Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Karácsonyi vásár: édes illat, borsos ár

Póló és műmacska az egyik, epres karácsonyi puncs a másik oldalon. A Széchenyi téren szórólapokat osztanak, a Dóm téren tűznél melegszenek. Marketing itt és ott.
A Széchenyi téren gazdag ruhaválasztékkal, a Dóm téren pedig igényes kézművesremekekkel várják a vásárlókat. Fotó: Segesvári Csaba
Hangulat, kínálat, illatok, emberek – Szeged két karácsonyi vásárát, a Széchenyi téri és Dóm téri rendezvényt hasonlítottuk össze.

A kürtős kalács édes illata – ez tűnt fel először a Dóm téri vásárban. Másodjára a borsos ár: egy kalács nyolcszáz, a kókuszos változat kilencszáz forint. Igaz, ezért látvány is jár. A királyiként hirdetett édességet faszénen sütik piros kötényes udvari szakácsok. Ez a stand valójában az egész vásár kicsiben: hangulatos, de drága. Marketingben mások is otthon vannak. Epres karácsonyi puncs – csábító név egy italnak így december közepén. Elcsábulunk, vásárolunk a forralt borhoz hasonló, de annál sűrűbb italból. Egy deci négyszáz forint. A korsónyi gyömbéres-mézes sör már jobb érték-ár arányt mutat.

A vásár közönsége egyébként leginkább az ehető és iható dolgokra kíváncsi. Melegednek a szabadtéri tűznél, időnként lesöprik magukról a hópehelyként szálló hamut. Egy férfi fekete kalapban, szétnyitott fekete kabátban, fekete ingben és nadrágban melegíti kezét a lángoknál. A tüzet nézi, fülén fekete fülhallgató, táncol a saját – fekete? – zenéjére.

Más kolbászt venne. Van strucc, mangalica... – sorolja az árus. A vevő bizonytalanságát látva hozzáteszi: majom nincs.
– Jól van, mindjárt választok, csak nem vagyok hozzászokva ekkora kínálathoz – mentegetőzik a vásárló.
A látványkonyhát otthagyjuk, ajándéknak valót keresünk.

Kézművestárgyak, bögre, feketekerámia, szappan, a fából készült óráknál finom ketyegéskórus, mintha zsírpapírt fújna a szél... Újból ételt árulnak. Kemence, kendős néni, langalló.

– Öcsém, ennek van értelme! Nem úgy, mint az ezoterikus ékszernek – hangzik egy fiatalember értékítélete. Később a pálinkaházhoz is átsétál, ami emlékeket ébreszt benne: a SZIN-en ez előtt álltak a legtöbben.

A Széchenyi téren gazdag ruhaválasztékkal, a Dóm téren pedig igényes kézművesremekekkel várják a vásárlókat. Fotó: Segesvári Csaba
Mire a mézes sört megisszuk, átérünk a Széchenyi térre. Más hangulat, más közönség. A bejáratnál kezünkbe nyomnak négy darab Tommyboy lemezbemutató szórólapot. Később meg egy mobiltelefont reklámozó papírt.

A kínálat: éneklő kutya, párna, ami világosban csak szimplán ízléstelen, de sötétben még világít is. Kapható műmacska, ami annyiban hasonlít az eredetire, hogy nyomásra nyávog. Van póló is Minden út komába (rövid o-val) vezet felirattal.

– Nézd, anya, ott a karácsony! – lelkendezik egy kislány.
– Az nem a karácsony, hanem a karácsonyi világítás – igazítja ki az elvont fogalmakat még kevéssé ismerő gyereket az édesanyja.
De a karácsonyi világítás valóban ott van, villog, csillog, tekeredik, hajladozik. Kinek-kinek vágyai szerint.

A legtöbben itt is az étel- és italkínálatra kíváncsiak, a kürtős kalács itt felébe kerül, de kisebb is, mint Dóm téri társa. Italkülönlegesség is van: mandulabor. A hangulatfokozó tűznek ugyan csak hűlt helyét találjuk, de aki pizsamát, pulóvert, gyertyát vagy nyávogó műmacskát keres karácsonyra, az jó helyen jár.


Jobb, bal

A Dóm téren a gyöngyöket és az abból készített tárgyakat árusító standon Árpád-sávos zászló díszelgett. A Széchenyi téren jobban figyeltek az egyensúlyra, itt egymás mellett árulták a Che Guevara- és Kárpátia-pólókat.

„Antikságok" a Dóm téren

Ószeres találkozót rendeznek a hét végén a Dóm téri vásárban. A tér nyugati oldalán, a kézművessátrak mögé tucatnyi ócskás, régiségkereskedő költözik. Lesznek értékes antikvitások, de filléres apróságok is. A szervezők szerint üres zsebbel is érdemes kinézni, a szabadtéri tárlaton lehet fogdosni, rácsodálkozni, nézelődni is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevont razzia a kotyvalékgyárban

Az Arany Delikát Plusz Kft. illegálisan gyártott savanyúságot öttömösi és sándorfalvi telepén. A cég… Tovább olvasom