Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Kalapemelés a Gomba előtt

Két hét alatt fölújították az újszegedi Gyógy- és Termálfürdő gépészeti berendezéseit. Hamarosan bezár a Ligetfürdő úszómedencéje, ahová most építik be a vízforgatót. A Partfürdőn befejezték a SZIN legföltűnőbb nyomainak eltüntetését, készülnek a halfesztiválra.
Hangulatos játékok a medencében. Fotó: Gyenes Kálmán
Egész nyáron folyamatosan változik az újszegedi fürdők nyitva tartása a felújítások, átépítések miatt. Mától várhatóan már valamennyi medencéje működik a Gyógy- és Termálfürdőnek, azaz a Gombának. A fedett fürdőben az elmúlt hetekben fölújították a gépészeti berendezéseket. Bánáti Antal a Szegedi Fürdők igazgatója elmondta: hosszú évek elmaradását kellett behozni, a csőhálózat állapota leromlott. Savval vízkőtelenítették a vezetékeket, átmosták a gépeket. Megjavították a szellőzést, így kevésbé párásodik az épület.

A medencék melletti vápacsatornákat új műanyag csíkokkal fedték; csempéztek, festettek, takarítottak és az előteret kis pihenő résszel tették kellemesebbé. Egy újabb, két méter magas csúszdát helyeztek el a kicsik kedvéért a langyos pancsolda partján. Az épület homlokzatán új a felirat, már azt is hirdeti: a régi „termál", egy ideje hivatalosan gyógyfürdővé nyilváníttatott.

A nagy változás azonban jövőre esedékes. Bánáti reméli, hogy 2006-ban sort keríthetnek a vízforgató beépítésére. A gyógy és termál ülőmedencében nem szabad forgatni a vizet, de az úszómedencében és a strandmedencében ez előírás. Ez a felújítás már a látogatók számára is látványos változásokat hozhat.

Az újszegedi fürdők megújulása a Ligetfürdőben, azaz a SZUE-ban folytatódik. A élménymedence és a csúszdák átadása óta látványosan nőtt a forgalom. A meleg vizű élménymedencében még borús időben is szívesen pancsolnak a vendégek, masszíroztatják magukat a föltörő légbuborékokkal. Az új medencét a legkorszerűbb vízforgató berendezéssel szerelték föl és a Dóra gyógyvízkút hőjével melegítik.
Szeptember 18-án bezárják a Ligetfürdőt, ekkor kezdik el az úszómedence vízforgatóját építeni – tájékoztatott Bánáti Antal. A fürdőigazgató elmondta: a föld alá süllyesztett gépészeti berendezéseket a medence Tisza felőli oldalán helyezik el. Amikor újra kinyit a vízforgatott medence, már a sátor is állni fog, amelyet idén már nem gázzal, hanem a termálvíz hőenergiájával fűtenek föl.


SZIN után halfőzés

Az ifjúsági napok után most a halfesztiválra készülnek a Partfürdőn. A SZIN után a szervezők és a fürdővállalat közösen takarítottak. A felázott talajon a nehéz munkagépek hatalmas barázdákat mélyítettek, ezért most megpróbálnak rendet tenni a főzők kedvéért. Bánáti Antal szerint a Partfürdő idei szezonja nem sikerült túl jól, az áradás annyira elhúzódott, hogy csak a strandszezon közepére tudtak kinyitni. A SZIN miatti károk akkor jelentettek volna gondot – mondta a fürdőigazgató –, ha egy szép nyár után szántották volna föl a pázsitot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocialisták – zárt ajtók mögött

Piros csuklószalagban tréningeztek a szocialista kampánystábok tegnap Szegeden, a rendezvényházban.… Tovább olvasom