Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kamerák figyelik az aranycsapatot

Szeged - Kamera védi a közadakozásból emelt szegedi Aranycsapat-szobrot a Sellő-ház előtt. Az öt éve felavatott emlékművet tavaly nyáron törte össze egy részeg fiatal. A szobrot kijavították, a rongálót idén tavasszal fogta el a rendőrség.
Az egykori futballista és lelkes szurkoló, dr. Soproni Lajos kezdeményezte, hogy közadakozásból köztéri szobrot állítsanak az aranycsapatnak Szegeden. A nyugdíjas főorvos a magyar válogatott legendás 6:3-as győzelmének ötvenedik jubileumára összehozta a pénzt az emlékműre. A tizenkét stoplis cipőből és egy labdából álló ötletes kompozíciót Kalmár Márton szobrászművész alkotta, és Novák István akkori szegedi főépítész jelölte ki a helyét a Dóm térhez közeli Sellő-ház előtt. A tartóoszloppal együtt csaknem 2,5 méter magas szobron az aranycsapat tagjainak névsora olvasható. A sportemlékmű városképi jelentőségű lett a Somogyi utca folytatásában. Aki csak a fogadalmi templomtól a folyópartra sétál, mindenki megcsodálja, fényképezi. Puskás Ferenc két évvel ezelőtti halála óta különös zarándokhellyé vált az aranycsapat szobra. A nemzeti tizenegy kapitánya tiszteletére fényképeket és virágok, gyertyák özönét vitték az emlékezők a futballcipős szoborhoz.

Nemcsak a turistáknak, a randalírozó vandáloknak is útba esett az aranycsapat emlékhelye. Tavaly nyáron szétverték a talapzatát, több százezres kárt téve benne. A szoborszervező Soproni Lajos ekkor azt találta ki, hogy a jeles térdíszt és vele a klinikai környezet nyugalmát térfigyelő kamerákkal fogja megvédeni. Jelentkezett egy szegedi cég, mely vállalta a díjmentes szerelést. 250 ezer forintot viszont össze kellett szedni.

Térfigyelő kamerával a vandálok ellen. Fotó: Segesvári Csaba
Térfigyelő kamerával a vandálok ellen.
Fotó: Segesvári Csaba

– A Magyar Labdarúgó-szövetség adta volna a felét, ha a város támogat, de az nem sikerült. Végül Szondi Ildikó önkormányzati képviselő állt belőle 125 ezret. Az olimpiai bizottsághoz kerestem kapcsolatot, hiszen az aranycsapat elnevezést mégiscsak az 1952-es helsinki olimpián vívta ki a magyar válogatott. Akkor jött a segítség Kiss-Rigó László fociértő püspöktől, kifizette az összeg másik részét – mesélte Soproni Lajos. A napokban felszerelték a két kamerát. – A „vonal" vége az egyetemi klinikára vezet. Ott figyelik a monitorokat, és rögzítik a felvételeket. Ha bármi történik, riasztható az egyetem biztonsági szolgálata és a rendőrség, és visszakereshető a bizonyíték.

Emlékmű-kronológia

2003. december 12.: 800 ezer forintból csak 350 ezret sikerült összegyűjteni. Ez a talapzatra elég. A bronzöntő ennek ellenére elvégezte a munkát, és beleegyezett a halasztott fizetésbe.

2003. december 19.: Felavatták az aranycsapat szobrát a Tisza-parti mellvédnél. Az ünnepségre eljött a legendás tizenegyből Grosics Gyula és Buzánszky Jenő is. Az 55 éve játszott meccs nagy pillanatait az akkori riporter, Szepesi György idézte fel.

2007. július 9.: Ismeretlen tettesek összetörték az aranycsapat szobrát.

2007. október 3.: A rendőrség még mindig keresi a tettest a szobor környékén talált nyomok alapján. Egy szegedi cég jelentkezett, hogy anyagáron Kalmár Márton irányításával helyreállítják a kettétört talapzatot.

2007. december 14.: Ismét régi fényében áll a Sellő-ház előtt az emlékmű.

2008. március 21.: Elfogták a rongálót, a 19 éves szegedi középiskolás fiú beismerte tettét.

Olvasóink írták

 • 3. Luckatosh 2008. december 30. 10:23
  „Ja , monnyuk a draga kamera helyett a korabbi elkovetonek kellene vigyaznia a szoborra az elkovetkezendo 5 evben teljes anyagi feleloseg melett. Biztos volna ideje elmelkedni es aterezni tettenek sulyat”
 • 2. tüsök 2008. december 29. 17:44
  „Szégyen a városra nézve ez a kicsinyesség, holott milliárdok repkednek.
  Az elkövetővel pedig meg kell duplán fizettetni a kárt, hanem tudja le kell vele dolgoztatni.Kár, hogy nálunk nincs sóbánya.”
 • 1. Mike3 2008. december 29. 16:10
  „WOW! Hogy hívják a kis parasztot? Nem tudja valaki? Annyira ritkán fognak el ilyeneket! Örömmel összeverném!

  Jöhet emailben is: velocity kukác freemail.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: télikabátot kapott az ásotthalmi játszótér

Ásotthaolm - Mint hímes tojásra, úgy vigyáznak játszóterükre az ásotthalmiak. Szemlátomást óvni… Tovább olvasom