Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Karinthy Cini, Isten csúzlija

A népszerű színészházaspár, Piros Ildikó és Huszti Péter sajátos „szellemidézésre" invitálja az irodalmat és a humort szerető közönséget ma estére a szegedi Pinceszínházba. A Cini, Isten csúzlija című összeállítás a nagy tréfamesterről, Karinthy Ferencről szól.
Görgey Gábor gratulál Piros Ildikónak az érdemes művész kitüntetéshez. MTI-fotó
Színdarabok, filmek, tévéjátékok, mókák, ugratások, éjszakába nyúló beszélgetések kötötték össze Piros Ildikót és Huszti Pétert Karinthy Ferenccel.

– Halálának évfordulójára a férjem készítette a Cini, Isten csúzlija című összeállítást. Vidám „szellemidézésnek" nevezzük, mert krokikat, novellákat mondunk vagy olvasunk fel, valamint a Dunakanyar és a Gellérthegyi álmok című színdarabjából is szerepel két kis részlet. Karinthy Cini a Madách Színház házi szerzőjeként jó barátunk volt – mondja Piros Ildikó, aki egy jellemző történetet is elmesél: – A pesti kis Royal az írók, színészek találkahelye volt. Egyszer Illés Endrével és Cinivel négyesben vacsoráztunk ott. Már ki is húztam a széket, hogy leüljek a kiválasztott kerek asztalhoz, amikor Cini felkiáltott: Jaj, oda ne! Nem értettem. Ott Tamási Áron ül! De Cini, tiltakoztam. Ülj át a másik helyre, kérte. Érdekes, hogy aznap este tényleg velünk vacsorázott Tamási Áron, akit imádtam, hiszen játszottam az Énekes madarat, és az Ábelt is nagyon szerettem. Cini nagy tréfamester, remek játszótárs volt.

Piros Ildikó szívesen emlékszik arra is, hogy főiskolásként 1969 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon bontogatta szárnyait. Szinetár Miklós rendezésében a Háry Jánosban játszott, valamint Az ember tragédiájában is szerepelt, amit Vámos László állított színpadra.

– Húgom a II-es kórház belgyógyász-kardiológus főorvosaként dolgozik, és 14 éve édesanyám is Szegeden él, így gyakran jövök a városba. A múlt héten is náluk töltöttem négy napot. Borzasztóan szeretem Szegedet, imádok a Tisza-parton lógni – árulja el csilingelő nevetéssel a színésznő, akinek gratulációképpen nemrégiben egy fiatal lány azt mondta Karinthy-estjük után: olyan érdekes, ahogy két ember elkezd mesélni a múltról vidáman, könnyesen, drámaian, egyszer csak felidéződik a régi kávéházak hangulata. Az, amit a mai fiatalok már nem is ismerhetnek...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Fekete Ház

Több mint két hónapig nem látogatható a szegedi Fekete Ház. Az épület felújításának kezdetén ugyanis… Tovább olvasom