Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kárász utca: a város arca

Szeged büszkesége a Kárász utca. A városba látogató turisták bizton végigmennek rajta. Legtöbbjük a főutcán található üzletek alapján ítéli meg a várost. Vajon minden boltnak a sétálóutcán lenne a helye?
Akik tíz éve nem jártak itt, meglepődnek az új üzletek láttán. Fotó: Frank Yvette
Abonyiné Palotás Jolán, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalom-földrajzi Tanszékének egyetemi docense régóta foglalkozik a város infrastruktúrájával, annak válozásával. Közgazdászvégzettséggel is rendelkezik, így tisztában van azzal, hogyan kell kinéznie egy város főutcájának. Úgy véli: a Széchenyi teret a Dugonics térrel összekötő sétálóutcának a város mutatós, kellemes kirakatának kellene lennie.

– Az ember egy idegen városban mindig a központot keresi, és annak arculata alapján ítéli meg az egész várost – mondja. A Kárász utcával kapcsolatban több pozitívumot említ: a Klauzál tér sarkán levő cukrászda fontos része a főutcának – mediterrán hangulata üde színfoltot kölcsönöz neki. A Képcsarnokot és a könyvesboltot szintén a sétálóutca arculatába illőnek gondolja. A bankok, bármilyen meglepő, szintén kellékei a „citynek".

Akadnak azonban negatívumok is. Palotás Jolán úgy véli, a rendszerváltás után több hibát is elkövetett az akkori városvezetés. – Az egyik legnagyobb baj, hogy a színházi és szabadtéri jegyirodát nem hagyták meg a város szívében. Az iroda több évtizedig a Kárász utcán volt – ma egy romos épületben üzemel – mondja.

Ami hiányzik

Az utca másik nagy hiányzója az idegenforgalmi iroda, a mai Tourinform. Jelenleg a Dugonics tér egyik udvarán található – eldugva. – A turista nem ott fogja keresni a várossal kapcsolatos kérdéseire a választ – mondja Palotás Jolán. – Volt egy csodálatos virágüzlet is, ahol mindennap a legszebb csokrokat tették ki a kirakatba. Ezért az egyetlen üzletért érdemes volt betérni az akkori Kárászra. A mai virágüzlet ezzel szemben szűk helyen van – kis kirakattal. A női konfekció- és a méterárubolt szintén hiányzik. – Ezek hozzátartoztak Szeged arculatához a hatalmas kirakataikkal együtt. A mai Kárász utca kevésbé reprezentatív, mint régebben volt. Sportboltjai és drogériái például minden nagyobb városban megtalálhatók, nem szegedi jellegzetességek – érvel Palotás Jolán.

Szabad a vásár

Több évvel ezelőtt a Stümmer fogalom volt: mára egyre kevésbé beszélhetünk nagy hagyományú boltokról – gyorsan tűnnek fel, majd szűnnek meg üzletek. – Oda kellene figyelnie a mindenkori városvezetésnek, hogy ez az utca valóban a város kirakata legyen, és maradék értékei közül minél többet megőrizzen az utókornak – mondja Palotás Jolán.

Profilkötöttség azonban nem létezik a Kárász utcán. Ácsné Gunda Judit, az Általános Igazgatási Iroda vezetője elmondta: ez csak a rendszerváltozás idején létezett élelmiszer-, és könyvesboltokra. A profilkötöttséget központi jogszabály írta elő, de csak öt évig volt érvényben. A mai szerződések egyikében sincsen benne, hogy egy üzlet megszűnése után a profilt meg kell tartani.

A Kárász utcai üzlethelyiségek közel száz százalékban az IKV Rt. tulajdonai. Németh István vezérigazgató elmondta: az üzletek bérleti díjat fizetnek, ami meghaladja a havi 3000 forintot – négyzetméterenként.

Drága, mégis kapós

Az egyik legrégebbi alapítású üzlet az Antikvárium Kft. – az 1950-es évek végétől van jelen a sétálóutcán. Jelenlegi helyén 1966. július 1-je óta üzemel. Monostori Dezső cégvezető elmondta: az évek múlásával egyre nehezebben teremtik elő a több százezer forintos bérleti díjat. Ennek ellenére a sétálóutcán való megjelenést egyértelműen pozitívnak véli. Ezt a tőlük száz méterre levő, Kölcsey utcai antikvitás tulajdonosának szavaira alapozza, aki nem gondolta volna, hogy a néhány méter ennyit számít: a vevők a Kárász utcába mennek.

A legtöbb üzlet egyik napról a másikra él, s habár forgalmukról nem nyilatkoznak, a sorozatos árleszállítások önmagukért beszélnek. Az egyik kirakatban ez olvasható: nálunk még alkudni is lehet...
Attól azonban nem kell tartani, hogy kiürül a Kárász utca: az esetlegesen csődbe kerülő boltok bérleti jogáért sorban állnak az IKV-nál.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós felújítás és fejlesztés Szegeden

Csak jövőre költözik vissza régi-új helyére a szegedi városi televízió, amely százmillió forintból… Tovább olvasom