Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Karesz programját megvette a biztosító

Szegedi orvostanhallgató a pécsi születésű Szili Károly főfoglalkozása, az élete pedig a problémamegoldás. Pörög az agya és ő maga is. Mi mindenben sikeres? Öröklődő betegségek kiszűréséhez, vérvizsgálathoz írt programját megvette az egészségbiztosító. A napokban DNS-vizsgálatokról ad elő.
Pécsi műszaki szakközépiskolában érettségizett, jelenleg a szegedi orvoskaron másodéves Szili Károly. Ezért adódik a kérdés, miért az orvosegyetem és miért éppen a szegedi.

– A számítástechnika jött magától, vele pedig az, hogy ötleteket dolgozok ki. Háttércsapatokkal dolgozom, jobbára ötletgazda, menedzser maradok és mentor, mert a barátaim többsége jóval fiatalabb nálam is. Az innovációs szövetség évente meghirdeti az ifjúsági versenyét, ezen indulunk – igazítja helyre a 196 centis langaléta srác begyöpösödött elképzeléseimet a kollégium előterében. Nem volt tehát szó sem elit gimnáziumról, sem kémia vagy biológia fakultációról. – Kutató és orvos mindig akartam lenni. Különösen pedig a gyerekkorom óta súlyos díszgráfiám és diszlexiám miatt akartam bizonyítani az orvosi felvételivel ide Szegedre, az ország legjobb egyetemére. A versenyeredmények miatt felvételiznem sem kellett volna, ennek ellenére biztos ami biztos, felvételivel is bejutottam.

Nincs ideje aludni

Karesz közben persze az egyetemre is bejár, kikapcsolódásként vitorlázik és ezt oktatja is. Kutyákat, macskát, teknőst, degut tart. Szívesen süt, főz a barátainak. Vagyis, ahogy mondja, pörög. Az alvást már redukálta, két-három órára.

Közben a fejlesztés sem állhatott meg. Karesz – ahogy a barátai hívják – számítógépes adatbázisával is tarolt. Az innovációs verseny harmadik helyezettje lett, és még mellé az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) meglátta benne a perspektívát. Megvette az orvostanhallgató programját, igaz, akad még egy bökkenő: az OEP rendszere nem kompatibilis az ifjú zseni rendszerével. Amint az állami hálózat eléri a megfelelő szintet, egyedülálló lehetőség nyílik az orvosgenetikában: pillanatok alatt, számítógéppel kiszűrhetők az öröklődő betegségek és a Dawn-szindróma. Sőt képes a program nagy mennyiségű vér gyors és pontos vizsgálatára, amivel otthon is elvégezhető lesz például az apasági vizsgálat. Felgyorsíthatja a szervátültetéseket is.

Mostani saját és mentorált kutatásai közül szerényen csak annyit mond a szegedi diák, hogy on-line kapcsolatot tart Nobel-díjas kutatókkal és hazai tudósokkal. Hogyan választ témát Szili Károly? Szerinte a probléma az utcán hever, a megoldás hátterét csak hozzá kell tanulni. Eközben öngyógyítási céllal diszlexiás projektet fejleszt. Utazik, ismeretségeket köt, menedzsel. A hét végén például nemzetközi háttércsapata nanocsöves kutatásait ismerteti egy marosvásárhelyi diákkonferencián: a DNS bázissorrendjét határozzák meg, az eddigi többhetes munkát percekre lerövidítve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom