Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Kalmár házról házra járt

Szombat reggel 9 óra 50 perc. Kalmár Ferencet és a betolakodó újságírót a szegedi 3-as választókerület országgyűlési képviselőjelöltjének felesége, Tombácz Zsuzsanna fuvarozza a Csongrádi sugárútról Petőfitelepre. A jelölt az Acél utca és Érc utca sarkára 10 órára hirdetett meg lakossági fórumot. Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő vár bennünket, de csak pár szót vált vele Kalmár, máris feltűnik Károly, az aktivista.
Fotó: Gyenes Kálmán
– Mi a terv, elvtársak? – viccelődik. A terv ez: becsöngetni a lakókhoz, bemutatkozni, beszélgetni. Csöngetni nem is kell, jönnek a petőfitelepiek maguktól. Kezet ráznak a képviselővel, majd a csatornázásról, a kivitelezőkről panaszkodnak. Sorolják: térdig érő sár, fedetlen árok, felkészületlen munkások. Kalmár Ferenc elmondja az adatokat a beruházásról, hogy mit tett a Fidesz Szegeden, hogy ő maga brüsszeli útja során mit tudott meg.

Nézze meg a Bronz utcát!

Közben egyre többen leszünk, fél 11-kor már 15-20 ember kérdez. Miért nem szegediek az alvállalkozók, hova tűnik a pénz, miért nem hozzáértők végzik a beruházást. Kalmár ígéri, ha megválasztják, ellenőriz. Szerinte jobb, ha ők ellenőriznek, mint ha az unió – mert az már büntetne is.
Néhányan kérik, nézze meg a Bronz utcát is, akkora a sár, hogy nem tudnak autóval behajtani. Megnézi, de ide már nem jön minden fórumozó. – Na viszlát, be kell rakni a buktát a sütőbe – köszön el az egyik asszony.
Jön Orbán Viktor

Miután a lakók hazamennek, Kalmár Ferenc, Károly, a fotós és az újságíró becsönget még néhány házba. Az első épületnél – hatalmas családi ház – nem járunk sikerrel, a kaputelefonba kimért női hang szól: zavarunk.

Kalmár Ferenc (balra) választói között. Fotó: Gyenes Kálmán
Máshol kinyílik az ajtó, az először gyanakvó arc megenyhül, a kendőbe bugyolált asszony mosolyog, majd kezet nyújt Kalmárnak. A képviselő szerint az emberek szeretik, ha személyesen is megismerkedhetnek a jelöltekkel, az asszony erre helyesel. A csatornázásról nincs mondanivalója, legfeljebb annyi: ne siessenek nagyon a munkások, mert akkor feldúlják a gyönyörű virágoskertjét.

Fél egy körül ebédel a képviselő, majd újra dolgozik. Egy Jakab Lajos utcai család levélben kérte: látogassa meg őket. Szegények, betegek, szociális segélyt szeretnének. Utánuk Kalmár a segítőivel találkozik, majd átnézi az e-mailjeit. Kiderül: jövő vasárnap Orbán Viktor Szegedre jön, meg kell szervezni a látogatást.

Busszal a kongresszusra

Orbán Viktor érkezése a téma másnap azon a különbuszon is, amivel a képviselőjelöltek, a szegedi fideszesek és az aktivisták Budapestre, a Fidesz-kongresszusra utaznak. Reggel nyolc órakor indulunk, csatlakozik hozzánk egy mórahalmi kisbusz is, így összesen harmincan lehetünk. Az úton többek között az esélyekről, az MSZP-ről, Gyurcsány Ferencről beszélgetünk, de szóba kerül a Megasztár is.

Amikor tizenegy előtt nem sokkal megérkezünk a Körcsarnokhoz, az egyik aktivista felsóhajt: bárcsak már ünnepelni jöttünk volna.
A csoporttól itt elköszön Kalmár Ferenc, várja őt a KDNP vezetősége. Megvitatják a stratégiát a KDNP nevére hajazó Kereszténydemokrata Párttal szemben, majd együtt mennek be a kongresszusra. A csarnokon belül már nem követhetem őket, a szervezők a sajtónak fenntartott helyre irányítanak. A szegediek a kongresszus végén együtt indulnak haza. Kalmár elmondja: jó hangulatú, érdekes rendezvény volt. Vasárnap este már nem dolgozik, végre a családjával lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét jelölt indulhat

Megyénkben Hódmezővásárhelyen indul a legtöbb – kilenc – képviselőjelölt. A pártok… Tovább olvasom