Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Károly fél éve él az utcán

Szeged - Szerencsétlen válás, a munkahely elvesztése – Károly példája igazolja: valóban elég ennyi ahhoz, hogy utcára kerüljön valaki. Az 59 éves szegedi férfi a kora miatt nem kap munkát, már csak a nyugdíjazásában bízik. Addig is hajléktalanszállón lakik.
– Attól, hogy az átmeneti szállón lakom, még nem muszáj úgy kinéznem – jelentette ki a szegedi Szabó Károly. Az 59 éves férfi inget és farmernadrágot viselt, amikor találkoztunk. Ad a megjelenésére. Tavaly januárban elvesztette utolsó állását: kazánfűtő volt az egyik szegedi vállalatnál.

Az utcasepréshez is protekció kell

Élete során több helyen is dolgozott, több mint 45 év munkaviszonyt könyvelhet el. Esztergályos, kazánfűtő és hivatásos sofőr. Több mint egy éve nem talál állást. Túl öreg – mondják neki a legtöbb munkahelyen. 2006-ban elvált harmadik feleségétől, akivel volt egy közös lakásuk. Hitelre vették, és amikor különmentek, eladták. De a lakás árából csak a hitelt tudták törleszteni. Károly egy ideig a 34 éves fiával és annak barátnőjével élt egy albérletben, de a főbérlő eladta a lakást. Károly fia most Németországban dolgozik, ő pedig az utcára került.

Szabó Károlynak 500 forint sem jut egy napra. Fotó: Segesvári Csaba
Szabó Károlynak 500 forint sem jut egy napra.
Fotó: Segesvári Csaba

– Még az utcasepréshez is protekció kell – állítja a férfi. Csak néhány napot töltött a szabad ég alatt, aludt a padon. 24 ezer 800 forintos álláskeresési segélyt kap. Az összegből 10 ezer 560 forintot befizet az Indóház téri Hajléktalan Átmeneti Szállónak, így van fedél a feje felett.

Heti adag: egy kiló kenyér, margarinnal

Tizenkét emberrel osztozik egy szobán, emeletes ágyon alszik. Szekrényébe mindössze néhány ruhadarab és pár személyes dolog, például instant kávé fér. Holmiját a fiáéknál, illetve egy garázsban tárolják. Van DVD-lejátszója és tévéje is, de azt mondja, a szállóra egy villanyborotvát sem lehet bevinni. Nem engedélyezett, valószínűleg hamar lába kelne. A mobilját viszont mindig magánál hordja.

– Zavarja, ha rágyújtok? Tudom, kicsit büdösebb, mint az átlag, de olcsóbb. Nagyon nehéz hónapom volt. Karácsony előtt kaptam az utolsó segélyt. Hat hétig kellett élnem 14 ezer 240 forintból – mesélte Károly. Elmondta, ha már nagyon szorul a nadrágszíj, egy hétig ki lehet bírni egy kiló kenyérrel, és egy 99 forintos margarinnal. Egy kefir és két zsemle. Előfordul gyümölcsjoghurt – a Mátyás téren, a ferenceseknél reggelit és esténként főtt ételt kap sorstársaival együtt.

Kisfröccsön vett nyugalom

– Tétlenségben telnek a napjaim. A reggeli után körbemegy a szállón a Délmagyar. Amikor jó idő van, sétálok a városban. Ha egy jó filmet vagy autóversenyt adnak a tévében, beülök az egyik kocsmába. Ott legalább találkozom új arcokkal. Egy 45-50 forintos kisfröccs megéri, hogy nyugodtan legyek, a szállón túl sokan kommentálják a műsort – osztotta meg velünk, milyen egy napja. Azt is elmondta, ha rossz az idő, akkor olvas. A háborús regények a kedvencei.

– Azelőtt minden nyáron utaztunk. Bejártuk a fél világot. Kéthavi túlórából egy hónapra le tudtunk menni a tengerpartra – ábrándozott Károly. Szerinte mindennek a rendszerváltás az oka. Májusban betölti a hatvanat, nyugdíjba mehet. Nagyjából ötször annyi lesz a bevétele, mint az elmúlt évben. Albérletbe szeretne költözni.

Ki mehet a szállóra?

– A Hajléktalanok Átmeneti Szállása összesen 10 nő és 21 férfi befogadására alkalmas. Folyamatosan telt ház van. A szintén az Indóház téren működő idényszálló – november 1-jétől április 30-áig – éjszakára plusz kilenc nőnek tud fekvőhelyet biztosítani – mondta Mészáros Zsuzsanna, a szálló szociális munkása. Azt is megtudtuk: a menedékhelyen egy évig lehet tartózkodni, de ezt indokolt esetben még egy évre meg lehet hosszabbítani. Mielőtt bárkit felvesznek a szállóba, személyesen elbeszélgetnek vele. Fontos ugyanis, hogy az igénylőnek legyenek céljai, mivel az intézmény a visszailleszkedést szolgálja.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. smalltown 2009. február 20. 02:39
  „32 kovacsne:
  mar csak egy jo kis pattogos , forradalmi zenet kellene irni ehhez a szovegedhez, aztan arccal, lobogo hajjal a nepert tuzon vizen keresztul! Felepitjuk az orszagot, eljen a nep,hizzanak a Magyar Gyumolcsfak! Elore!

  Brrrrrrrrrrrrrrrr...........”
 • 37. smalltown 2009. február 20. 02:33
  „minden tarsadalomban vannak emberek, akik ilyen -olyan oknal fogva elveszitik mindenuket es az utcara kerulnek! Kadar rendszert visszasirni ezert eleg nagyfoku ostobasag! Itelkezni is konnyu masok felett, osztani szorozni,hogy miert vesz cigarettat... Agi84, azert neked nagyon egyszeru a vilag! :(
  Sajnalom Szabo Karolyt es azt a nagyon sok szerencsetlen embert,akiknek semmijuk sem maradt hosszu evek munkaja utan.....:(”
 • 36. SP 2009. február 18. 21:19
  „34. hozzászólás Ági84 2009.02.18. 16:09
  14 éves korban 8 általános után szakmunkásképzőbe mentek sokan, ami munkaviszonynak számít.
  1 évet beszámíthatnak, gyermeknevelésre is. A sorkatonaság is munkában töltött időnek számít a tényleges munkahelyi éveken túl. (59-14 )”
 • 35. SP 2009. február 18. 21:10
  „A nyugatnak piac kellett és nem konkurencia.
  Megvette a gyárakat, hogy bezárhassa. Importra kényszerítse az országot.
  Pl: A kábelgyár olcsón ellátta a hazai hírközlő kábel igényeket jó minőségű Qv kábelekkel. Nemzetközi tendert nyert a speciális, egyedi tulajdonságú un kuvaiti kábeltípus gyártására is stb. Menő volt a szakterületén, de Siemens megvette, hogy leállítsa.
  Nagy piaca lehetett volna az itt gyártott SM optikai kábeleknek, aminek akkor világ szinten is nagy hiánya volt.

  A KGST ben volt sok eredményes gyára az országnak. A hidegháborús évek után, mint a háborúk után lenni szokott jött a szabad rablás. Ez a változás elvette a munkahelyeket. Kitermelte a "Károlyokat", munkanélkülieket. Ellehetetlenítette eladósította a családokat stb. Felerősítette az etnikai ellentéteket.”
 • 34. Ági84 2009. február 18. 16:09
  „Ja és mégegy. 59 éves, több mint 45 év munkaviszonyt könyvelhet el. Több mint egy éve nem talál állást, vagyis 58 éves kora óta. Na most akkor 12-13 éves kora óta hivatalos munkaviszonya van elviekben.
  Lehetséges ez?”
 • 33. Ági84 2009. február 18. 16:05
  „Most mindjárt jön a kődobálás, mert ezt ide bemásolom, és nem politikailag közelítem meg a dolgokat:

  "Zavarja, ha rágyújtok? Tudom, kicsit büdösebb, mint az átlag, de olcsóbb."
  "Ha egy jó filmet vagy autóversenyt adnak a tévében, beülök az egyik kocsmába. Ott legalább találkozom új arcokkal. Egy 45-50 forintos kisfröccs megéri..."

  A legolcsóbb, legminőségtelenebb cigaretta doboza is 300-400 Ft-ba kerül. És nem hiszem, hogy havonta egyet vesz. Abból az egy doboz cigi árából egy napi kajálás kijön. Vagy akár egy heti, hiszen állítása szerint egy kiló kenyeret néha egy hétig is be kell, hogy osszon.
  Egyszerűen nem tudom sajnálni pont emiatt a r.hadt cigaretta miatt!

  Én is cigarettáztam 4 évig, de mivel minimálbérrel vettek fel, valamiről le kellett mondanom, és mivel bérletre szükségem volt, letettem a cigit, ennek már lassan 3 éve. Meg sem merem számolni, hogy a 4 év alatt mennyit költöttem erre a felesleges dologra. És én sem a legdrágábban szívtam.
  De ez az én véleményem.”
 • 32. kovacsné 2009. február 18. 14:55
  „országhatárt lezárni, (tranzitforgalom a határnál leteheti az útdíjat)
  euból kilépni azonnal, (a saját terményeinkből enni, inni)
  teljes vagyonelkobzás az elmúlt évtizedek minden árulójától, aki nem építette, gazdagította ezt az országot,
  a befolyt összegből újraépíteni a lerombolt, lepusztulni hagyott nyereséges gyárainkat,
  munkát adni az újraépített országban, vesszőt fonni, sepregetni, gazolni, fát vágni......
  éljen a mezőgazdaság!
  hízzanak a jószágok, virágozzanak a gyümölcsfák,
  magyarok vagyunk!
  aki magyar, dolgozik és felépíti újra az országot:)”
 • 31. Piki 2009. február 18. 14:23
  „JOBBIK-ot és MAGYAR GÁRDA-t a belpolitikába!!!!!!!!!
  A FIDESZ is tehet egy szívességet.........”
 • 30. Rika09 2009. február 18. 14:05
  „Elolvastam a hozzászólásokat. Egy kivételével.Véleményem: Legyen meg a ti akaratok, Jöjjön el az Orbán Viktor. A megváltótok. Hipp-hipp hurrá. Úgy sírtok a Fidesz után.”
 • 29. hawaiiklub 2009. február 18. 13:55
  „Ja igen, de jó is volt régen, a kádár rendszerben... Mindenkinek volt vagy munkája, vagy egy széke, amin végigülhette a napot. Olcsó volt a sör meg a cigi. Ingyen utalta ki a lakásokat az állam. Hogy ezt az egészet csak hitelből sikerült fenntartani, az kit érdekel, arra ma már nem emlékszik a proletár. Meg hogy banánt meg hűtőszekrényt max. protekcióval tudtál venni a boltban, arra ki emlékszik már... További kellemes visszasírást.”
 • 28. migusz 2009. február 18. 12:58
  „19-nek
  Mivel jól ismerem: Annak túnik, mert az. "Jól" öltözik, mert nem ehhez szokott hozzá az elmúl 50 évben. Ez a helyzet bárkit elérhet. Sajnos kevés kell hozzá.
  21-nek
  Hova? Egyszobás albérletbe? A garázs meg szivesség egy ismerőstől.”
 • 27. kovacsné 2009. február 18. 12:34
  „20..., bárcsak kirúgnának már végre az eu-ból minket és végre hízhatna a koca mozart nélkül”
 • 26. Piki 2009. február 18. 12:24
  „140!
  Méltányolom, hogy viccet csinálsz ebből a szegény emberből.
  Tudod miért nem ééén?
  Mert arra várok, hogy te, hamarabb....!!! (romba!)”
 • 25. PEPE 2009. február 18. 12:10
  „22-es ! A népi demokráciába a nép diktál ,a parlamentibe meg a pénz/spekuláció korupció meg minden/. Nép meg le van sz.... .,”
 • 24. 140 2009. február 18. 11:59
  „Piki! Miért nem fogadod be Te?”
 • 23. Piki 2009. február 18. 11:00
  „21. .suhym. !
  Ez sajnos manapság Mo.n nem jellemző. Még rúgnak is kettőt a szerencsétlenbe, amíg mozog. Némelyik letagadna anyját-apját, csak hogy ő boldoguljon. Ebben az esetben is valami hasonló történhetett. Szegény ember. Remélem mihamarabb befogadja valaki, úgy, mint a zsombói család az autóban élő idős bácsit.”
 • 22. .suhym. 2009. február 18. 10:20
  „PEPE!

  Ha neked a Kádár rendszer volt a demokrácia, akkor óriási fogalomzavarban szenvedsz, és hatalmas tudáshiányod van történelemből!”
 • 21. .suhym. 2009. február 18. 10:16
  „"...Holmiját a fiáéknál, illetve egy garázsban tárolják..."

  Szomorú történet,
  DE
  azért csak megkérdezem, a kedves fia vajon miért nem segít neki, mégiscsak az apja!”
 • 20. Andikaa 2009. február 18. 09:54
  „Ami itt történik Magyarországon az egyenesen már undorító!!Kész csoda h még nem "rúgtak ki" minket az EU-ból!!!Kezdjük az elején.Amerikában válság tört ki és ez sajnos kihatással van valamilyen szinten az egész világra,mivel nagyhatalom.Ez még oké,h számos ország megérzi,de az már végképp vicces és szánalmas,h nálunk a legnagyobb a válság,pedig nem is nálunk kezdődött.Ez csak ismét azt bizonyította,h Mo egy kicsi.szegény ország,amit idáig is tudtunk,h nem a top 10 ben vagyunk,de ezzel végképp lecsúsztunk.Mo-n komoly változtatásokra lenne szükség.Alacsonyabb adó,magasabb fizetések,mi lehetetlen ebben??Ha máshol működik,vegyük csak szemügyre Ausztriát,Szlovákiát szomszédos országok és mégis működik!!!!Fele ennyire sem érzik meg a válságot,mint mi.Ezért a kormány is hibás,h semmi érdemi döntés nem született,hagyták,h szépen leépüljön az ország.Az ő felelősségük részben.Már réges régen le kellett volna mondaniuk,mert alkalmatlanok erre,h egy országot irányítsanak!!!”
 • 19. Piki 2009. február 18. 08:19
  „Sajnálom.
  Jó embernek tűnik.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodák palotája a harmadik emeleten

Szeged - Noha alig tudta valaki, eddig is látogatható volt az egyetem pedagógusképző karán a védett… Tovább olvasom