Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Kapcsolatépítő oldalak pró és kontra

Kóka Jánosnak 1320 ismerőse van, Kasza Tibornak csupán egy, de ő csak gyerekkori barátokat jelöl vissza. A kapcsolatépítő oldalak együttesek népszerűsítésére, temetés időpontjának közzétételére is alkalmasak. De van, aki fél csatlakozni. A kapcsolatépítő oldalak veszélyeire a Belügyminisztérium is felhívta az állami vezetők figyelmét.
Az iwiw honlapja
– Nincs is annál jobb orvosság, mint régi ismerősökkel találkozni és beszélgetni – hallottam a Somogyi-könyvtár ruhatárában. A megjegyzés feltehetően nem az internetes közösségépítő oldalakra vonatkozott, pedig egyre többen vannak, akik ezeken a portálokon élik át a találkozás örömét.

– Engem egy barátom azért hívott meg az iwiw-be, hogy meglegyen a századik ismerőse. Azóta több mint háromszáz van neki, nekem pedig majdnem kétszáz. Persze nem versenyzünk – mesélte Kovács Andrea. A lány régi osztálytársaira talált rá az oldalon, felfedezte, ki ment férjhez, kinek született gyereke. Megtudta látásból vagy csak futólag ismert emberek nevét, és sűrű üzenetváltásba kezdett egy barátnőjével. Ugyanabban a városban élnek.

– Személyesen is találkozunk, de nem túl gyakran. Így viszont mindent azonnal megbeszélünk. Legutóbb – tudom, hogy ez nem szép dolog – rátaláltunk egy ismerősre, akivel korábban a barátnőmnek konfliktusa volt. Na, őt jól kibeszéltük.

Volt, aki egy temetés időpontját tette közzé, más érettségi találkozót szervezett az iwiwen. Van, aki együttesét népszerűsíti, és olyan is, aki önálló adatlapot hozott létre kutyájának, macskájának.

Veszély

Nem szeretne semmilyen kapcsolatépítő portálhoz csatlakozni a szegedi Tóth Károly. Szerinte kiszolgáltatottá válhat, ha bárki számára elérhetővé teszi kapcsolati hálóját. A kapcsolatépítő oldalak veszélyeire a Belügyminisztérium is felhívta az állami vezetők figyelmét. A közigazgatásban fontos és bizalmas munkakört betöltő személyeknek azt tanácsolták: ne a hivatalos, hanem otthoni e-mail címükkel regisztráljanak, abból ugyanis nem derül ki, hogy hol dolgoznak.

Néhányan a mennyiségre törekszenek. Kóka János gazdasági miniszter például 1320 ismerőssel büszkélkedhet. Kasza Tibor, a Crystal énekese csak eggyel. Ő kifejezetten és kizárólag gyerekkori ismerőseit keresi, mást nem jelöl be és nem jelöl vissza.

– Nincs értelme. Akikkel egyébként is találkozom, azokkal felesleges itt is fölvenni a kapcsolatot. De ha csak egyetlen emberre is rátalálnék, akit sem telefonkönyvben, sem barátokon keresztül nem érnék el, mert mondjuk Új-Zélandra költözött és négy gyermek anyja lett, az varázslatos, fantasztikus dolog lenne. Egyelőre ez nem történt meg, úgy látom, sokan inkább ismerkedésre használják az oldalt.

Szűkíti a kört az a felhasználó is, aki adatlapján ezt írja: „kérem tisztelettel az egybegyűlteket, hogy aki dacára annak, hogy tudja, ki vagyok, nem valószínűsíti, hogy ebben az életében még szót váltana velem, ne jelölje magát ismerősömnek, mert minek..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatás a gazdasághoz szabva

A közelmúltban kapott Szilárd Leó-díjat a szegedi Dékány Imre professzor, aki főként… Tovább olvasom