Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Karácsonykor is fontos a vagyonvédelem

Csongrád megye - Sajnos az ünnepek idején is számítani kell az alkalmi lopásokra, kocsifeltörésekre. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya fokozott elővigyázatosságra figyelmeztet.
A bűnelkövetők legtöbbször zsúfolt helyeken, boltokban, áruházakban, karácsonyi vásárokban, piacokon, postahivatalokban, pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön szeretnek tevékenykedni. Kihasználják, hogy a karácsonyi bevásárlási lázban a figyelmünk másra koncentrálódik, a megszokottnál több készpénzt tartunk magunknál, mozgásunkat pedig a kezünkben tartott csomagok nehezítik. Sajnos a zsebesektől senki nincs biztonságban. Megelőzésként érdemes a táskánkat elöl viselve közlekedni, az okmányokat, pénztárcát, mobiltelefont, értéktárgyakat egymástól elkülönítve, belső, jól zárható zsebben vagy táskában hordani – hangsúlyozza M. Toronykőy Márta rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Azt tanácsolja: a megelőzés érdekében vásárlás közben soha ne helyezzük pénztárcánkat vagy kézitáskánkat a pultra, bevásárlókosárba. Ha mód van rá, a kabátot se tegyük a bevásárlókocsira, főleg ne hagyjunk benne kulcsot, pénzt, iratokat. A megvásárolt ajándékokat még becsomagolt állapotban sem ajánlatos a parkolóban álló jármű utasterében hagyni. Bármilyen tárgy, ruhanemű, táska, műszaki cikk a gépkocsi feltörésére késztetheti az elkövetőket. Az ATM automatákból felvett készpénzt minél rövidebb idő alatt tegyük biztonságos helyre, ne hagyjuk a helyszínen a tranzakcióról készült bizonylatot sem. A biztonság érdekében PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártya mellett!

Az ünnepek alatti szabadságolások idején vannak, akik otthonuktól távol igyekeznek kipihenni az év fáradalmait. A szomszédok fokozott figyelme mellett a postaláda rendszeres ürítésével, illetőleg a porta és környékének visszatérő ellenőrzésével sok esetben megelőzhetők a lakásbetörések.

Ebben az időszakban gyakran érkezik bejelentés a rendőrségre fenyőfalopásról. Olyan is előfordult már, hogy a ház előtti fákat az éjszaka folyamán kivágták, megcsonkították. Aki fenyőfákat árul, ajánlatos megszerveznie a folyamatos őrzést.

– Az ünnepek alatt civil és egyenruhás kollégáink megerősített közterületi szolgálatot látnak el a bevásárlóközpontoknál, parkolóknál, nagyobb forgalmú helyeken, és mindent megtesznek az állampolgárok védelme érdekében. Amennyiben mégis baj történik, haladéktalanul hívják a jól ismert segélyhívó számokat: 107, 112 – mondja M. Toronykőy Márta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régiók Szépe döntő: Kopasz Leonóra nyert

Szépségversenyen jártunk, ahol az egyik versenyzőtől megtudtuk: a sikerhez tanulni kell, vagy a médiában szerepelni. Utóbbihoz ész sem szükséges. Tovább olvasom