Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kamaszterror az Ortutay-kollégiumban

Kegyetlen avatási szertartást tartottak a felsőbb éves diákok a szegedi Ortutay-kollégium fiú részlegében. Az álmukból felvert elsősök között volt olyan, akinek a piszoárba állva kellett síelést imitálnia, mást emberi ürülékbe állítottak, illetve a szemeteskuka tartalmával „felszenteltek".
Béke a kollégium falakin kívül. És vélhetően most már belül sincsenek éjszakai „diákcsínyek
A kicsiket vizes ruhával és papuccsal verték. Az intézményben indított fegyelmi eljárás még nem zárult le. A fenntartó önkormányzatnál semmit sem tudtak a történtekről.

– Mi csupán a hagyományt akartuk folytatni, az elsősökkel már az év elején közöltük, hogy felavatjuk őket – mondta egy név nélkül nyilatkozó diák, aki részt vett a „szertartásban".

A felsőbb évesek – mintegy húsz harmadikos és negyedikes fiú – május 3-án hajnali egy órakor ébresztették az elsősöket a megye legnagyobb kollégiumában, az Ortutayban. A húsz kissrácot felsorakoztatták a folyosón, a kezükre számot írtak, s mindenkitől beszedtek száz forintot.

Az elsősök úgy mesélték, hogy a nevelőtanár pálinkájára gyűjtöttek, a nagyok szerint viszont a pénz belépődíj volt az avatási szertartásra, ahol változatos módon alázták meg a kicsiket. Volt olyan, akit emberi ürülékbe állítottak a vécében, másnak bele kellett állnia két piszoárba, és síelést kellett imitálnia. Meséltek olyanról is, hogy a fiúknak meg kellett egymást csókolniuk.

Akadt olyan, akinek a fenekére nagy férfi nemi szervet rajzoltak. Mást úgy avattak fel, hogy a szemeteskukába beleöntöttek mindent – romlott kajákat, joghurtot, tejfölt, sört, belepisiltek –, s ezzel „szentelték fel". Megint másnak addig kellett fejelnie a táblára rajzolt focilabdát, amíg az el nem tűnik. Aki nem akarta elvégezni a feladatot, annak elverték a fenekét vizes párnával vagy papuccsal.

Az egyik elsős beszámolója szerint másnap csak kóvályogtak az iskolában az álmosságtól, ugyanis a szertartás hajnali fél négyig tartott.

– Nem akartunk szadisták lenni, és nem is voltunk azok. Egy mozgáskorlátozott elsősnek például nem kellett részt vennie az avatáson. Azt pedig békén hagytuk, akin láttuk, hogy nagyon rosszulesik neki a
A radnótisok jelezték a bajt

A Boldogasszony sugárúton lévő Ortutay Kollégiumban főként a Ságvári, a Deák, a Radnóti és a Tömörkény gimnázium diákjai laknak – mintegy négyszázan. Az intézményben külön van lány és fiú rész. A Ságváriban és a Deákban semmit sem hallottak az esetről. Gál Béla, a Radnóti gimnázium igazgatója azt mondta, hallott a történtekről, de nem ismeri a részleteket. „A gyerekek jelezték a problémát, mi pedig kértük a kollégium igazgatóját, hogy figyeljen oda a dolgokra." Az biztos, hogy nem a mi végzőseink avattak – jegyezte meg Gál Béla –, mert arról tudnék.  
dolog – hangsúlyozta egy szintén név nélkül nyilatkozó diák, aki úgy tudja, évtizedek óta él ez a hagyomány a kollégiumban. – Minket is beavattak a felsősök, de mi nem mondtuk el a szüleinknek, mert úgy voltunk, hogy ezt el lehet viselni.

Noha az elsősök többsége jól bírta a kiképzést, akadtak olyanok, akik hetekkel a történtek után sem tudták lelkileg feldolgozni a történteket. Úgy érzik, hogy a felnőttek cserben hagyták őket.

A kollégiumban fegyelmi vizsgálatot indítottak az ügyben, ami – az intézmény igazgatójának tegnapi tájékoztatása szerint – még nem zárult le. Farkas István elmondta, hogy nem csupán a diákokat, de a nevelőtanárt is felelősségre vonják. A pedagógus a mai napig a kollégiumban dolgozik. Az akcióban részt vevő végzősök már nem laknak a diákszálláson, a harmadikosok között viszont akad, aki még kollégista, ugyanis fellebbezést nyújtott be a fegyelmi tanács döntése ellen.

Minden felsőst kizártak a kollégiumból, aki ott volt az avatáson Fotó: Karnok Csaba
– Minden felsőst kizártak a kollégiumból, aki ott volt az avatáson. Én fellebbeztem, így addig maradhatok, amíg nem születik meg a végleges döntés. Ezt a tanévet kihúzom még itt. Többen azonban albérletbe mentek, illetve bejárók. Biztos vagyok abban, hogy szeptembertől már én sem lehetek kollégista az Ortutayban, így nekem is albérletet kell keresnem – mondta lapunknak egy harmadikos diák.

– A kollégium vezetése megtett és megtesz mindent annak érdekében, hogy az ügy lezárásával a sértett szülők úgy érezzék, mellettük-mögöttük áll az intézmény. Megpróbálunk azért tenni, hogy ilyen ne forduljon többé elő a kollégiumban – magyarázta Farkas István, aki 1993 óta vezeti az Ortutay-kollégiumot. Az igazgató elmondta, korábban is történt már hasonló incidens, s kivizsgálták az ügyet. Máskor pedig, amikor tudomásukra jutott, mit terveznek a diákok, időben léptek, megelőzték a bajt.

Szerettünk volna a május 3-án éjjel ügyeletet ellátó nevelőtanárral is beszélni, de Farkas István igazgató úgy tájékoztatott, hogy kollégája kirándul a gyermekekkel, nem elérhető.

A kollégiumot a szegedi önkormányzat tartja fenn. Kardos János, a polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője érdeklődésünkre annyit mondott csupán, nem tudott az esetről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baromfipestis legerősebb változata támadott

A baromfipestis legerősebb változata fertőzött Kübekházán és Röszkén, ahol négy portán mintegy… Tovább olvasom