Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kalmár Márton életereje segített a gyógyulásban

Szeged - A csodával határos módon teljesen felépülhet a 62 éves, neves szegedi szobrászművész, Kalmár Márton, aki március végén autóbalesetben súlyos agytörzsi sérülést szenvedett, és hosszú ideig kómában volt.
Ferihegyre vitte fel Olaszországban élő Orsi lányát és három unokáját március 30-án Kalmár Márton szobrászművész, amikor a reptérről Szegedre, hazafelé jövet a délutáni órákban autóbalesetet szenvedett. Súlyos agytörzsi sérüléssel szállították egy budapesti kórházba, tíz napon át teljes kómában volt, gégemetszést hajtottak végre rajta, a következő hónapot is kóma közeli állapotban töltötte. Később a szegedi 2-es kórházban ápolták, majd az új klinikán kezelték. Felesége, Hédi azt mondja, sokáig az orvosok sem tudták mivel biztatni a családot, hiszen az ilyen sérülésbe bele szoktak halni. Szerencsére nem ez történt: a gondos ápolásnak és Kalmár Márton hihetetlen életerejének is köszönhető a csodás gyógyulás. A legutóbbi CT-vizsgálaton már nyomát sem találták a balesetnek.

– A fejem sérült meg, azon múlik minden, az a központ, mindent az irányít. Hosszú ideig nem is tudtam magamról, de már csak a rövid távú memóriámmal akadnak problémák, elfelejtek keresztneveket, olyan dolgokat, amiket frissen ismertem meg – mesélte Kalmár Márton, amikor tegnap szegedi otthonában meglátogattuk.

Kalmár Márton szobrászművész egyik kisplasztikájával. Fotó: Karnok Csaba
Kalmár Márton szobrászművész egyik kisplasztikájával. Fotó: Karnok Csaba

– Régi barátom és művészkollégám, Fritz Miska már a baleset másnapján ott volt a betegágyam mellett, és rengeteget segített. A többiek, Barta Andris, Kiss Jenő, Göblyös Robi, Barczánfalvy Feri is összefogtak, rendet raktak Nyíl utcai műtermemben. Ha ott vagyok, mindig a munka jut eszembe. Egyelőre nem tudok dolgozni, pillanatnyilag a felépülés, a pihenés fontosabb, mint a munka. A szememmel még vannak problémák, nem úgy dolgozza fel az agyam a látottakat, mint korábban. De legalább már tudok olvasni: a hangulatomhoz Juhász Gyula, Ady és Kosztolányi versei állnak a legközelebb. Mindenben a barátságot és a jó szándékot keresem. Ha nem lettek volna körülöttem a nők, nem is tudom, mi lett volna velem. Összefogott Gizi, a volt, és Hédi, a jelenlegi feleségem meg a négy lányom. Eleinte borzalmas álmaim voltak, olykor nem tudtam szétválasztani a víziókat és a valóságot. Mindezt meg kellett beszélnem valakivel. Hála Istennek, mára sokkal jobban vagyok.

Kiállítás lesz az Oskola utcában

Kalmár Márton hangsúlyozza: újra eredeti, csak rá jellemző dolgokat szeretne alkotni. Várja a pillanatot, amikor újra önálló gondolatai lesznek, visszatér a munkakedve. Felesége és barátai szeretnének a közeljövőben kiállítást szervezni munkáiból az Oskola utcában nemrégiben megnyílt új galériában.

Olvasóink írták

 • 5. palla 2008. szeptember 09. 12:06
  „Örülök a hírnek, és további javulást, majd sikeres alkotást kívánok!”
 • 4. Benéné Papp Márta 2008. szeptember 09. 10:10
  „Szia Marci!
  Jó hallani, hogy sokkal jobban vagy, drukkoltam neked, a felépülésedhez.
  Mielőbbi teljes felgyógyulást, sok erőt és jó egészséget kívánok!
  Üdvözöl volt iskolatársad és barátod Papp Márta”
 • 3. egy szegedi 2008. szeptember 08. 16:03
  „Kedves Marci!
  Mivel jómagam nem is tudtam hírről elég jól mellbevágott a dolog.Nagyon sok jót kívánok neked és bízom a teljes felépüésedben.Remélem még pár szoborral megajándékozod városunkat és a művészet kedvelőket.

  Üdvözöl "egy szegedi " aki anno nagyon sokat szállított még DÉLÉP-es versenyzői korodból.”
 • 2. AN 2008. szeptember 08. 12:24
  „Jó egészséget és munkabírást kívánok!”
 • 1. egy volt szegedi 2008. szeptember 08. 05:50
  „Gratulalok a Muvesz Urnak es tovabbi javulast es kesobbi alkotast kivanok. Nagyon szoritottunk a csodas gyogyulasert, azt hiszem ezt minden szegedi neveben monhatom, aki ismeri Ont. Udzozlom Bori lanyat is, akirol mar regen nem hallottam...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyergyói tutaj hozta a sót Szegedre

Szeged - A Maroson, gyergyói tutajon úszott le a só és a makói hagyma a szegedi halfesztivál… Tovább olvasom