Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Karácsony előtti haltolvajlás

Egy elektromos halászgéppel dolgozó rapsicnál harminc kiló halat, tizenhat harcsát találtak a halőrök Szegeden. Karácsony előtt ipari méreteket ölt a haltolvajlás.
– Ma már nem arról van szó, hogy a rapsic elvisz két kiló halat, hogy meglegyen a családnak a karácsonyi ebéd. Több tízezer forinttól akár százezer forintig terjedhet a kereskedelmi célra fogott zsákmány értéke. A rapsicok a halat főleg ismerősi körben terítik.

Lopott varsákkal a Fehér-tavon

Tiszáról lopott varsákkal, több száz méteres húzóhálókkal is zsákmányolnak – mondja Sztanó János, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa elnöke, a Fehér-tavon gazdálkodó Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója. Az idei karácsony előtt fokozottan ellenőrzik a tavakat. A telelőket biztonsági kamerákkal őrzik, megvilágítják, más területek partjait pedig mentesítik a növényzettől, így nem lehet észrevétlenül megközelíteni. Kutyás biztonsági őrök is dolgoznak majd a tavaknál, s egyébként is megszigorították a belső és a külső őrséget. A halgazdaság együttműködést kötött a rendőrséggel: ha a közúti ellenőrzést végző rendőrök halat találnak a kocsiban, akkor annak származási helyét derítsék ki. A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület is fokozott halőrzéssel készül a karácsonyra.

Közös akciók a rendőrséggel

– Együttműködünk a rendőrséggel, a városőrséggel, a közterület-felügyelettel. Idén eddig tizenhat közös akciónk volt, halőrök és rendőrök együtt fésülték át a vízpartokat – mondja Schreiter Tibor ügyvezető alelnök. Az egyesület különösen jó kapcsolatokat építettek ki a vízi rendőrséggel, s a röszkei rendőrőrssel, akik a tápéi és a medencés kikötőt is rendszeresen ellenőrzik, az élő Tisza mellett.

– Volt, hogy egy elektromos halászgéppel dolgozó rapsicnál harminc kiló halat, tizenhat harcsát találtak a halőrök. Kubikgödrök orvhorgászainak táskáiból főleg méreten aluli csukák kerülnek elő – ismerteti a folyók mentén kialakult helyzetet Papp András, az FVM Csongrád megyei hivatalának halászati felügyelője.

Törvénymódosítást sürgetnek

A halászati felügyelők, halgazdálkodók, horgászszervezetek régóta sürgetnek jogszabály-változtatást, amely azzal járna, hogy az eszközöket és egyéb felszereléseket nem kapná vissza az eljárás végén a rapsic – függetlenül az okozott kár mértékétől. Most, tízezer forint alatt, visszakapja. A következmény: lehet, hogy egy-egy alkalommal csak néhány csukát visz el például egy orvhorgász egy kubikgödörből, de tavaszra üres lesz a víz. Novembertől egyébként már nem három évig hajtható végre a kiszabott halvédelmi bírság – összege kétezer forinttól százezerig terjedhet –, hanem tíz évig, s határidő-túllépés esetén a késedelmi kamatot is ki kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási sikert aratott babakiadványunk

Húszasával vitték tegnap az újságárusoktól a Délmagyarországot és a Délvilágot, amelyben elhelyeztük… Tovább olvasom