Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Kánikulában minden veszélyes, amiben tojás van

Szeged - Madártejet, stíriai metéltet ne együnk 40 fokban, és a tárolással is legyünk óvatosak. A legjobb, ha csak annyit főzünk, amennyit rögtön megeszünk. Hűtés nélkül a marhahúslevesben is veszélyes mennyiségű baktérium gyűlhet össze 1–2 óra alatt. Marad a forró, száraz, napos idő.
Az alapanyagok kiválasztása, az elkészítés technológiája és a felszolgálás – erre a három dologra kell különösen odafigyelni főzéskor. Hibázni – különösen a kánikulában – nagyon könnyű. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

Fontos, hogy biztonságos, ellenőrzött helyről származó élelmiszerrel dolgozzunk. Olyannal, amiről tudjuk, hogy nem keveredett mérgező anyaggal, nem most volt permetezve, vagy nem egy ismerős ismerőse lőtte, és most eladná. Nem számít biztonságosnak a fagyasztóban felcímkézetlenül évek óta heverő étel sem. Ha valamit lefagyasztunk, írjuk rá, hogy mikor készült.

Annyit főzünk, amennyit rögtön megeszünk... Illusztráció: Karnok Csaba
Annyit főzünk, amennyit rögtön megeszünk... Illusztráció: Karnok Csaba


Feldolgozás során a tiszta ételtől a piszkosig haladjunk. A földes áru ne keveredjen a hússal, más-más vágódeszkán aprítsuk a halat és a paradicsomot. A földdel való szennyeződés eleve veszélyforrás, ezért időben és térben is válasszuk el a feldolgozásukat a többi terméktől. Előbb készítsük el a húst, utána a krumplit, répát – olyat ne csináljunk, hogy a földes zöldségek után tesszük a mosogatóba a húst.

A megfelelő hőkezelés minden ételnél mást jelent. Ahhoz, hogy a kórokozók biztosan elpusztuljanak, nem elég egy gyors forralás, az élelmiszer belsejében is magas hőfoknak kell lennie. A belső hőmérséklet például húsok esetében maghőmérővel ellenőrizhető.

Marad a forróság, vizet oszt a Vízmű

A hőségriadó alatt a Szegedi Vízmű csapvizet oszt a város 3 pontján (Klauzál tér, Mars tér, Aradi vértanúk tere), és üzemelnek a párakapuk is a Klauzál téren, illetve a Mars téren. Ezen felül mobil ivókutakat helyezett ki a Vízmű a Mars téren, a tarjáni Víztorony téren, valamint az Aradi vértanúk terén. A következő napokban nem várható változás: marad a forró, száraz, napos idő. A szegedi meteorológai állomás adatai szerint eddig egyetlen július 2-án, 1950-ben volt olyan meleg, mint tegnap – 36,1 fok. Túrkevén megdőlt az országos melegrekord: 38,4 fok volt.

Legjobb, ha a tojásokat eleve fertőzöttnek tekintjük – kivéve, ha ózonnal kezelteket vásárolunk. A szalmonellafertőzés elkerülésére fertőtlenítsük a tojásokat, áztassuk például hipós vízben. Madártejet nyári melegben ne készítsünk utána sem, mert túl rövid az étel főzési ideje ahhoz, hogy biztosan elpusztuljanak a kórokozók. Minden veszélyes, amiben tojás van, a tészta és a panírozott ennivalók is. Ha ráadásul még cukros is az étel, mint például a stíriai metélt, akkor a legtökéletesebb táptalaj a baktériumok számára.

De nemcsak a tojással kell óvatosan bánni, hűtés nélkül a marhahúslevesben is veszélyes mennyiségű baktérium gyűlhet össze 1–2 óra alatt. Ezért amit nem tálalunk fel, hűtsük azonnal. A legjobb megoldás a gyorshűtés, de ez a funkció az átlagos hűtőszekrényből hiányzik. Ezért az a legbiztonságosabb, ha ebben a forróságban csak annyit készítünk, amennyit rögtön meg is eszünk.

Talán magától értetődő, talán nem: tálaláskor tiszta tányérokat vegyünk elő, ne a főzés során már használt, el nem mosott edényeket használjuk.

* * *

Gyógyszerek a hőségben

A gyógyszerek akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk. Az előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak. Az olyan gyógyszerek, amelyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, a betegtájékoztató szerint tárolandók. A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek eltartása 5–15 °C között történik, míg azon gyógyszerek számára, amelyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2–8 °C közötti az előírt hőmérséklet – áll a Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyszerészeti Főosztályának közleményében. A gyógyszerek egy részét fénytől védve is szükséges tárolni, ne hagyjuk tehát ezeket a készítményeket napsütötte helyen. Bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel. Ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt, és a napfénynek kitett bőrfelületen védőruházatot hordani.

Olvasóink írták

 • 8. qrumpli 2012. július 03. 20:30
  „2. Cipó99 2012.07.03. 08:46

  Kipróbáltam akkor is veszélyes.”
 • 7. Krampampuli 2012. július 03. 16:00
  „4. Horthyszobor 2012.07.03. 09:28

  - hát ez baromira vicces...”
 • 6. Cipó99 2012. július 03. 15:57
  „3. Emberségetavilágnak 2012.07.03. 08:56

  Akkor már minek?”
 • 5. sügér63 2012. július 03. 09:29
  „A tojás hipós vízben történő áztatásával nem értek egyet ugyanis a tojás héja porózus, mindent átenged,
  hacsak nem akarunk egy kis hipót is enni....amúgy korrekt..”
 • 4. Horthyszobor 2012. július 03. 09:28
  „Remélem a sok képviselő ma valami tojásos finomságot kap ebédre:) Hadd haladjon a munka:)”
 • 3. Emberségetavilágnak 2012. július 03. 08:56
  „1
  Csak ha romlottak.
  Csak ha fertőzöttek.”
 • 2. Cipó99 2012. július 03. 08:46
  „1. qrumpli 2012.07.03. 06:47

  " a tojásokat, áztassuk például hipós vízben."!”
 • 1. qrumpli 2012. július 03. 06:47
  „Akkor a férfiak mind veszélyesek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó enged má´ kifelé a fődnek a fagya

Olvasó-tudósítónk, bruttó 53 éves Géza édesapja, Géza bácsi kiállt a kapuba, s ezt állapította meg az időjárással kapcsolatban. Tovább olvasom