Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kampány az emberszabásúakért a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Az emberszabású majmok és a gibbonok védelme érdekében indul kampány vasárnap a Szegedi Vadasparkban; Veprik Róbert igazgató szerint a látogatók szórakoztató feladatokon keresztül ismerhetik meg az emberek legközelebbi rokonait és az őket fenyegető veszélyeket.
Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) több mint tíz éve indít átfogó nemzetközi kampányokat egy-egy állatfaj, vagy egy-egy természetvédelmi kincsekben gazdag, de veszélyeztetett terület megmentése érdekében.

Az emberszabású majmok hat, és a gibbonfélék tizenhat faját a vadászat, az erdőirtások és a betegségek veszélyeztetik. A segítség nélkül ezek az emblematikus állatok ki fognak halni. Valamennyien veszélyeztetettek, sőt, néhányukat a kipusztulás fenyegeti. Például a hainani gibbon a kihalás szélén áll kevesebb mint húsz vadon élő egyedével, a Diehl-nyugati gorillából pedig kevesebb mint négyszáz példány él.

A trópusi erdők ökoszisztémája létfontosságú az emberek számára is, az emberszabásúak pedig kulcsfajokként alapvető szerepet játszanak élőhelyükön. Segítenek az erdők szerkezetének fenntartásában, és számtalan növényfaj magvainak szétszórásában s fontos a szerepük.

Az EAZA Emberszabásúak Kampány a ritka és e különleges állatokat veszélyeztető tényezőkre és a sürgős tennivalókra hívja fel a figyelmet. A kezdeményezés célja az élőhelyek védelmének növelése, és az élőhelyek pusztulásának csökkentése, az emberszabásúak vadászatának, valamint akár élő egyedeikkel, akár a tetemeikkel történő kereskedelmük csökkentése.

A kampány törekszik a fogyasztói szokások megváltoztatására is, ezáltal csökkentve az emberszabásúakra és élőhelyeikre nehezedő nyomást. A nemzetközi akció célja egymillió euró összegyűjtése is a folyamatban lévő természetvédelmi programok anyagi támogatására.

A Szegedi Vadaspark elsősorban oktatási-nevelési munkával segíti az európai kampányt, vasárnap főként a családokat, a rákövetkező héten pedig az iskoláscsoportokat várják a színes, szórakoztató programokra.

Olvasóink írták

 • 5. tol 2011. április 17. 13:29
  „a téma annyira sikamlós, hogy javasolom: koncentráljunk most csak a Vadasparkra... Kiváló munka folyik ott, le a kalappal! Húsvétban el is megyek a családommal!”
 • 4. Smerdis_of_Arshak 2011. április 17. 07:41
  „az előző, politikusokra vonatkozó asszociációt kikérem magamnak az összes emberszabású nevében :)”
 • 3. JungHeinrich 2011. április 16. 13:38
  „...az kéne még, több jogot a politikusoknak?”
 • 2. klj_54 2011. április 15. 17:19
  „A címből a parlamentre asszociáltam:)”
 • 1. Parttalan 2011. április 15. 17:05
  „"Szeged - Az emberszabású majmok és a gibbonok védelme érdekében indul kampány vasárnap a Szegedi Vadasparkban"

  Új székhelyen a M. Közgyűlés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi bevásárlásra kísértük Horváthékat

Szeged - Húsvét közeledtével nagyon jól jött Horváth Lászlónénak és férjének a 40 ezer forint, amit… Tovább olvasom