Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Karácsonyra hangolt az Edda Művek

Szeged - Maratoni, két és fél órás Edda-koncerttel kedveskedett lapunk tegnap olvasóinknak. Az újszegedi sportcsarnokban több mint háromezren csápoltak, ölelkeztek az ismerős dallamokra. Volt bor, lélek, rock and roll – és talán némi szex is.
– Művek, Művek, Edda Művek – skandálták fél órával a kezdés előtt az újszegedi sportcsarnok küzdőterén. A Délmagyarországnál és a Délvilágnál ugyanis már tegnap elkezdődött a karácsony: olvasóinkat az Edda koncertjével leptük meg.

Az első sorban már idejekorán hangolt Tóth László, Kotosz Tibor, Matók László és Katona Csaba. – Vásárhelyről jöttünk, reggel indultunk. Minden Edda-koncerten ott vagyunk. Jövő héten a Budapest Sportarénában is ott a helyünk – mondta utóbbi, a mellettük álló Palotás Erika és Lődi Katalin pedig bőszen helyeselt.

Ekkor már több mint háromezren voltunk a sportcsarnokban, már a fél hatos kapunyitáskor megtelt az előtér, folyamatosan sorjáztak az érdeklődők. Nem is felkészületlenül: eddás pulóverek, pólók, kendők, baseballsapkák váltották egymást.

Fotó: Segesvári Csaba
Olyanok is bőven akadtak, akik még meg sem születtek, amikor Miskolcról elindult az őrület. Szivák Márk például nyolcévesen lett rajongó, már két Edda-koncerten is csápolt. A legfiatalabb fan pedig az ötéves Herédi Dóra Éva volt, aki magabiztosan szögezte le: „szereti a hangos zenekarokat". De idősebbek is tapsoltak a nézőtéren, az ötven feletti Vass István is „eddásnak" mondta magát.

– Gyerünk már, az első sorban akarok állni – türelmetlenkedett a ruhatár előtt egy lány. Befelé koncentrált: „színpadon vannak már?" – kérdezte. Még nem voltak, bár Pataky Attila hangja már dübörgött: a hangszórókból a Show must go on szólt. Ahogy feltört az ismerős hang, fiatal lányok tömkelege kezdett eszeveszetten sikoltozni. Picit irigyeltük a frontember sikereit. Aki végül – ovációval, vastapssal kísérve – színpadra lépett, s már énekelte is: „minden sarkon álltam már".

Alattunk ütemre lendült a kéz, löttyent a sör. Előttünk két fiatalember ült a lépcsőn: egyszerre énekeltek, fényképeztek, s rázták fejüket. Ez utóbbit a zenekar tagjai is láthatóan begyakorolták, szinkronúszókat megszégyenítő összhangban művelték.

A koncertről mondták

Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója: – Szerintem az Edda azért sikeres zenekar, mert a kemény rockzene mellett nagyon tiszta, emberi érzéseket fogalmaz meg. Éppen ezért tud több generációt is megragadni. Amikor a lányomat megkérdeztem, hogy eljöjjünk-e, egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy itt kell lennünk. Nagy örömmel jöttünk, fantasztikus a koncert, örülök, hogy itt lehetünk.

Világosi Csaba raktáros adminisztrátor: – Már a kezdés előtt egy órával itt voltunk a barátaimmal. Öt-hat éve Edda-fan vagyok, azóta mindent figyelemmel követek, ami a csapattal kapcsolatos. Kezdetben az anyukám miatt hallgattam, így szerettem meg. Két éve Szegeden koncertezett a csapat, de az nem volt ennyire jó, mint ez. Fantasztikus a koncert!

Rutai Dóra mixer: – Délmagyarország-előfizető vagyok, ezért fél áron vásároltam a jegyeket. Nagyon szeretem a csapatot, szívesen viselek eddás ruhadarabokat. A budapesti koncerten is vettem egy kendőt, de az elveszett, ezért most rááldoztam egy ezrest. Megérte megvenni ezt is, és a jegyeket is, mert nagyon jó a koncert.

Döme Jean-Marie gyakorlati szakoktató: – Mindig jó hangulat kerekedik, ha zárt helyen tartják a koncertet. Ide csak az jön el, aki tényleg Edda-rajongó. Huszonhét éve vagyok az magam is. Három gyerekem van, ők is hallgatják a fiúk zenéjét. A koncert csodálatos, mint mindig.  
Az U alakú, tíz méter hosszú színpad két oldalt a nézők közé nyúlt: a gitárosok, Alapi István és Kicska László gyakran tették itt tiszteletüket. Mögöttük sárga, kék, piros fények villództak. Látszott a próbák két hónapos rutinja – mindenki bírta szuflával. „Néhány hét és néhány év" – énekelték a fiúk, s bizony, utóbbiból van már mögöttük 33 a színpadon, ahogy elnézzük, még ugyanennyi lehet is.

Atis pörgött, forgott, ugrált, a szintis, Gömöry Zsolt pedig kitartóan lobogtatta sörényét. Hetényi Zoltán dobos is kitett magáért. Volt itt lélek és rock and roll, hogy Pataky életrajzi könyvének címét idézzük – a bor megvolt koncert előtt, a szex talán utána következett...

A frontember legalábbis nem fukarkodott az erotikus mozdulatokkal: csípőkörzés, nyelvöltögetés is előfordult.

Majd magunk is megborzongtunk: felcsendült a Lelkünkből című dal, a csapat fiatalon elhunyt gitárosa, Kun Péter emlékére. Öngyújtók gyulladtak, villantak a vakuk, egymást keresték a kezek. Két lány kart karba öltve ringatózott, néha meg-megszédülve.

Előkerült Pataky táltosdobja is: mintha Michael Flatley, Sebestyén Márta és az Aerosmith közös produkciójába csöppentünk volna. Harsogott a nemzeti rock, egy Kárpátia-pulóveres fiatalember is elégedetten énekelte: „nagy a te nemzeted, emeld fel a fejed".

Aztán a „szerelem kereste a szerelmet" – hiszen ahogy Pataky is mondta, „ha végignézek a csajokon, lányokon, asszonyokon, látom, hogy a szerelem mindenkinek jár". Meg egy kis közélet is: a Jóllakott nagycsapat című zenét „aktuálpolitikai nótaként" konferálta fel.

Dübörgött, mozgott alattunk a parketta, a Gyere őrültnél újabb csúcspont következett. Majd jött a Mi vagyunk a rock, alatta a ruhatárnál rövid dulakodással. Ahogy néztük, a szerelemféltés lehetett az ok: pedig Patakyék olyan szépen kérték, hogy a szeretet asztalához üljünk oda mindannyian...

Olvasóink írták

 • 8. Molitórisz Dániel 2008. augusztus 14. 13:45
  „Szerintem én vagyok a legfiatalabb EDDA rajongó, a maga 3 évemmel. A nevem Molitórisz Dániel. Az első szavaim között szerepelt az EDDA szó! Egyszerűen imádom őket! Tavaly az a megtiszteltetés ért, hogy találkozhattam is az együttes tagjaival a balassagyarmati sörfesztiválon. Erra a szuper koncertre sajnos nem tudtam eljutni! Hallottam róla, hogy fergeteges volt! Remélem DVD-n meg fog jelenni! Üdv. minden EDDA rajongónak!
  Danika”
 • 7. Dani 2007. december 18. 09:05
  „Nagyon köszönjük a Délmagyarnak, hogy létre hozta ezt a koncertet, nekünk, Eddásoknak. Felejtehetetlen élményt nyújtott a zenekar, hiszen minden korszakukból játszottak számokat. Olyan különlegességeket is hallhattunk, mint a Hűség és árulás, a Szaga van!, a 2000 év, a Mi vagyunk a rock!, vagy az Elveszett illúziók.

  Nagyon jó karácsonyi ajándék volt ez tőlük, sőt én még egy interjút is készítettem Alapival december 6-án. Úgyhogy eddig nagyon jól alakul a december.

  "Minden nap egy ünnep, amit veletek élünk át..."”
 • 6. Zolee 2007. december 16. 19:59
  „Amióta retro zenét hallgatok azóta az EDDA a szívem csücske!!!
  Nagyon állat volt a koncert még mindig kapar a torkom az ordibálástól!!! Ezt az estét nem felejtem el!!!”
 • 5. Attila 2007. december 16. 13:08
  „Ez a koncert azért volt különleges mert olyan dalokat is játszottak amelyek vidéken alig-alig szólnak. Köszönjük! Az Eddával mindörökké!”
 • 4. Évi 2007. december 16. 12:58
  „Nagyon jól nyomták a fiúk, az egészet végigugráltam. Utána alig álltam a lábamon, de még maradtam volna pár óráig Velük. Imádom Őket! :)”
 • 3. Beatrix 2007. december 15. 17:51
  „el sem hiszem h voltam edda koncerten.. nagyon nagyon jó volt:)”
 • 2. Olgi 2007. december 15. 16:02
  „Nagyon jól éreztük magunkat a koncerten. Igazán kitett magáért az együttes. Emlékezetes este volt.”
 • 1. viktor 2007. december 15. 14:10
  „Ez nagyon jo koncert volt! Ez volt a 9-ik koncert amin voltam, de ilyen 2 ora 40 percesen meg nem. Es vegre hallottam olyan szamokat is amit ritkan jatszanak a szinpadon. Es karacsony elott kotelezo az Unnep szamot jatszani, es ezt is teljesitettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemkívánatos a Gárda Szegeden

A szegedi közgyűlés megszavazta Ványai Éva előterjesztését, és nemkívánatos szervezetté minősítette… Tovább olvasom