Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Kanbuli tilos, hálóing szabad

A koedukált szegedi albérletek nem feltétlenül párokra épülnek. Van, hogy a „szuperlakás" tartja össze a lakótársakat. A lányok nem mosogatnak és nem takarítanak többet, sőt az egyik érintett szerint a fiú lakótárs azért jó, mert tisztább.
Az előszobában megszámlálhatatlan mennyiségű cipő és papucs, a fürdőben hat fogkefe. A konyhában reggeli – vagy az előző napi vacsora – romjai, „hajnali" fél tízkor álmos fiú mosogat.
A Csongrádi sugárúti albérletben nem egy nagy család, hanem egy baráti társaság lakik. Négy fiú és két lány – egyetemisták.

– A koedukált albérlet nem ritka Szegeden, és gondolom, a többi egyetemi városban sem – mondja Balogh Orsolya. Ő és barátja – a még mindig mosogató fiú –, egy másik pár és még két fiú egy éve lakik együtt három szobában. A gimnáziumból ismerik egymást, és elsősorban a pénz miatt költöztek össze, mert így többfelé oszlik a rezsi és az albérleti díj.

– Ketten vagyunk lányok, és ez nagyon jó. Időnként összefogunk a fiúk ellen, de általában jól megvagyunk így hatan – vázolja a mindennapokat Orsi. Hozzáteszi: fontos, hogy a lakótársak barátok legyenek. Egyik nőismerőse a párjával és két másik fiúval lakik együtt, de utóbbiakkal hűvös a viszonya. Ezért otthon csak hiánytalan öltözékben és tökéletes sminkben mutatkozik. Orsiéknál a hálóing, az egy szál törülköző is elfogadott öltözéknek számít, ahogy kócos hajjal és elmaszatolt szemfestékkel is ér mutatkozni.

– A lányok takarítanak, a fiúk meg lefolyót szerelnek? – próbáljuk felfedni az együttélés mozgatórugóit a barátságon túl.
– Nem. A lányok elvárják, hogy kiszolgáljuk őket, amit ha van kedvünk, megteszünk, ha nem, nem – közli Orsi barátja, Viktor.

A hagyományos fiú-lány szerep a többi vegyes albérletben sem működik. Nagy Katalin most két fiúval él együtt a Hóbiárt basa utca közelében, de korábban a három fiú egy lány, három lány két fiú felállást is kipróbálta. Az ötödéves bölcsész lány szerint a fiúkkal azért jó lakni, mert tisztábbak. Párjával még sohasem élt együtt, de szerinte a fiú nem féltékeny a lakótársakra.

Ahogy Bőti József eddigi barátnői sem, ha meghallották, hogy a tanárképzős fiú lányokkal is megosztja az albérletét. Most éppen egy lánnyal és két fiúval. A közösség egyik legfőbb összetartó ereje maga a lakás, a „szuper albérlet" – árulja el József. A Gyertyámos utcában laknak egy csinos háromszobásban, amelyhez mindannyian ragaszkodnak. Új lakó eddig csak akkor jött, ha az eredeti társaságból kibukott valaki.

– A lakótársam, Kata nem mosogat és nem takarít többet, mint bármelyikünk. Lényegében teljesen mindegy, hogy lányokkal vagy fiúkkal lakom – magyarázza a tanárképzős fiú, majd egy különbség mégis eszébe jut: a női lakótárs egyetlen hátránya az, hogy meghiúsítja a kanbulikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a szociális otthonokba

Csökkent az idősgondozás állami normatív támogatása az idén. Szegeden a működési költségek kieső… Tovább olvasom