Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Kamerával figyelnek bennünket, bárhová megyünk

Szeged - Az utcákon és az üzletekben is szemmel tartanak. Szegeden egyre többen alkalmazzák a biztonsági kamerákat a lopások és az illetéktelen behatolók kiszúrására – szigorúan a személyiségi jogok betartásával.
Ki ne gondolkozott volna már el azon, hogy más is látja, amikor az utcán sétál, az üzletben ruhákat válogat, megcsókolja a kedvesét, esetleg elsírja magát. Szegeden is egyre több helyre szerelnek kamerákat – biztonsági okokból.

Közterületen csak a rendőrség végezhet megfigyeléseket az önkormányzat jóváhagyásával. Szegeden, a Kárász utcán és a Szent István téren helyeztek el térfigyelőket, ezek a rendőrkapitányság ügyeletére vannak bekötve.

A jogszabály szerint az üzlet bejáratánál fel kell hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy ott kamera működik. Akkor is, ha biztonsági okból elrejtették. A szegedi plázában 8 külső és 16 belső készülék rögzíti a mozdulatainkat. Emellett három mozgó és két fix kamera figyel bennünket.

A pláza kameráin keresztül a diszpécserek minden mozdulatunkat szemmel tudják tartani. Fotó: Karnok Csaba
A pláza kameráin keresztül a diszpécserek minden mozdulatunkat szemmel tudják tartani.
Fotó: Karnok Csaba

– Alapvetően békés helynek számítunk, de előfordul, hogy valaki tilosban dohányzik, vagy szemetel. A diszpécserek ezt jelzik a biztonsági őröknek, akik intézkednek. A felvételeket 90 napig tároljuk. Egyszer sikerült biciklitolvajokat is fognunk a külső kamerák és a rendőrség segítségével – tájékoztatott Magyar Márk marketingigazgató.

Fizet a Lidl Németországban

A Lidl élelmiszerdiszkont-lánc bejelentette, hogy eleget tesz a német kormány adatvédelmi hivatala által támasztott követelésnek, és megfizeti a büntetést, amiért alkalmazottainak munkahelyi viselkedését törvénytelen eszközökkel figyeltette meg. Üzleti körökben úgy tudják, hogy a Lidl háromezer németországi üzlete közül mintegy 500-ban figyelték meg az alkalmazottak munkahelyi viselkedését.

Biztonsági okból tehát lehet – de nem mindent. Próbafülkébe, kórházi szobába tilos kamerát szerelni. Az ombudsmani hivatalba már olyan kérés is érkezett, hogy figyeljék a temetőket a lopások elkerülése végett. Itt – mivel a gyász magánügy – csak nyitvatartási időn kívül lehet megnyomni a „felvétel" gombot. A munkahelyeken pedig nem lehet megfigyelni az alkalmazottat munkavégzés közben.

– Sokan azt hiszik, ha kamerákat vásárolnak, valamilyen „csodafegyverhez" jutnak. Az üzemeltetőnek a felszerelésnél a személyiségi jogokra is tekintettel kell lennie – magyarázta Szabó Endre Győző, az ombudsmani hivatal adatvédelmi főosztályának helyettes vezetője. – Előfordult, hogy egy szülő az óvodába szereltetett volna kamerát: interneten akarta figyelni, mit csinál napközben a gyereke. Ez több szempontból is aggályos: a szülőnek semmi köze ahhoz, mit csinál a másik szülő gyereke, hogyan dolgozik az óvó néni, és a gyerek személyiségfejlődésének sem tesz jót, ha kamerákkal figyelik.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. reg 2008. szeptember 10. 14:15
  „Talán nem ártana a Mars teret,a piacot és több" neuralgikus pontot"is kamerázni.Bár,ahogy a Kárász utca kinéz egy-egy bulis nap után,nem sok hasznát látom a térfigyelőnek...”
 • 28. szánalom 2008. szeptember 10. 12:47
  „egy kamera sosem véd meg senkit, a rendőr pedig főként nem....inkább lehetne az a mottójuk, hogy szolgálunk és verünk....ha pedig valaki megvédi magát akkor meg még őt vonják felelősségre. Vicces ország, vicces sajtó, szánalmas nép.”
 • 27. Noise 2008. szeptember 09. 17:31
  „A nagy bevásárlóközpontokban nemcsak a vásárlókat, hanem az ott dolgozókat is megfigyelik mennyire végzik munkájukat. Én néhány éve voltam a Tecso raktárában diákmunkás kisegítő, és utólag hallottam ahogy rajtam röhögtek a biztonsági őrök amikor szenvedtem ott az emelővel :-)”
 • 26. dova 2008. szeptember 09. 15:22
  „"Közterületen csak a rendőrség végezhet megfigyeléseket az önkormányzat jóváhagyásával. "
  Szerintem ez alapvető tévedés, hacsak nem valami spec. jogi kategória a megfigyelés.
  Mindenki készíthet magának(!) közterületen(!) felvételeket, fotókat, amiről csak akar.
  A személyiségi jogot csak akkor sértene ha a felvétellel visszaélne, pl. hozzájárulás nélkül publikálná. Persze ennek is vannak kivételei, amit a sajtófotósok tudnak a legjobban.
  Ha valakit részletesebben érdekel a téma itt (http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=68) olvashat róla.”
 • 25. Vega 2008. szeptember 09. 13:29
  „én olvastam egy érdekes sztorit erröl. adva van budapest, és annak egy nagy forgalmú kereszteződése. kamera persze figyel. aztán adva van egy motoros akit elgázolt egy autós és az cserbenhagyta. hogy megtalálják a delikvenst megkeresték a kamera üzemeltetőjét, aki azt mondta hogy a kamera figyel, de nem rögzít semmit személyességi jogok miatt.”
 • 24. mackó 2008. szeptember 09. 12:47
  „Nincs normális rendőrség ezért kell a kamera.Védd magad ahogy tudod.”
 • 23. juszt laci egy tetű pojáca, igenis csak a nyilvánosság ereje elég visszatartó erő! 2008. szeptember 09. 12:15
  „legyen az akár rokkantigazolványos-norbis parkoló autó, vagy egy putriscigó amint éppen meglop valakit.”
 • 22. che 2008. szeptember 09. 12:09
  „Magánügyek ? Ombudszman ? Közöny !!! Ha az embereket jobban figyelnének egymásra nem kellene figyelő rendszer...régen ezt is emberek végezték, most már elektronika !”
 • 21. aaaa 2008. szeptember 09. 12:06
  „Kedves 3as hozzászoló. Önt nem zavarná egy kamera a házában? Ha nem, írjon vmelyik valóságshownak!! :) tuti pénz..”
 • 20. Kamerát! Leleplezni a huliágán tüntetőket is, és a cigány zsebtolvajokat is! 2008. szeptember 09. 11:57
  „x”
 • 19. SP 2008. szeptember 09. 11:57
  „Ha a bácsi áramot vezetett a kertjébe, hogy védje a tulajdonát, akkor a kamera használata már nem is lehet kérdés. Védd magad ahogy tudod?”
 • 18. Mil 2008. szeptember 09. 11:12
  „ÉS akkor ha valahol elkérik a személy ig. számomat, az nem aggályos?? Nevetséges. Mire tudnák felhasználni ezeket a képeket? Ezek nem színes nagyfelbontású közeli képek, hogy én kibasszak a Jóska Pistával, hogy ő van a képen egyértelműen felismerhetően. Ilyen nincs.
  Kamerázzák csak be a necces helyeket. Olcsóbb mint a rendőrjárőr, mert így csak akkor kell odamennie, ha gáz van, nem pedig folyamatosan járőrőrözni, ami több embert és pénzt igényel.
  Pl .a cigánybűnözés visszaszorítására egy jó eszköz a kamera. Persze önmegában kevés, mert kell rendős/polgágőr is, hogy intézkedni tudjon. De arra is jó, hogy az intézkedést felvegye, így kizárható az, ami ugye nagyon divatos manapság: hogy "a polgárőrök kötöttek bele szegíny ártatlan romákokba az éjszaka kellős közepén", vagy az, hogy "megvertek a rendőrök csak mert cigány vagyok"..”
 • 17. pille 2008. szeptember 09. 10:53
  „Kedves Ellenzéki! Teljesen egyet értek Veled! Szerintem ez megint nagyon sok visszaélésre fog majd okot adni.Lásd tegnap Juszt Laci müsora/ visszaélések az autókról készült fotókkal/.”
 • 16. pille 2008. szeptember 09. 10:53
  „Kedves Ellenzéki! Teljesen egyet értek Veled! Szerintem ez megint nagyon sok visszaélésre fog majd okot adni.Lásd tegnap Juszt Laci müsora/ visszaélések az autókról készült fotókkal/.”
 • 15. Rendszerváltás elött volt közbiztonság 2008. szeptember 09. 10:53
  „Nem kell a kamerázás sérti a személyiségi jogokat. Kell határozott és független rendőrség , aki védd és őriz.”
 • 14. olyan ellenzékiek kellenének, akik nem álliberális köntösben védik a gazdán elősködő egyedeket !!! 2008. szeptember 09. 10:23
 • 13. Ellenzéki 2008. szeptember 09. 10:09
  „Bár mennyire is magyarázza a "szakértő" úr ez a kamerázás bizony sérti a személyiségi jogokat.
  Polgárokról ENGEDÉLYÜK NÉLKÜL készítenek felvételeket, a képeket rögzítik és nem tudni, hogy mi történik a felvételekkel, kihez, kikhez jut és mit csinálnak vele!
  Ez a nagy kamerázás már egy némelyik szegedi munkahelyre is beköszöntött, lesik a dolgozókat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. Safranek 2008. szeptember 09. 09:51
  „Nem személyiségi jogok, hanem inkább takarékossági szempontok miatt nem értek egyet a város bekamerázásával.
  A rendőrségnek ugyanis ez (lenne) a feladata, mégsem látni se nappal se éjszaka a városban csak elvétve 1-1 rendőrt.
  A gyalogos járör pedig még benzint sem fogyaszt. (remélhetőleg)
  Ne a tyúkszaros életüket féltő politikusokat védjék, hanem a város lakosait, értékeit.
  Folyamatos és megfelelő létszámú rendőrjárőr alkalmazásával nem fordulhatott volna elő az a szégyenteljes eset, hogy kis híján felgyújtsák a világhírű székesegyházat, megrongálják a szintén világhírű Aba-Novák freskót, ill. kirabolják a Szerb templomot.
  Csakhogy néhány "gyöngyszemet" említsek.
  Az illetékeseket azóta se vonták felelősségre.”
 • 11. Olyan kormány kellene, aki a kisebbségeket egyenlő elbánásban részesíti, és nem különjogokkal 2008. szeptember 09. 09:44
  „ruházza fel, amivel aztán csak visszaélnek. Így jutottunk oda, hogy a bűnöző jogai előbbre valók, mint a tulajdonjog védelme, vagy az áldozat jogai, érdekei.”
 • 10. Nem lesz mit megfigyelni. 2008. szeptember 09. 09:43
  „DEMOKRÁCIÁT a népnek, nem csak a képviselő-uraknak, jobb megélhetést , és akkor nem kell félni.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partfürdő: medence nincs, mégis jönnek a vendégek

Szeged - Rendezvényhelyszínként bevált a Partfürdő, de vannak még ötletek a fejlesztéséhez –… Tovább olvasom