Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Karolinás dolgozó az ostromlók között

A szegedi Karolina-iskola egyik munkatársa is ott volt az MTV székházának múlt heti ostrománál. Tévéfelvételek bizonyítják, hogy a rendszerváltás előtt ellenzékiként ismert férfi gránitkövekkel támadt a közszolgálati tévé épületét védő rendőrökre. Az általunk is azonosított Gonda István elhárította kérdéseinket.
A Kékfény felvételéből egyértelmű, hogy a követ szorongató férfi Gonda István. Fotó: MTV
Gonda István, a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon munkatársa, pályázatíró is részt vett a Magyar Televízió (MTV) székházának ostromában és a közszolgálati televízió épületét védő rendőrök elleni brutális támadásban. Az ötven év körüli férfival többször is beszéltünk, de kérésére abból semmit nem közlünk.

Gonda Istvánt – aki információnk szerint jelenleg egyik pártnak sem tagja – az MTV-székház ostrománál készült tévéfelvételek alapján sokan felismerték, köztük családtagjai és az egyházi iskola dolgozói is többen. A rendszerváltás előtt ellenzéki magatartása miatt a rendőrség által szemmel tartott férfi nemcsak szűkebb, hanem tágabb környezetében is elismerte, hogy a múlt héten hétfőről keddre virradó éjjel ő is részt vett a tévé ostromában és a rendőrök elleni támadásban. Ezt egyébként tévé- és videofelvételek, valamint fotók is bizonyítják.

Gonda István a Pestre induló vonaton, négy évvel ezelőtt. Akkor is tüntetni ment. Fotó: Karnok Csaba
Legutóbb hétfőn, az MTV Kékfény című műsorában, a tévé ostromáról készült összeállításban lehetett látni Gonda Istvánt, amint gránitkövekkel a kezében a tévé egyik autójától távolodva a Szabadság téri székház bejárata felé tart. A személygépkocsit később más autókkal együtt felgyújtották.

Az MTV székházát a múlt héten hétfő éjjel százötven rendőr próbálta megvédeni, közülük száztizenheten megsebesültek. A Gyurcsány Ferenc lemondását és a kormány távozását követelő tüntetők egy része gránitkövekkel, padokkal, bevásárlókocsikkal, vasrudakkal, botokkal és Molotov-koktélokkal támadt a gyakorlatilag védtelen rendőrökre.

Exkampányfőnök gránitkövekkel

Gonda István négy éve kampányfőnöke volt a jobboldal közös szegedi polgármesterjelöltjének, Balogh Elemér professzornak, akit időközben alkotmánybírónak választott az Országgyűlés. A Karolina egyházi iskola munkatársa rendszeres résztvevője jobboldali megmozdulásoknak. A 2002. augusztus 31-i Délmagyarország és Délvilág 3. oldalán közöltünk róla fotót. A képen a Fidesz fővárosi kampányrendezvényére bérelt különvonat lépcsőjén, zászlóval a kezében látható.

A Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon vezetője, Ivanics Andrea nővér azt mondta, nem tudta, hogy az intézmény egyik munkatársa is ott volt a tévé ostrománál. Az igazgatónő kedd este azt mondta, türelmet kér, mivel zsúfolt programja miatt nem tudott tájékozódni az ügy részleteiről.

A rendőrség fotók, tévé- és videofelvételek alapján próbálja felkutatni és elfogni a szeptember 17-e óta tartó rendzavarások résztvevőit, de nem mindenkit tudtak azonosítani. Több rendőrségi szervezetet megkérdeztünk, mi történik Gonda Istvánnal, ha azonosítani tudják a felvételekről. Azt a választ kaptuk: elszámoltatják. Tegnap esti lapzártánkig 271 személyt állítottak elő, közülük 144-et letartóztattak, és még mintegy kétszázat keresnek. Többségük ott volt a Magyar Televízió épületénél, részt vett a székház ostromában, a rendőrök elleni támadásban, az épület és több személygépkocsi, köztük rendőrségi járművek felgyújtásában, megrongálásában, valamint a székház kifosztásában.

Olvasóink írták

  • 1. ezmarjo 2008. szeptember 22. 21:11
    „"Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!"
    Ugye mindenki olvasta a keret alatt ezt a szöveget... Kár, hogy nem tudom, ki az a "mi". Mert az újság szerkesztői biztos nem. Rájuk ez nem vonatkozik. Ők egyenlőbbek.
    Hajrá magyar bíróság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb húsz dolgozó távozik a tanárképzőről

Noha a tanév már elkezdődött, az egyetemi tanárképzés átalakulása folyamatos. Május óta hatvanan… Tovább olvasom