Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kanalas István sokszor vérzett a keresztért

Ezer fakeresztet faragott ki a szőregi Kanalas István. Egyik alkotása még a Vatikánba is eljutott. Megromlott a látása, már nem dolgozik, de legszebb keresztjeit a Fekete Házban mutatják be.
A törött keresztnek érdekes a története is. Fotó: Frank Yvette
Világéletében járta a természetet, szerette a fákat a szőregi Kanalas István. Kertész volt a nyugdíjazásáig. Viszonylag későn, ötvennégy évesen kapott rá az élettelen fadarabok megmunkálására, amikor talált egy formás deszkát, és elkezdte farigcsálni. Innentől kezdve minden szabad percét a faragás kötötte le. Mélyen vallásos lévén magától adódott a téma: többnyire kereszteket készített, de ikonok és táblaképek is kikerültek a keze alól. Magát parasztfafaragónak mondja, hozzátéve, hogy a faragás gyakorta véráldozatot követel a mestertől.

Összeszámolta, legalább kétszázszor fordult elő vele, hogy megcsúszott a vésője és felsértette a kezét. Természetes gyulladáscsökkentőt használt, erős paprikával gyógyította a sebeit, sohasem mérgesedtek el.

Kanalas István eleinte magyar fafajtákból, dióból, cseresznyéből, szilvából és jávorból dolgozott. Később egyre több egzotikus fadarabot vittek hozzá, így mahagónit és okmét. Életében legalább ezer fakeresztet faragott ki, a ma nyíló kiállításon a Fekete Házban ennek csupán egy töredékét, több mint százat mutat be. A legkisebb közülük egy négy és fél centis, a legnagyobb pedig egy több mint egyméteres alkotás.

Fába vésett hit

Kanalas István parasztfafaragó Fába vésett hit című kiállítása mától június 13-áig látható a Fekete Házban.

Leginkább a törött kereszt nőtt a fafaragó szívéhez, amelyet a néhai szegedi festő, Németh Zoltán képe ihletett. Neki a szőregi mester ajánlotta a témát: a Kidőlt keresztfának nem köszön már senki kezdetű nótát. Kanalas István egyik faképe ma Vatikánt díszíti, azt a jelenetet örökítette meg, amint Szent István felajánlja az országot Szűz Máriának.

II. János Pál pápa magyarországi látogatására készült, és Gyulay Endre akkori megyés püspök vitte magával Rómába. Egy fakeresztet a mester már XVI. Benedek pápának is faragott, mielőtt egy héttel ezelőtt orvosai tanácsára végleg letette a vésőt: a gyengén látó mester többé nem farag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss-Rigó László perre ment

A bíróság első fokú döntése szerint az egyházi vezetők közszereplők. A szeged-csanádi megyés püspök… Tovább olvasom