Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kapva kapnak a volt iskolaépületek után

Szeged - Az utolsó tizenkét évben minden önkormányzati ciklusban zártak be, vontak össze és költöztettek át iskolákat. Kilenc bezárásról, hat összevonásról számolhattunk be. Mégis, jelenleg mindössze a tápéi általános két ingatlana áll üresen, a legtöbb épület megtalálta a maga funkcióját.
Az utolsó tizenkét évben minden önkormányzati ciklusban zártak be, vontak össze és költöztettek át iskolákat. Kilenc bezárásról, hat összevonásról számolhattunk be. Mégis, jelenleg mindössze a tápéi általános két ingatlana áll üresen, a legtöbb épület megtalálta a maga funkcióját. Míg korábban csak oktatási célokra használták a bezárt iskolákat, manapság üzemnek, irodaháznak egyaránt átalakítják.

Reneszánszukat élik a volt iskolaépületek: az élet az bizonyította be, hogy szinte bármilyen célra alkalmasak a kiürült oktatási terek. 2005-ben a Móricz általánosnak, idén a Gutenberg utcai általánosnak, a későbbi Kossuth Zsuzsannának, valamint a Tisza Lajos szakközépnek lett olyan vevője (lásd keretes írásunkat), amely nem oktatási intézmény elhelyezésében gondolkodik.

Üzem, irodaház

Szegeden egyedülálló módon üzemegységet alakítottak ki egy volt iskolaépületből. Az újszegedi Móricz-iskola 1999-ben megüresedett épületét 2005-ben 100 millió forintért vásárolta meg a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt., hogy abban rehabilitációs foglalkoztató, képző és oktató telephelyet alakítson ki. Négyszáz megváltozott munkaképességű dolgozó került korszerű körülmények közé, az iskolaépületre 50 millió forintot költöttek. Itt nemcsak a fogyatékosok megmaradt képességeinek hasznosítására koncentrálnak, hanem meg kívánják teremteni számukra az esélyegyenlőséget, hogy a nyílt munkaerőpiacon is elhelyezkedhessenek – mondta el Kiss Sándor vezérigazgató. Egy másik iskolaépületből, az előbb a volt Gutenberg általánosnak, majd a Kossuth Zsuzsanna szakközépnek helyet adó ingatlanból hamarosan irodaház lesz: a KÉSZ cégcsoport költözik a falak közé. Az iskolát 280 millió forintért sikerült eladni. A Tisza Lajos szakközépet egy ingatlanfejlesztő vásárolta meg 391 millióért, de még nem tudni, milyen célokra hasznosítják.

Korábban ugyanis jellemzően úgy vélekedtek a kiürült iskolákról, hogy azok csak az oktatás céljaira alkalmasak. A Tabán általános Szilléri sugárúti tagiskoláját például már 1996-ban bezárták, de csak 2001-ben nyitották meg újra, a Szegedi Tudományegyetem tanárképző karának könyvtár- és közművelődési tanszékei költöztek oda, egy, a város és egyetem közötti ingatlancserének köszönhetően. Ugyancsak ingatlancsere folytán, 1999-2001 között kerültek egyetemi tanszékek az 1996-ban bezárt Zalka Máté általánosba, valamint a Móra általános Zoltán utcai épületébe.

A rendszerváltás óta összesen kilenc iskola szűnt meg véglegesen Szegeden. Iskolabezárásokról mellesleg 1996 óta beszélhetünk, Szalay István polgármestersége (1994–1998) idejétől: akkor azonban csak a már említett Tabán-tagiskolát és a Zalkát zárták be. Bartha László polgármesterségére (1998–2002) esik a Csongor téri, a Móricz és a Gutenberg általános megszüntetése. Botka László (2002-től) idején eddig a „lila" általánost, a Napos útit, a Kodály térit és a Mórát, a Kolozsvári téri iskolát zárták be. De egyik sem áll üresen, vagy – mint említettük – mára eladták őket, vagy más oktatási intézmény költözött a helyükre: a Csongor téribe az Eötvös gimnázium, a „lilába" az alternatív iskola, a Napos útiba és a Kolozsvár téribe a Waldorf.

Hat jelentősebb iskola-összevonást számoltunk össze 1996 óta, de ezekben az esetekben megmaradtak a régi épületek. Csak az intézmények vezetése lett közös. Ez az oka annak, hogy jelenleg mindössze két iskola ingatlana áll üresen és vár vevőre: mindkettő a felújított tápéi Bálint Sándor „telephelye" a Honfoglalás és a Budai Nagy Antal utcában. Üresnek néz ki ugyan, de már két éve gazdára talált a József Attila sugárúti volt alternatív iskola épülete. Információink szerint nem hal ki a Napos úti iskola – ezzel, valamint a Kolozsvári térivel a Waldorfnak vannak tervei – és a klebelsbergtelepi tagiskola, amelyre egy egyházi alapítvány ácsingózik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegetáriánus vörös pandák a szegedi Vadasparkban

Szeged - Meghitt családi idillnek lehettünk tanúi kedd délután a Szegedi Vadasparkban. Bambu és… Tovább olvasom