Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Karácsonyra vásárváros

A szegedi karácsonyi vásár idén a Széchenyi, a Dugonics és a Dóm téren nyílik meg december 1-jén. A faházikók már épülnek, készülődnek a vendéglátósok, kézművesek és kereskedők. Kezd összeállni a végleges program.
A kisházak nem fűthetők, de lesz villany, előtető és kínáló pult Fotók: Schmidt Andrea
Még bő két hét van hátra decemberig, de már elkezdték építeni a szegedi Belvárosban a hagyományos karácsonyi vásárt. Idén minden eddiginél nagyobb alapterületen állít fel árudákat a rendező cég.

– Három helyszínen három különböző karácsonyi vásár nyílik – tudtuk meg Szélpál Gábortól, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától. – A Széchenyi téren a már megszokott házikókat láthatják a látogatók – többek között ruházati termékekkel, ajándékáruval. A tér idén is megtelt; a több mint félezer négyzetméteren 65 kereskedő osztozik. A telt házra való tekintettel a mennyiség helyett inkább a minőségre összpontosítunk.

Jelentős változás is lesz. A programoknak most nem ácsolunk színpadot, helyette a tér Takaréktár utcai oldalon vendéglátó udvart alakítunk ki. Ott a nézők forralt borral vagy forró csokival a kézben körbe állhatják a betlehemes játékokat és a fellépők zenés-táncos ünnepi műsorát.

A Dugonics téren idén a vendéglátás veszi át a főszerepet. Ott a jövő
A Kárász utcán égőket szerelnek Fotók: Schmidt Andrea
héten a tavalyról ismerős faházat építik fel. Abba költöznek a vendéglátósok, akik meleg italokat és harapnivalót kínálnak. Melléjük települnek a sült- gesztenyések és a kürtőskalácsosok.

A Dóm térre – két év kihagyás után – a Szegedi Városkép Kft., az Ördögszekérrel közösen, visszahozza az adventi hangulatot. Ott is a jövő héten kezdenek építkezni, belakják szinte az egész teret. Idén itt helyezik el a város óriási adventi koszorúját, amelyen négy vasárnap ünnepélyesen gyújtanak gyertyát. Parázslik majd az élő tűz, körben pedig harminc
December 1-jétől 24-éig

A szegedi ünnepi hetek december 1-jétől (péntektől) 24-éig (vasárnapig) tartanak. A vásár a három helyszínen mindennap délelőtt 10 órakor nyit, és a hangulattól függően este 8-kor zár. A Széchenyi téren egy nyolc négyzetméteres házikó villannyal átlagosan nettó 312 ezer forintért bérelhető. A Dugonics térre csak vendéglátósok köthettek szerződést. A Dóm téren egy négy négyzetméteres ponyvasátor bérlése nettó 161 ezer forintba kerül. 
sátorban hagyományőrző kézművesek árulják portékáikat.

Mocselini Rudolf, az Ördögszekér Bt. ügyvezetője elmondta: támogatók híján egyedül kell kigazdálkodniuk a vásár és a programok árát is. Idén önerőből több mint 3 millió forintot költenek a sátrak felállítására, technikára, színházépítésre és a terület őrzésére. A fellépőknek nem tudnak gázsit fizetni, ennek ellenére igényes eseménysort állítanak össze. A programokat a már bevált tizenkét méter átlójú bálaszínházban láthatja a közönség. Meghívják szerepelni a városi és környékbeli iskolásokat, lesz bábelőadás, gyerekszínház, népzene, és megrendezik a fiatal zenészek rockkarácsonyát.

Más kint a hangulat

Amióta vásárt rendeznek a Széchenyi téren, azóta minden karácsony előtt kitelepül Hetesiné Kratochwill Katalin Fekete Sas utcai könyves boltja. Az asszony azt mondja, teljesen más kint a hangulat. És hogy mindenféle pénztárcával érkező vásárlónak kedvezve erre az ünnepi alkalomra is karácsonyi és akciós csomagokkal készülnek. Az ajándéktárgyakkal kereskedő Gál János harmadszor „karácsonyozik" a téren. Bevált módszere, hogy felméri a nagy üzletek árait és kínálatát. Azt hoz, ami náluk nincs: olcsón kínál például hagyományos fabetlehemet, angyalkákat, egyedi képeslapokat és merített papírt.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségpénzek a Móra Ferenc Múzeumban

Szükségpénzhez jutott a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Nem arról van azonban szó, hogy hirtelen segélyt… Tovább olvasom