Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kárókatonák a Tiszán

Kevés madár létezik, amely annyi ellentétes érzelmet vált ki a vízi emberek közt, mint a kárókatona, azaz kormorán. Való igaz: sok halat eszik, elég nagyokat is. De az is igaz, hogy – épp ezért – ahol kormorán van, ott hal is van. A Tiszán, főleg ilyenkor, télen gyakran látni a csaknem lúd nagyságú, fekete halászmadarat.
Régebben Magyarországon ritkaság volt, a Kis-Balatonon kívül nemigen fészkelt másutt – ma már azonban mindenütt jelen van a folyók, nagyobb tavak környékén. Most, ha valaki kormoránt akar látni, elég, ha csak elsétál a Tisza – Szeged főutcája – mellett a régi hídtól az újig, s többet is észlelhet.

– A legtöbb kormorán telelni érkezik ide észak-északnyugatról, de költ is Csongrád megyében néhány helyen, gémtelepeken – mondja Lovászi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere. Terjedése nem csak magyar, európai jelenség. Az északi, északnyugati tengerpartokon egyre nagyobb számban fészkelő madár nem találván más, elfoglalható területet – egyes források szerint azért is, mert a tengerek nagyipari méretű túlhalászata miatt nem jut elegendő táplálékhoz –, terjeszkedni kezdett a kontinens belseje felé. A vízi emberek között ellentmondásos érzelmeket vált ki e fekete madár: lehet örülni annak, hogy új, érdekes élőlénnyel gyarapszik az élővilág, s lehet az általa elfogyasztott, illetve megsebzett, valóban nem csekély halmennyiségre is gondolni.

A kárókatona ma Magyarországon nem védett, de nem is vadászható – ismerteti e fekete halászmadár státusát a szakember. Ritkítására, riasztására a halgazdálkodók – például a Fehér-tavon és a Csaj-tavon – szükség esetén engedélyt kérnek a zöld hatóságtól, amely ezt meg is adja. Tiszai horgászok a folyó fölött elszárnyaló, majd az egekbe felcsavarodó kormoránt olykor összefüggésbe hozzák az üres szákkal. Nem biztos, hogy igazuk van: a kárókatona csak a halban gazdag víz mellett tud megmaradni, mert tényleg elég sok halat igényel. Tehát ahol kormorán van, ott hal is van. S egyetlen, jó ívási lehetőséget biztosító, hosszan tartó magas vízállásos év – mint például a mostani is volt – a kárókatonák halfogyasztását sokszorosan pótolja; igaz, ez a horgászok-halászok számára nem rögtön, hanem pár év múlva érzékelhető. És ha nem következik be vízszennyezés sem, ott a kormorán is, ember is megtalálja számítását – ez azonban legkevésbé sem a kormoránokon múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom