Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Karinthy Ferenc népszerű darabja a kisszínházban

Két szegedi színitanodás, Simó Zsófia és Szívós László olyan sikert aratott Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabjával a Bartók művelődési központban, hogy a produkciót ma és holnap este a kisszínházban is műsorra tűzték.
Simó Zsófia és Szívós László a Karinthy-darabban. DM/DV-fotó
Simó Zsófia tavaly végzett a szegedi színitanodában, szeretett volna játszani, ezért keresett egy olyan darabot, ami lehetőséget nyújt arra, hogy kipróbálja magát.

– Boldog voltam, hogy rátaláltam Karinthy Ferenc színművére, mert nagyon sokszínű, jól játszható jelenetei vannak, abszolút alkalmas arra, hogy színészi gyakorlatot szerezzünk vele. A színművészeti egyetem dramaturg szakára járó régi barátnőmnek, Gimesi Dórinak is szíve csücske volt a Gellérthegyi álmok, ezért örömmel vállalta, hogy megrendezi az előadást – meséli Zsófia, aki két éve magyar-színháztudomány szakon szerzett diplomát a szegedi egyetemen. – Színészként nagyon nehéz a pályakezdés. Vizsgaelőadásunk, a Szentivánéji popfesztivál bemutatója tavasz végén volt, amikor a színházakban már rég lezajlottak a következő évadra a szerződtetések, így nem is remélhettük, hogy sikerül munkát találnunk. A Karinthy-darabot szeptember végén a Bartókban mutattuk be, Székhelyi József direktornak annyira tetszett, hogy meghívott vele bennünket a kisszínházba. Azzal biztatott, ha lesz érdeklődés iránta, később esetleg további előadásokat is tarthatunk. Lehetséges, hogy Mórahalmon is játszhatjuk a produkciót, és szívesen tájolnánk vele másfelé is.

– Magasépítő technikus az eredeti szakmám, egy utazó bábszínháznál dolgoztam két és fél évig, utána jelentkeztem a szegedi színitanodába, amelynek jelenleg végzős hallgatója vagyok. A Szegedi Egyetemi Színházzal is fellépek, szerepeltem a Szerelmem, Elektrában, a Karnyónéban, most pedig a Komámasszony, hol a stukker? című Görgey-darabban játszom – mondja a Karinthy-darab másik főszereplője, Szívós László, akinek Zsófia nemcsak játszótársa, hanem tanára is: színháztörténetet és dramaturgiát tanít a színészképzőben.

A Gellérthegyi álmok a II. világháború idején az ostrom alatt egy budai villában játszódik, ahol összetalálkozik egy fiú és egy lány. Az ismerkedés és a bizalmatlanság körei után játszanak szerelmet, gyűlöletet, életet, halált. Azt ami volt, és azt, ami lehetett volna. Az összesűrűsödő időben teljes életek, sorsok bomlanak ki az egyre komolyabbá váló játékból. Közös céljuk a túlélés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom