Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kápolna a ház kertjében

Felszentelt kápolna áll egy szatymazi család kertjében, belsejében kegytárgygyűjtemény. Rácz László egy agyvérzés után került még közelebb a valláshoz. A kápolnában energiát, melegséget érez.
Rácz László saját kápolnájában imádkozik Szatymazon. Fotó: Karnok Csaba
Kápolnát épített kertjében egy szatymazi férfi, amit a település plébánosa felszentelt. A tulajdonos, Rácz László állítja: érzi az erőt a kápolna belsejében.

Balra megtermett kuvasz, jobbra egy harang, közöttük a házi kápolna lépcsője. Bent zavarba ejtő mennyiségű kegytárgy, kis kályha a komfort érdekében, CD-lejátszó egyházi zenéknek. Rácz László kalauzol a tárgyak között: aranyozott kehely Apátfalváról, ostyatartó ajándékba, a körmenetekkor használatos Szűzanya-szobor. Gyertyatartók, márvány állvány. A falon az utolsó vacsora reprodukciója, Krisztus elé valódi kenyeret tűztek.
– A bort nem tudtam odatenni – mosolyog Rácz úr, majd mutatja: van egyébként megszentelt bor, sőt szenteltvíz is a néhány négyzetméteres helyiségben.

A kápolna mennyezetén papírcsillagok között egy látnok asszony, bizonyos Mária néni portréja. László megjegyzi, az asszony arra intette: ne igyon alkoholt, ha nem akar beteg lenni. Megfogadta a tanácsot.
A kápolna egyébként saját készítésű. Az ablakait Zsombóról kapta, az ottani templom felújításakor váltak feleslegessé.
– Éppen passzolt ide. Mintha a Jóisten is akarta volna.

Gulyáságyú, Győzike

Ha a kegytárgyak gyűjtése nem is hobbi, a főzés bizonyára az. Rácz László ugyanis megyeszerte ismert szakács. Főzőversenyeken, böllérnapokon szerzett kupák, érmék bizonyítják. László szívesen mutatja a fotókat: grillfesztivál, halászléfőző verseny. Fénykép Győzikéről, közös fotó Bodrogi Gyulával. A család tulajdonában még egy gulyáságyú is van.

Több kegytárgyat zarándokutakon szerzett be, a 48 rózsafüzér egy részét például. Van ötszínű is, az öt világrészt szimbolizálandó. László azt mondja, melegséget, energiát érez, ha belép a kápolnába – utóbbi meglétét rézpálcával bizonyítja. Az élményt nem akarja kisajátítani, ezért bárkit beenged. Ő maga reggel és este is eltölt itt 20-25 percet.
– Felesége? – érdeklődünk a családi tolerancia mértéke felől.
– Ő elvan nélküle is, meg vele is.

Tovább nézelődünk, van saját készítésű gyöngyös korona, több Mária-szobor – ezek is zarándokutakról – kompozíció János Pál képével, apró Jézus-szoborral.

– Ez nem hobbi – szögezi le a tulajdonos, majd elmondja: körülbelül tíz éve gyűjti a kegytárgyakat, de azt, hogy ilyen szoros kapcsolatba került a vallással, egy agyvérzésnek „köszönheti". Fohászt mondott, ami – úgy érzi – meghallgattatott. Hálából jótékonykodik is, egy szatymazi kisfiúnak televíziót ajándékozott, máskor barátaival keresztet újítottak föl.

– Van, hogy megkérdezik: nem húz le a nyakadban lévő kereszt? Erre azt válaszolom: én most cipelem, te pedig ezután fogod.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei szónoklatok a parlamentben

Csongrád megyéből a legaktívabb országgyűlési képviselőnek Ujhelyi István, a legpasszívabbnak pedig… Tovább olvasom