Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Káosz a kórházi várólisták körül

Szeged - Egy jogszabály értelmében januártól finanszírozás nélkül maradt volna a szegedi klinikai központ, mert nem hozta nyilvánosságra a várólistáit. Mire azonban a súlyos szankció életbe lépett volna, megszűnt a rendelkezés. A listákat azóta is folyamatosan frissítik, de – azt mondják – nem tudják, mit kezdjenek vele.
A dél-alföldi régió betegei megúszták, hogy legnagyobb egészségügyi ellátó, a szegedi klinikai központ a finanszírozás teljes megvonása miatt januártól lehúzza a rolót. Erre azért kerülhetett volna sor, mert az intézmény januártól sem hozta nyilvánosságra várólistáit az interneten.

2007 januárjától ugyan kötelező lett volna minden kórháznak megjelentetni a várólistáit honlapján, ennek azonban szeptemberig csak az intézmények töredéke tett eleget. Az elmaradásnak többek közt az volt az oka, hogy nem szabályozták pontosan: mi a különbség az előjegyzés és a várólista között. Szeptemberben az Egészségbiztosítási Felügyelet úgy döntött, október közepéig nekik kell eljuttatni a listákat, és amelyik kórház 2008 januárig nem közli honlapján, hogy egyes ellátásokra mennyit kell várni, azzal nem köthet szerződést az OEP. Ez azt jelenti, hogy egy fillér finanszírozást nem kaphat az intézmény, vagyis nem képes tovább működni.

Katéterezés tavaly nyáron az egyetem kardiológiai központjában. Akiket a napokban vettek fel a várólistára, csak hónapok múlva kerülhetnek sorra. Fotó: Segesvári Csaba

Máshol futnak a listák

A vásárhelyi, makói és szentesi kórház honlapján továbbra is megtalálhatók a várólisták. Várkonyi Katalin, a szentesi kórház főigazgatója elmondta: az adatokat folymatosan frissítik a betegek tájékoztatása érdekében – akár van szankció és jelentési kötelezettség, akár nincs.

A várólisták nyilvánosságra hozása a szaktárca korábbi magyarázata szerint azért szükséges, hogy a betegek tudják: mikor, milyen feltételekkel kerülhetnek sorra, hányan előzik meg őket – és erről „ne egy átláthatatlan elvek alapján működő professzori kockás füzet" döntsön. A listán – az adatvédelmi törvénnyel összhangban – csak a beteg kódja, listára való felkerülés, a várható lekerülés időpontja és oka szerepelhet.

A minisztérium és a felügyelet lépése után sorra kerültek fel a Csongrád megyei kórházak várólistái a netre – októberre egyedül a szegedi klinikai központé hiányzott. Akkor azzal magyarázták a késlekedést: bár elküldték az adatokat a felügyeletnek, azokat ott még nem véleményezték adatvédelmi szempontból, ezért csak a klinikai intraneten hozzáférhetőek.

Bodosi Mihály, a klinikai központ várólista-bizottságának vezetője tegnap már arról tájékoztatott: a várólisták rendszeres lejelentésére és nyilvánosságára vonatkozó szabályozás csak év végéig volt hatályban – azóta viszont semmilyen jogszabály nem rendelkezik erről. Vagyis mire a szankcionálási lehetőség életbe lépett volna, meg is szűnt. Az Egészségbiztosítási Felügyelet szóvivője, Pálinkás Ágnes lapunk kérdésére ezt megerősítette.

A hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház internetes várólistája.
Fotó: Karnok Csaba

A professzor elmondta: továbbra is folyamatosan vezetik a várólistákat, felállt az ezek kezelését, frissítését végző stáb – bár erre jelenleg nem kötelezi őket semmi. Azt viszont nem tudják, hogy az új helyzetben pontosan milyen információkat is kellene nyilvánosságra hozniuk. A vezető megjegyezte: szerinte fontosabb lenne a várólisták – illetve az azt okozó finanszírozási hiány – megszüntetésével foglalkozni, mint a nyilvánosságukkal.

Tovább nyúlt a várakozás

A korábbi jogszabályok szerint számos ellátásból kellett várólistát vezetni és jelenteni a felügyeletnek. Ezek nagy része október óta tovább nyúlt, mivel a korábban halaszthatónak ítélt betegek ötödének a várakozás alatt annyit romlott az állapota, hogy sürgőssé váltak, így „beelőztek" a listán. Gerincstabilizáló műtétre átlagosan a korábbi 44 helyett 127 napot, térdprotézis-beültetésre 75-90 helyett 110-120 napot, orrsövényműtétre 14 helyett 21-28 napot, diagnosztikus szívkatéterezésre 180 helyett 200-230 napot, MRI-re 33 helyett 62 napot kell várni. A szürkehályogműtétet viszont nyolc hónap helyett már hat alatt elvégzik, és csípőprotézist is a korábbi 75-90 helyett 66 nap alatt beültetik.

Olvasóink írták

 • 20. Lalikirály 2008. április 05. 06:58
  „Szerintem,ha megszünnének a várólisták, és a műtétek a betegség megállapítását követően nagyon rövid időn belűl megtörténnének, a TB kasszának sokkal kevesebbe kerülne.
  Így sajnos a beteg is többet költ gyógyszerre, és a TB is mert egy súlyosabb állapotban levő beteget kell hosszab ideig kezelni”
 • 19. csapodár 2008. január 23. 09:22
  „Közröhej az egész ami az egészségügy cimszó mögött történik.Beteg ország,beteg kormány,beteg emberek az utóbbiak kivannak szolgáltatva a politikai elitnek,akik így többet tudnak saját zsebre tenni a közösből és ami a lényeg BÜNTETLENŰL!!!!!”
 • 18. Kolompár Rómeó 2008. január 10. 07:24
  „Dénes Péter: amit leír, önmagában logikus és egyet is tudok vele érteni

  "De biztonságos Volvot, BMW-t sem kap senki állampolgári jogon hanem kockáztatja az életét egy Suzuki Swiftben."

  De nem is fizetek havi sokszázezer Ft BMW-járulékot, így nem is várom el, hogy azonnal járjon minden szolgáltatás. Ellenben már egy csinos lakás árát beraktam a közösbe, így természetes, hogy felháborodok, ha azt mondják egy szívkatéteres műtétre, amin az éltem múlhat akár 5 percen belül is, hogy majd 8-10 hónap múlva érdeklődjek. (Szegedi szívsebész barátom mesélte a konkrét példát!)”
 • 17. Humorista 2008. január 09. 20:19
  „Dolgozó!
  Sajnálom a nagynénédet.
  Látod itt van igaza Dénes Péternek: Ha nem dolgozó lennél, hanem korrupt politikus, lett volna pénzetek a néni gyógyíttatására.

  Szerintem is fizessen mindenki járulékot. Még az a 40 évesen nyugdíjba vonuló rendőr is....Sokan "megusszák" Magyarországon különböző jogcímeken a járulékfizetést.”
 • 16. Dénes Péter 2008. január 09. 18:56
  „Ma is a pénz dönt, hogyne. Az egészségügy pénzbe kerül, üzlet. Miindenki - orvos, nővér - pénzért dolgozik, a gyógyszer is sok pénzbe kerül amit a befizetett TB járulék nem fedez eléggé mert 7 millió ember (gyermekek, tanulók, rokkantak, munkanélküli segélyen élők, nyugdjasok) egy peták fillért sem fizetnek be - csoda hogy 200 milliárdos hiánya van 10-15 éve a társadalombiztosítsának?

  Megoldás: fizessen mindenki járulékot + ha beteg akkor plusz vizitdíjat, hozzájárulást a kezeléshez. Még mindig töredékébe kerül a dolog mintha a tényleges árát kellene kifizetni egy-egy műtétnek.

  Az egészségügy mellett maga az EGÉSZSÉG(es életmód) is sok pénzbe kerül, a szegény ember valóban hátrányból indul. A jómódú rákbetegnek többszörös a túlélési esélye mint a szegénynek: többet költhet vitaminra, táplálék kiegészítőkre. Ez van. Sajnos. De biztonságos Volvot, BMW-t sem kap senki állampolgári jogon hanem kockáztatja az életét egy Suzuki Swiftben. Ilyen az élet.”
 • 15. Ellenzéki 2008. január 09. 18:09
  „alma.
  Ne legyen naiv, most is a pénz dönt.
  Akinek van pénze, annak van egészsége, aki nincs az meg meghal, most is.
  A jövő?
  A kispénzűeknek és azoknak akiknek nincs pénze azok nem lesz esélyük sem a gyogyulásra.”
 • 14. alma 2008. január 09. 15:08
  „Dénes Péter!

  Elhiszi, hogy nem a pénz fog a várólistán dönteni? Eléggé naív gondolkodás! Csak az új rendszerben fog igazán számítani kinek van elég pénze! Ha fizet akkor megműtik azonnal, ha nem akkor vár, akár 3 évet mint Kaposváron.
  Szerintem a kapitalista biztosítós rendszer meg pont ezért nem fog tetszeni. Én maradnék a "balkáni" rendszerben mert ott legalább nem haltak meg ennyien!”
 • 13. Lutetia 2008. január 09. 14:58
  „Nem a semmiért fizettük a TB-t, hanem azoknak az egészségügyi ellátásáért, akiknek nincs TB-biztosítása... ;-)”
 • 12. kispolgár 2008. január 09. 14:01
  „Lesz itt még Vészhelyzet!
  Most még az számít, hogy egyáltalán van-e Tb biztosításod? Jövőre jöhet az exkluzív eü-biztosítás: elsőbbség a várólistákon,stb.
  Külföldiek: ha van pénzed, itt meggyógyulhatsz. Lehet, olcsóbban megusszák, mint mi, akik egész dolgos életünk alatt fizetünk a TB-nek a semmiért...”
 • 11. Dénes Péter 2008. január 09. 12:02
  „"Gondolom a várólistákat azért találták ki:
  Várjunk, hátha meghal vagy meggyógyul mire sorra kerül..."

  Nem, hanem azért találták ki hogy ne a "drága professz úr" zsebébe tömött boríték vastagsága döntön arról - balkán! - hogy ki kerül előre hanem a fontossági sorrend. És ha van egy nyilvános, mindenki által érthető és elérhető lista akkor ez nincs, hiszen adatokat csak nem hamisítanak, nem?

  Kár hogy az emberek egy része ezt nem látja csak szidja a politikát. Így mindig ilyen bolsevik és bennfentesek által irányított egészségügyünk lesz.”
 • 10. Dolgozó 2008. január 09. 11:57
  „humorista!
  Az én nagynéném meghalt! Pedig még ma is élhetne....”
 • 9. humorista 2008. január 09. 11:41
  „Gondolom a várólistákat azért találták ki:
  Várjunk, hátha meghal vagy meggyógyul mire sorra kerül...”
 • 8. Kolompár Rómeó 2008. január 09. 09:25
  „Ágika szerint minden a betegek érdekében történik. Miért van az, hogy ha mozog ezeknek a szája, akkor úgy érzem, hogy hazudnak?”
 • 7. Doki 2008. január 09. 09:14
  „Sajnos az egészségügy ma kilátástalan helyzetben van!
  Köszönjük meg szépen Ági néninek! Most nem azért,de egy ilyen nő mit akar az egészségügy-el tenni? Csak káoszt tud okozni,de az nagyot!”
 • 6. Ellenzéki 2008. január 09. 08:59
  „El Nyomottka!
  Szegeden nincs várólista, de van műtéti előjegyzés és a kettő nem ugyanaz.
  Az utóbbi nem nyílvános.”
 • 5. Ellenzéki 2008. január 09. 08:55
  „Egy nevének eltitkolását kérő szegedi sebész elmondta, hogy az egyik szegedi, sebészeti beavtkozásokat végző osztályon az ottani műtéti előjegyzési listán az első ötvenben nincs, nem található magyar név!
  Vezető nevek, román, szerb.
  No coment.”
 • 4. atlasz 2008. január 09. 08:52
  „Tovább folytathatják a saját zsebük töltögetését azok, akik idáig is előnyökhöz juttatták a töltögető pácienseiket. A frusztrált közönség pedig a 2002 óta folyamatos kvázi polgárháborús helyzetben azokra ontja szidalmait, akik meg akarják szüntetni az 1950 óta tartó gyalázatos, de a kórházi mandarinoknak arany strucctojást tojó egészségügyi gyakorlatot. Kivárjuk a végét!”
 • 3. Keve 2008. január 09. 08:27
  „"A vezető megjegyezte: szerinte fontosabb lenne a várólisták - illetve az azt okozó finanszírozási hiány - megszüntetésével foglalkozni, mint a nyilvánosságukkal."

  IGEN!

  Ezen kellene ennek az eszement kormányzatnak és egészségügyi részlegének inkább gondolkozni, nem pedig egymásnak ugratni a betegeket és a gyógyító személyzetet!”
 • 2. .suhym. 2008. január 09. 08:26
  „Majd mengelice Ágnes asszony megoldja. Lényeg a lényegben, lesz kötelezően előírt kórházi széf minden ágy mellett. FONTOS!!!, mert valakinek, netalán a családban volt elfekvőben egy csomó páncélszéfje, és túl kell adnia rajta.
  Az, hogy a pl. szívkatéterézésre váró beteg közben meghal.....?”
 • 1. El Nyomottka 2008. január 09. 07:41
  „Professzor Úr!

  A várólistákat azért kell nyilvánosságra hozni, hogy a nép is láthassa mekkora szarban van(nak).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszteri határlátogatás Röszkén

Röszke - A schengeni csatlakozással nem nőtt a várakozási idő a röszkei határátkelőn – jelentette ki Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap a helyszínen. Tovább olvasom