Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kaotikus állapotok a távfűtésben

Felháborodott szegediek telefonáradata zúdulta a Szegedi Hőszolgáltató Kft. diszpécserszolgálatára tegnap. Ügyeletünket is folyamatosan hívták, hogy hideg van a lakásokban, pedig csütörtöktől elméletileg megkezdték a fűtést. Délután már azt ajánlotta a hőszolgáltató munkatársa a telefonálóknak, hogy öltözzenek cicanadrágba, és aludjanak együtt.
A négy gyermekes Engi család a Kukovecz Nana utcában fürdés után és reggelente fázik. Fotó: Karnok Csaba
A lakók kérésére a Szegedi Hőszolgáltató Kft. – mint azt megírtuk – 27 ezer 500 lakásban már csütörtökön elindította a fűtést. A diszpécserszolgálatnál tegnap reggeltől égtek a vonalak. Akik nem tudtak telefonálni a hőszolgáltatónak, szerkesztőségünket hívták. A város különböző pontjairól zúdult a panasz: fáznak, a radiátorok hidegek. Arra kérték ügyeletünket, hogy segítsünk.

Körülbelül egy órán keresztül folyamatosan hívtuk a diszpécserszolgálatot, de a vonal foglalt volt. Ezután Básthy Gábor mobilszámát tárcsáztuk, de nem vette fel a telefont. Megtudtuk, az igazgató szabadságon van. Ezért elmentünk a Vág utcai diszpécserközpontba. Csikós Krisztina sajtóreferens elmondta: szeptember 15-étől készen álltak a fűtésre.

Ürmös Sándor elhárítja a hibát a Petresi utcában. Fotó: Schmidt Andrea
– Délután négy óráig a diszpécserek körülbelül 150 hívást kaptak, és 95 munkalapot állítottak ki. A hibaelhárítók folyamatosan dolgoznak, munkaidőben tíz, délután négy óra után három autóval járják a várost – tájékoztatott a sajtóreferens, aki szerint általában az a probléma, hogy átalakítási munkák – például fűtőtestcsere – miatt a lakók a nyáron leeresztették a vizet, és nem töltették fel újra a rendszert. Ezért most a radiátorokban nem kering a víz, következésképpen nincs meleg.

Az egyik szerelőbrigádot a Petresi utcában értük utol, ahol Ürmös Sándor megmutatta, mit kellett volna a házmesternek kinyitni ahhoz, hogy ne csak szakaszosan legyen fűtés. Ebben a házban Kókai Ferencéknél a szobában hideg volt, míg a konyhában meleg. A szemben lakó hölgynél – fordítva. A lépcsőházban egy fiatal házaspár azt mondta: a radiátorok csak langyosak, a gáztűzhellyel kellett rásegíteni. Ugyanitt volt, aki nem hiányolta a fűtést.

Információnk szerint a korábban működésbe állított gázmotorok is galibát okoztak a hőszolgáltatónál, és ezért nem működött a rendszer. Ezt Csikós Krisztina cáfolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös pályázatot hirdet az egyetem és a Démász

Közös, kiemelt pénzdíjas pályázatot hirdet az SZTE és a Démász Rt. egyetemi hallgatóknak. A… Tovább olvasom