Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kamaszok vonultak az árpádsávos zászlók alatt

Nap mint nap szép számmal jelennek meg kamaszok is a szegedi kormányellenes tüntetéseken, gyakran szüleik tudta nélkül. Aki vállalta a megszólalást, az elhivatottságból, kíváncsiságból vagy csak a buli kedvéért jár a tömegdemonstrációkra. Az iskolák hivatalosan nem tudnak tüntető diákjaikról.
Fotó: Segesvári Csaba
A második hete tartó szegedi kormányellenes tüntetések „törzsközönségét" elsősorban felnőttek alkotják. Vannak azonban a demonstrálók között sokan, akik még választójoggal sem rendelkeznek, hiszen nincsenek még tizennyolc évesek. Miért vannak ezek a fiatalok egy esti tömegtüntetésen, tudnak-e a szüleik arról, hol vannak – ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat a tömegben.

Egy, csak neve eltitkolásával beszélő, idén érettségiző szegedi gimnazista lány hétfőn a Klauzál téren azt mondta, ő és komolyan gondolkodó társai a Jobbik szervezőivel vannak jóban – mintegy ők felügyelik a fiatalkorúakat. A múlt heti demonstrációkon rendszeresen részt vett, de már a tandíj elleni tüntetésen is kint volt, hiszen az elsősorban őket érinti majd. Elárulta: a tüntetések végéig kitart a jövője érdekében, és amíg egyes tanárai arról győzködik, hogy milyen jó volt a Kádár-rendszerben. Szerinte baloldali provokátorok vannak a tömegben, akik már a múlt héten is verekedést akartak kirobbantani, de ők résen voltak – így nem sikerült nekik. Szülei tudták, hol van, és támogatták a részvételét.

Szülői felelősség

Múlt héten több szegedi középiskolába telefonáltunk, hogy megtudjuk: diákjaik részt vesznek-e a tüntetéseken. A legtöbb iskola vezetőjétől azt a választ kaptuk, hogy hivatalosan ugyan nem tudnak róla, de ettől még diákjaik ott lehetnek a résztvevők között. Visszajelzést erről még nem kaptak. A legtöbben azt mondták: a szülők felelőssége, hogy iskola után hová engedik el a gyereket, a politikamentes iskolát hirdető házirendek nem szabályozzák ezt a kérdést. Információink szerint egyébként a gyerekek nem az iskolában, hanem egy internetes fórumon, az iwiw-en agitálnak a tüntetéseken való részvétel érdekében.

A tizenhét éves Eszter csak érdeklődőként keveredett a Tisza Lajos körúton jelszavakat skandáló tömegbe, kíváncsi volt, milyen is egy tüntetés. Barátnői ajánlották neki, hogy próbálja ki. Mint mondta, tetszik a demonstráció „fílingje", és hogy idősebbek és fiatalok is együtt „harcolnak". Vagánynak tartja azokat a fiatalokat, akik eljöttek, és le akarják váltani a „hazug kormányt", de az erőszakot elutasítja. Nem tagadja, hogy vannak itt helyes srácok is, akikkel a kiabálás közben is egymásra lehet mosolyogni. Szüleinek azt mondta, a barátnőjéhez megy, ami igaz is, hisz ő is itt van a tömegben. Mivel nem szeretne otthon vagy a suliban lebukni, csak annyit tudtunk kiszedni belőle, hogy egy patinás belvárosi középiskolába jár.

– Kitartunk! – kiabálta az árpádsávos és nemzeti színű zászlókat lengető tömeggel a szakközépiskolás László. Mint mondta, régóta utálja a „komcsikat", akik most saját maguk vallották be hazugságaikat. A tüntetés szerinte „jó buli", ahol új ismerősöket szerezhet az ember. Osztálytársai közül többen is kint voltak a múlt héten, ő viszont betegsége miatt kimaradt belőle. Sajnálkozott, hogy szerdán sem jöhet – másnap ugyanis több órán számonkérés várható a suliban. Abban viszont bízik, hogy lesz még tüntetés, a „történelemből" ugyanis nem szeretne kimaradni.

Olvasóink írták

  • 1. aneeko 2010. február 28. 21:51
    „Én voltam az egyik lány és tudom miért tüntettem! Szüleim is helyeselték volna és ezt jól tudom! Ennyi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marosvári civil elnök lenne a megyei közgyűlésben

Nyolc évig a megyei közgyűlés alelnöke volt, most az elnöki posztért kampányol a makói Marosvári… Tovább olvasom