Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Karafiáth Orsolya: ''Most semmi hülye tervem nincs''

Szomorú szerelmek sikeres költője, kevéssé népszerű, lóközpontú zenekar tagja, szenvedélyes vásárló, újabban PR-os. Karafiáth Orsolyával hagyományos szerepben, felolvasóesten találkoztunk, ahol kiderült az is: néhány múzsájának okozott már kellemetlen perceket.
Karafiáth Orsolya most dalszövegeket is ír.mFotó: Frank Yvette
Láthattuk már a Füles címlapján, női magazinokban, Kepes András műsorában a saját bevallása szerint exhibicionista költőt: Karafiáth Orsolyát. A szegedi Grand Caféban most hagyományos szerepben, a Symposion folyóirat felolvasóestjén találkozunk vele. Szerinte a médiaszereplés művei ismertségének is jót tesz.

Totál meghatódtam magamtól

– Nem azért mutatom be utoljára, mert nő, hanem mert ő a sztárvendég – konferálja fel a folyóirat munkatársa, Pressburger Csaba a fiatal költőnőt, aki az utóbbi egy évben – legutóbbi szegedi látogatása óta – írott verseiből olvas fel néhányat. Boldogtalanságról, öregedésről, kegyetlen szeretőről beszél, s végül ezzel adja tovább a mikrofont: már megint totál meghatódtam magamtól.

A szomorú szerelmek csak a versekben élnek, a valóságban már egyetlen férfihoz, Legát Tiborhoz ír. Ő pedig nem sértődik meg, ha saját nevét olvassa a költeményekben. Volt azonban olyan múzsa is, akinek kellemetlenségei származtak a szereplésből.

– A saját közegemben lehet tudni, hogy kiről írok. Előfordult, hogy egy házas emberről, akire a versből ráismert a felesége. Nagyobb családi dráma pedig abból kerekedett, hogy egy fiúról megírtam, hogy sokat iszik és ezért a szülei felelősségre vonták.

Fűzők, harisnyák, esztétika

A felolvasóestekről elmondja, hogy ő is szereti kedvelt íróit saját hangjukon hallgatni, mégis jobb, ha a szervezők valamivel összekötik az előadást. Legutóbb divatbemutatóval – ami kifejezetten tetszett az önmagát szenvedélyes ruha- – és fehérnemű-, és könyv-, és CD- – vásárlóként jellemző Orsinak. Persze megesik, hogy később a használati tárgyak elsősorban esztétikai élményt nyújtanak, mint a fűzők vagy a különleges mintájú harisnyák, melyeket nézegetni igen, viselni annál ritkábban szeret.

Orsolya a vásárlást csak karácsonykor utálja, ilyenkor inkább utazna délre vagy inkább mégis Berlinbe, Koppenhágába, Stockholmba. Erre azonban most nincs idő, nemrég PR-osként helyezkedett el a Kréta című diákmagazinnál, s egyelőre szoktatnia kell magát a határidőkhöz, tárgyalásokhoz.

– Most semmi hülye tervem nincs. Annyira lefoglal az új munkám, hogy eszembe sem jut, hogy hegymászó legyek Kínában vagy az Alföldön.

Álarcban, ló témakörben

Egy éve Szegeden arról beszélt: irodalmi fodrászszalont nyit, és Faludy György-, Kukorelly Endre- frizurákat nyír – letett erről is. Szerencsére regénytervéről nem, és együttese, az Elektrik Bugi Kommandó is fel-fellép időnként.

– Szar együttes – jellemzi nemes egyszerűséggel az EBK-t –, a fiúk szégyellik is, hogy ebben játszanak, ezért is viselnek álarcot a koncerteken. Egyik barátnőm egyszer azt mondta: ha jót akarok neki, több fellépésre nem hívom.
Karafiáth Orsolya mentségére szolgáljon, hogy az elsősorban ló témakörben születő dalok szövegét nem ő alkotta. Dalszöveget különben ő is ír, kettő ezek közül Koncz Zsuzsa lemezén lesz hallható.

Szegedről elmondja: második legkedvesebb városa Pécs után. Gyermekkorában szüleivel minden évben a szabadtéri játékok és a Virág cukrászda vendégei voltak, s most is kötik a városhoz barátok, ismerősök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ada nagyon várja a szegedieket

A Tisza menti települések összefogásával fellendíthető lenne a régió turizmusa – hangzott el… Tovább olvasom