Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kapcsolati tőke az interneten

Szegedről is több mint kilencezren regisztrálták már magukat abba a dinamikusan fejlődő internetes közösségbe, amelynek segítségével ismerőseinket gyűjthetjük össze. Sok közismert személyiség is tagja az országos hálózatnak.
Csaknem négy éve, 2002. április 14-én indult útjára a világhálón az a program, amellyel életünk kapcsolatait tarthatjuk nyilván az interneten. A meghívásos alapon működő hálózat tagjai ismerősöket keresnek egymás között, s ha rátalálnak egyre, bejelölik. Amint az visszaigazolja az ismeretséget, létrejön a kapcsolat. A kezdetben WiW, október óta iWiW néven elérhető honlap eleinte egy baráti társaság számára készült, ma már külön cég áll mögötte, és hónapok óta túl van a 120 ezer felhasználón.

Az iWiW-nek van saját levelezőrendszere, apróhirdetési felülete, fórumai. Legnagyobb haszna mégis az, hogy kihasználhatjuk segítségével a kapcsolati tőkénket. Munkakeresésnél, vásárláskor, utazáskor sokszor segíthetnek ismerőseink, akiket itt egy halomba gyűjthetünk és könnyen elérhetünk. Van, akinek így sikerült eladnia a házát, megvennie az autóját.

Nehéz az iWiW-esek élete

Az ismert embereknek sokszor nehéz az élete az iWiW-en. Akit a tévében gyakorta látunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már az ismerősünk is. Jáksó László megszüntette a regisztrációját, hogy véletlenül se bántson meg senkit. – Én nagyon szeretem az iWiW-et, aranyos emberek vannak rajta – árulta el a műsorvezető. – Viszont a magánéletben nem vagyok olyan kekec, mint a tévében, rádióban, ezért nem volt szívem visszautasítani naponta azt a tíz ismeretlen ismerőst, aki bejelölt.

A közösségi oldal egyre népszerűbb, Szegeden is legalább 8900 tagja van. A felhasználók száma minden bizonnyal ennél is több, csak éppen sokan elmulasztották megjelölni lakhelyüket. A szegedi felhasználók zöme itt élő egyetemista, de a végzettek számára is a kapcsolattartás fontos terepe a program – akár régi tanáraikkal is. – Örömömre szolgál, hogy sok régi hallgatóm jelentkezik ezen a fórumon – mondta Érdi Sándor televíziós újságíró, a szegedi egyetem oktatója. – Így nem veszítjük el egymást, figyelemmel kísérhetem a pályájukat.

Az ország közéleti személyiségei, művészei, újságírói közül többen is aktív iWiW-ezők. Regisztrált felhasználóként az ő adatlapjaikat is megnézhetjük, böngészhetünk ismerőseik között. Müller Péter Sziámi költő, zenész, a Magyar Állami Operaház stratégiai igazgatója például e cikk születésének pillanatában 803 ismerőssel büszkélkedhet. A kapcsolatok dinamikus bővülését mutatja, hogy ugyanennek a napnak a reggelén még csak 796 volt ismerőseinek száma. Egy másik rekorder, Csonka András színész 2002 októbere óta 743 kapcsolatot gyűjtött össze.
A rengeteg ismert személyiségből csak néhány: rajta van az iWiW-en Batiz András kormányszóvivő, Bródy János zenész, Eörsi Mátyás parlamenti képviselő, Vámos Miklós író, számosan a Barátok közt című sorozatból és a Megasztárból, sőt rajta van maga Fekete Pákó is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom