Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Karók jelzik a határzár vonalát, ennyit fizetnek a kisajátításért

A röszkei IV-es körzetben, a magyar-szerb határ mellett gazdálkodó Bolvári Zoltánékat még nem keresték meg földjük állami kisajátításával kapcsolatban. A család gazdaságát az épülő határzár is érinteni fogja - bármily csekély összegért szívesen átadják földjüket a pengés kerítést építőknek.

Megválaszolatlan kérdések

A Belügyminisztérium Sajtófőosztályán az egyszeri kártalanítási díj mértékéről és a használati díj kifizetésének mikéntjéről érdeklődtünk. Minden hónapban utalnak összeget a volt földtulajdonos bankszámlájára a kisajátított terület négyzetméterenkénti összegével? Amennyiben lebontják egyszer az ideiglenes határzárat, a most kisajátított földek állami tulajdonban maradnak, vagy visszakerülnek volt tulajdonosaikhoz? Esetleg a volt tulajdonos újra megveheti egykori földjét az államtól? – A témával kapcsolatban az eddigi Kormányinfókon elhangzottakon túl nem áll módunkban további részleteket közölni – tájékoztatták lapunkat.
 

– Senki nem keresett meg még minket az épülő határzár melletti földünk állami kisajátításának ügyében. A birtokunk összeér a magyar–szerb határral, lucernát termelünk rajta. Már annak is örülök, hogy ad valamit a kormány a földünkért. Biztosan nem fogok bírósághoz fordulni a kapott pénz összege miatt – mondta a röszkei IV. körzetben élő és gazdálkodó Bolvári Zoltán.

A magyar–szerb határon augusztus elején épülő ideiglenes határzár felhúzásához 980 ezer négyzetméternyi magánterületet vesznek igénybe – jelentette be Lázár János kedden. A tulajdonosokat kétféle címen kárpótolják: egyrészt mindenki kap egy egyszeri kártalanítási összeget, később pedig területhasználati díjat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kisajátításért 160-170 forintot fizetnek négyzetméterenként.

A kormányhivatal erről szóló döntését a földtulajdonos bíróságon támadhatja meg, ám az nem hátráltatja az építést. Az ideiglenes határzárral összefüggésben kifejtette: az aljnövényzet irtása, a talaj-előkészítés, az utak rendbetétele megkezdődött – a röszkei zöldhatárban, a Bolvári-birtok mellett már karók jelzik az épülő határzár vonalát.

A 23 éves Bolvári Róbert is örül a kerítés felhúzásának. Elmondása szerint 30 hektáros gazdaságukban már komoly károkat okoztak a határsértők. – Addig már nem is szedem össze a mindenhol széthagyott szemetüket, amíg a határzár meg nem épül – mondta. Mutatták, hogy szalmabáláik közül néhányat a migránsok elhordtak, azokat a határ mellett futó árokba dobták, hogy könnyebben tudjanak átgyalogolni rajta. Egy bála nagyjából 5 ezer forintba kerül. A határsértők a holmijukat is hátrahagyják, amit traktorral földművelés közben nem vesznek észre a gazdálkodók: a kabátok és hátizsákok belegabalyodnak a földművelő járművekbe, a munkát ezért sokszor fel kell függeszteni.

Karók jelzik a határzár vonalát, ennyit fizetnek a kisajátításért. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

 


A fiatalember és apja kocsival vitt el minket megmutatni a határ melletti gazdaságukat, bekanyarodtak velünk az itt elterülő kis tóhoz is, ahol a két férfi horgászni szokott. A tavacska mellett éppen 60 iraki és szír migráns pihent, akik közül először többen futásnak eredtek, de miután látták, hogy nem rendőrök jöttek értük, vizet kértek. Azt mondták, két napig gyalogoltak étlen-szomjan, alvás nélkül. Sok volt közöttük a gyerek és a nő. Elmondásuk szerint nem  maradt semmijük, a szerb rendőrök minden pénzüket elvették. A Bolvári-birtokon a tulajdonosok megmutatták: a naponta átsétáló migránscsoportok már széles csapásokat alakítottak ki termőföldjükön.– Ugye nem kell különösebben megmagyaráznom, hogy miért pártoljuk a kerítés felhúzását? – kérdezte Bolvári Zoltán.

Századvég: A magyarok 61 százaléka pártolja a kerítést
A magyarok többsége egyetért az illegális bevándorlók megfékezésére épülő műszaki határzár építésével – derült ki a Századvég legfrissebb kutatásából. A kutatás rávilágított, hogy a téma jól ismert a lakosság körében, szinte mindegyik válaszadó hallott a kormány terveiről: 61  százalékuk egyetért a kerítés építésével a magyar–szerb határon. A válaszadók 27 százaléka ellenzi a terveket, 12  százalék pedig nem tudott vagy nem akart véleményt formálni a kérdésben. A Századvég erre az eredményre telefonos kérdőíves közvélemény-kutatás után jutott: 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg.

 

 

Lecsapott a TEK
Illegális bevándorlókat pénzért utaztató magyar csoportra csaptak le a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai Röszke közelében – közölte a központ szerdán. A tetten ért két személy öt szír állampolgárságú, illegálisan Magyarországon tartózkodó bevándorló Budapestre utazását szervezte meg anyagi ellenszolgáltatás fejében. A TEK műveleti egysége az embercsempészeket elfogta és előállította a Szegedi Rendőrkapitányságon, ahol a rendőrség jogellenes tartózkodás elősegítésével gyanúsította meg őket. A szíreket a TEK átadta az illetékes határrendészeti kirendeltségnek.

 

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséges fiúgyermeknek adott életet egy szír nő

Egy 3970 gramm egészséges kisfiúnak adott életet egy határsértő szír nő, akit 50 társával együtt… Tovább olvasom