Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Karácsonyi halvásár Szegeden

A vásárlók legtöbbje máig a pontyot, mégpedig az élő pontyot keresi, ugyanakkor a tengeri különlegességekre is mind nagyobb az igény. A Corában már nyolcvankét kilós cápát is kimértek az idén, szeletenként.
A Fehér-tóról harcsa is kerül a karácsonyi halászlébe. Fotó: Gyenes Kálmán
A szegedi Fehér-tó halai már kis híján biohalak – tudtuk meg Sztanó Jánostól, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatójától. Kémiai halgyógyszereket már egyáltalán nem juttatnak a tenyésztők a vízbe – a halbetegségeket nem gyógyítják, hanem megelőzik –, a halak szervezetében nincsenek szermaradványok. Egyébként a pontyok táplálékának 60-70 százaléka a tóban termő, apró állati szervezetek sokasága, s csak ezen felül, kiegészítésként kapnak takarmányt, elsősorban búzát.

Karácsony-tájra fagy várható – okozhat-e ez nehézséget a „halkitermelésben", várható-e halhiány? Még csak véletlenül sem – a telelőtavak olyan kiképzésűek, hogy akár esik, akár fagy, folyamatosan halászhatók. Ötszáz-hatszáz tonna, bármikor kifogható hal, ponty, amur, harcsa, busa úszkál a tavakban. Fehér-tavi hal Szegeden a helyszínen, a halgazdaságban kapható, és a Cora is innen származó halat árusít. A Fehér-tóból származó hal azért is jó, mert szikes tóról van szó, és ahol szik van, ott az iszapban nincs bomlás, így a halnak nincs mellékíze.

– A ponty a Fehér-tóról jön, a tengeri halak pedig a világ minden tájáról – mondja Bozsó Edina , a Cora marketingvezetője. – Ha valaki olyan halat akar enni, ami épp nincs, viszont listánkon szerepel, megrendelheti.
Királydurbincs, tengeri angolna, cápa, rájauszony... Volt, hogy 82 kilós cápát raktak munkatársaink a pult jegére – halljuk. Kell-e attól tartani, hogy napok-hetek óta mélyfagyasztott hal kerül a pultokra? – Szó sincs róla; ha valaki rendel, mondjuk, királydurbincsot, az akkor még javában úszik a tengerben. Másnap kifogják, harmadnapra itt van.


Halárak

A Fehér-tavon a ponty kilója 582, a harcsa 1360 forint. Az amur 440-be, a busa 210-be, az ezüstkárász 350-ba kerül – ezek mind élők. A szintén Fehér-tavi ponty a Corában 419 forint élve, szelve 1399, filézve 1599 forint; kérésre a filét be is irdalják. Az élő harcsa kilója 1599 forint, a tisztítotté 1899, a busaszeleté 749, a keszegé 479. Az afrikai harcsából – Magyarországon nevelik, medencében – egy kiló 649, a szintén magyarországi származású – szilvásváradi – pisztráng 1199-be kerül. A tengeri halak közül a lazac kilója 3600, a szardíniafilé 1999 forint. És a cápa, a tengeri angolna, a királydurbincs? Kilója 3000 forint körüli – a pontos ár a napi euró-árfolyamtól függ. A tenger gyümölcsei közé tartozó polip 1799, a főtt garnéla 3499-ért kapható. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amire nincs orvosság

Dobra veri a szegedi önkormányzat az üresen álló nővérszállót és a volt fertőzőkórházat. Lapunk… Tovább olvasom