az idős férfit. A vádlottak a pénzét követelték, miközben Navratil folyamatosan ütlegelte. A sértett hiába állította, hogy a lakásban nincs pénz, hiába könyörgött, a vádlottak tovább verték. Az idős férfi azért, hogy szabadulást kíséreljen meg, azt állította, hogy a lakásán kívül van a pénz elrejtve, megmutatja, csak ne bántsák. A vádlottak ekkor talpra állították és kikísérték az udvarra. Amikor ott segítségért kezdett kiabálni, visszahúzták a lakásba, a padlóra lökték, és tovább rugdosták, majd kínozni kezdték. V. Gábort egy székhez kötözték, lángoló papírt közelítettek az arcához, majd az egész házat felforgatták. Az idős ember a hosszan tartó bántalmazásba belehalt. A rablógyilkosok, hogy a sértett haláláról meggyőződjenek, a náluk lévő öngyújtóval a bal lábszárát és az azon lévő nadrágot megégették, majd 19 ezer forintnyi értéktárggyal elmenekültek.

A két férfit első fokon 35, illetve 30 év fegyházbüntetésre ítélték, ám az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. A tárgyaláson Vörös István ügyész kijelentette: rendkívüli embertelenséggel végeztek az idős emberrel. – Többszörösen minősített emberölésről van szó, s mivel az első rendű vádlott többszörösen büntetett előéletű, a társadalom hatékony védelméül csak az onnan való kivonása segítene. A másodrendű vádlott esetében a szabadságra bocsátás későbbi időpontjának megállapítása indokolt – közölte az ügyész, aki felhívta a figyelmet, hogy az emberölés minősítő tényezőinek megvalósulása már elegendő a tényleges életfogytiglan kiszabásához. A két vádlott védői egybehangzóan állították: védenceiknek nem volt célja az idős ember meggyilkolása, vallomásuk szerint még élt, amikor távoztak a rabolt holmival. Navratil János ügyvédje a büntetés enyhítését azért is kérte, mert a férfinek négy kiskorú gyereke van, alacsonyan iskolázott és egyébként is megbánta tettét.

A bíróság az ügyészi indítványt tartotta alaposnak, így Navratil Jánost jogerősen tényleges életfogytiglannal sújtotta, míg társát 35 év fegyházbüntetésre ítélte. – A sértett lényegében kínhalált halt, a bántalmazás délután ötkor kezdődött és este kilenckor fejeződött be. Tényleges életfogytiglant a bírói gyakorlatban általában többszörös emberölés miatt szabnak ki, vagy ha a vádlott már korábban is ölt. Erről most nem beszélhetünk, de a rendkívüli embertelenséget az első rendű vádlott esetében csak ezzel tudtuk büntetni. A másodrendű vádlott is csak akkor térhet vissza a társadalomba, ha 35 éves büntetése alatt kifogástalanul viselkedik – indokolta a bíróság döntését Mezőlaki Erik bíró.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy órás késéssel, 10 órakor zárták le a rakpartot

Az elkövetkező 7 hétben, várhatóan április 13-ig munkaterület lesz a rakpart a szegedi… Tovább olvasom