Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Károly Róbert szegedi pénzei a Fekete Házban

Szeged - Pénzérmékből és oklevelekből látható húszmillió forint értékű összeállítás szeptember végéig a Fekete Házban a hétszáz esztendeje magyar királlyá koronázott Károly Róbert idejéből.
Anjou-kori kincsek címmel nyílt meg a Fekete Ház új kiállítása. A Móra-múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Veszprémi Püspökség, valamint egy kiskunhalasi magángyűjtő anyagából Nagy Ádám és Ujszászi Róbert, a szegedi múzeum numizmatikusai válogattak össze húszmillió forint értékű tizennegyedik és tizenötödik századi Anjou-kincset.

Károly Róbert – V. István Árpád-házi magyar király és Anjou Károly nápolyi király leszármazottja – miután hétszáz éve, 1307. október 10-én magyar királlyá koronázták, a trónviszályok sújtotta országban igyekezett hatalmát megszilárdítani. Jól mutatja az akkori magyar aranytermelés méreteit, hogy a kiviteli tilalom európai méretű hiányt okozott. Felborult az arany-ezüst árarány, az arany ára több mint tízszeresére ugrott. Ezért különösen érdekes, hogy Károly Róbert fia, Nagy Lajos király itáliai hadjáratai idején hálából a támogatásukért híveinek közel kétmillió aranyforintot juttatott. Ez az európai összes aranytermelés legalább másfél éves mennyiségének felelt meg.

A Fekete Ház mostani tárlatán eredeti Anjou-kori arany- és ezüstpénzek láthatók, ám a tárlat legérdekesebb darabjai az úgynevezett „szegedi kispénzek". A korabeli történeti forrásokban ezen a néven emlegetett fizetőeszközöket Károly Róbert uralkodása idején verték Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemé az egészségügy, a Hunguest Hotelsé a fürdő

Szeged - Bekiabálásokkal tarkított többórás parázs vita után a szegedi közgyűlés kormánypárti… Tovább olvasom