Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kánikula: együtt izzad a kocsiban tanuló és oktató

Kánikula: együtt izzad a kocsiban tanuló és oktatóJenei Erika már délelőtt levezeti a kötelező órát. Oktatója, Kasza János szerint egyre figyelmetlenebbek a diákok a hőség miatt. Fotó: Kuklis István
Szeged - Vasárnap 37 fok lesz, éjszakára sem hűl le a levegő 20 fok alá. Megnéztük, hogy bírják a meleget azok, akik majdnem egész napjukat autóban kénytelenek tölteni.
Tudta?

– Melegben az erek kitágulnak, ezért lassabban áramlik a vér, kevesebb jut belőle az agyba, csökken a koncentrálóképesség és a figyelem. 30 fok felett tíz kilogrammonként négy deciliter folyadékot tanácsos fogyasztani. Ez azt jelenti, hogy egy 100 kilós embernek naponta négy liter folyadékot meg kellene innia – magyarázta Kass Ferenc. A szegedi háziorvos azt tanácsolja, a vízbe tegyünk kevés sót, mert az izzadsággal ásványi anyagokat is veszítünk, amelyek a szívműködés szabályozásához szükségesek. A túl sok víz fogyasztásától is óvakodni kell, mert a szervezetben lévő tápanyagok oly mértékben felhígulhatnak, hogy ionhiányos állapot alakulhat ki.
– Bekapcsoljuk a klímát, és irgalmatlanul élvezzük – válaszolta kérdésünkre Zsarkó Róbert, a szegedi ATI-Császárné Autósiskola oktatója, amikor azt kérdeztük tőle és tanulójától, hogy bírják a hőséget a kocsiban. A kis Peugeot 206-osban annyira kellemes a hűs levegő, hogy az oktató szerint néha még jól is esik kiszállni belőle.

– Most még kellemesen meleg az idő – viccelődött csütörtök délelőtt a Szegedi Gábor Dénes Középiskola előtt, ahol tanulót váltanak a gépjárműoktatók.

Régen és most

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan bírják a lassan rekord közeli hőséget azok, akik majdnem egész napjukat egy felforrósodott járműben kénytelenek tölteni.

Zsarkó Róbert 13 éve oktat. Azt mondta, a légkondicionáló berendezések elterjedése előtt nyaranta igyekezett reggel és este dolgozni, amikor még nem volt akkora a hőség. – Munka közben otthon a medencében lehűtöttem magam. Most meg, amikor végre van klíma a kocsiban, már nincs medencém – mondta.
 
Zsarkó Róbert, a szegedi ATI-Császárné Autósiskola oktatója nem bánja, ha kicsivel többet fogyaszt a kis Peugeot a klíma miatt. Inkább az, mint a hőguta. Fotók: Kuklis István
Zsarkó Róbert, a szegedi ATI-Császárné Autósiskola oktatója nem bánja, ha kicsivel többet fogyaszt a kis Peugeot a klíma miatt. Inkább az, mint a hőguta. Fotók: Kuklis István

Tanulója, Tóth Sándor örül, hogy nem a menetszél hűsítő fuvallatára kell bíznia kényelmét. Jól kihasználja a Peugeot 206-os nyújtotta kényelmet, már tavaly augusztus óta tanul vezetni. – Lassan haladok – mosolygott.

Inkább a nagyobb fogyasztás

Bár a kényelmi extra használata többletfogyasztást okoz, az oktató úgy fogalmazott, a hőgutánál jobb egy kicsivel magasabb fogyasztás.
 
Sok vízzel és klímával vészelik át a kánikulát a taxisok. Krisztin Tamás igyekszik árnyékba parkolni.
Sok vízzel és klímával vészelik át a kánikulát a taxisok. Krisztin Tamás igyekszik árnyékba parkolni.

Jenei Erika március 18-án kezdett el vezetni, a csütörtöki volt az 54. órája. – Délelőtt szoktam vezetni, akkor még elviselhetőbb. A déli hőség a múltkor már sok volt, azt nehezen bírom – mondta. Oktatója, Kasza János a Carschool Autósiskolából régi motoros. Azt mondta, érezhető, hogy a hőség miatt egyre figyelmetlenebbek a diákok. – A Bajai útnál lévő vasúti átjáróban napok óta nem működik lámpa. Két nap alatt a 18 tanulóból csak ketten álltak meg és néztek szét a sínek előtt. Ezt okozza a meleg, a stressz és a vizsgadrukk – magyarázta az oktató.

Nem fújja az utas arcába

A Sing-Sing árnyékában a Tempó taxisok kókadoztak. Árnyék csak Krisztin Tamás Toyotájának jutott, így ő figyelte a rádiót a kollégái helyett is. – Nálam mindig megy a légkondi, ritka, amikor szól az utas érte. Inkább azt kérik, hogy kapcsoljam be, és húzzam fel az ablakot. Szerencsére automata a klíma, magától osztja el a hideg levegőt, így nem fújja az utas arcába a hideget – mutatta Tamás.
 
Vasárnap már 37 fokos hőség lesz

A következő napokban tovább melegszik a levegő. – Kánikulai meleg lesz, az tuti – kezdte Pernyész László, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának munkatársa. Pénteken még kaphatunk a nyakunkba egy kis záport, akkor csak 35 fok lesz. A hétvégén tovább emelkedik hőmérséklet, vasárnap már 37 fokos hőség lesz. A legrosszabb, hogy a jövő hét elejéig éjjel sem csökken a hőmérséklet 20 fok alá. – Egy anticiklon ül ránk, az okozza a kánikulát. Csúcsokat még nem döntünk, tíz évvel ezelőtt Szegeden június 22-én és 24-én 39,8 fokot mértek – mondta a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van még ingyenpénz a fűtéskorszerűsítésre

Van még ingyenpénz a fűtéskorszerűsítésre
Az Otthon Melege Program fűtéskorszerűsítésre elkülönített keretösszegéből közel 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás még a lakosság rendelkezésére áll. Tovább olvasom