Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kárpátaljáról jött Botka buzogánya

Szeged - Helyi borok és a településről szóló kiadványok szinte minden Csongrád megyei város ajándékcsomagjába bekerülnek, ha külföldi delegáció érkezik hozzájuk. Polgármestereink a kiadványok mellett – „cserébe" – nyakkendőt, faragott maszkot, szobrot, plüss-sünit kapnak.
– A csomag tartalmát a cél és az esemény szabja meg, de többnyire csak gesztusértékű dolgok kerülnek bele, hogy ne érezzék magukat zavarban a küldöttség tagjai – mondta Papp Tibor, a szegedi városháza külügyi referense. Arról kérdeztük: milyen ajándékokkal tisztelik meg a külföldi delegációkat.

Ha testvérvárosi küldöttség jön, mást kap a polgármester és mást a többiek – de Szeged-DVD, Szeged-könyv biztosan kerül a csomagba. Persze figyelni kell rá: lehetőleg ne ugyanazt a kiadványt adják, amit korábban. Mivel jegyzik, ki mit kapott eddig, a diplomáciai baki elkerülhető. Vörös- vagy rozébort – csongrádit vagy ásotthalmit – csak azok kapnak, akik nem repülővel érkeznek, mert kézipoggyászban nem vihető fel a gépre, odalent pedig összetörhet. A magas szintű delegációk tagjai Szeged-címeres hollóházi porcelánt is kapnak, de a repiraktárban vannak Szeged-címeres nyakkendők és női sálak is.

Testvérvárosi címeres nyakkendőt kap időnként Botka László polgármester is, viselni viszont nemigen tudja. Túl magas az átlagos mérethez – illetve a nyakkendő túl rövid. Bár legtöbben képeket, könyveket, DVD-ket hoznak saját településükről, kultúrájukról, vannak különlegességek is. A kínaiaktól például egy díszdobozban régi, császárkori pénzérméket kapott a polgármester, Kárpátaljáról pedig egy kézzel faragott buzogányt. Valahol viszont egyáltalán nem szokás az ajándékozás: a cambridge-i delegáció csupán egy címeres bögrét és egy papírnehezéket hozott ajándékként Szegedre.

Kárpátaljáról jött Botka buzogánya Fotó: Frank Yvette
Kárpátaljáról jött Botka buzogánya
Fotó: Frank Yvette

Főként a helyi kézművesség – fazekasok és hímzők – remekeit adják ajándékba a külföldi delegációknak a vásárhelyi városházán – mondta el Göbl Vilmos sajtóreferens. Így kerülnek az ajándékcsomagba hímzett könyvjelzők, ékszertartó dobozok és dísztálak, vázák, kulacsok. Az aktuális kulturális rendezvényeket is bemutatják a küldöttségeknek: a napokban itt járt hollandok például a Picasso-kiállításról, mások az őszi tárlatról kapnak mutatós kiadványokat. Része minden csomagnak a várost és a városházát bemutató képeskönyv is.

A vásárhelyre érkező küldöttségek is többnyire kerámiát, könyvet, népművészeti tárgyakat hoznak – de a lengyel delegációtól kaptak már plüss-sünt is. A tüskéshátú állatka ugyanis testvérvárosuk „kabalája". Egy litván delegáció ajándéka pedig máig látható a hivatal aulájában. A fából faragott, gondterheltnek tűnő ülő Krisztus még 1991-ben érkezett, magyar felirattal: „A felszabadult magyar népnek Litvániától". A szovjet utódállam így kívánt sok szerencsét a függetlenségünkhöz.

Kerámia, bor, hagyma

Jellegzetes szentesi fekete kerámia – váza, hamutál, aromamécses – és a városról szóló könyvek mindig vannak a delegációknak szánt csomagokban Szentesen. A férfiak egy üveg Csongrádi Cabernet-t, a nők pedig virágot kapnak. Szirbik Imre polgármester azt meséli: legutóbb a szlovén küldöttség kereplőt és busószerű maszkot hozott nekik. Csongrádon a helyi vörös- és rozébor elmaradhatatlan része a csomagoknak, ahogyan a városról szóló, képes angol nyelvű könyv is. Néha helyi mesterek fafaragványaival lepik meg a külföldi küldöttségeket – mondta el Bedő Tamás polgármester. Ő lengyel vodkát, máskor szerb gyomorkeserűt vagy vajdasági bort is kap. Vörösbor helyett vörös-, lila- és fokhagymát tesznek ízléses csomagolásban a delegációknak szánt pakkokba Makón – mondta el Csomor Ágnes kabinetvezető. Emellé kerülnek a Makó történetéről, látnivalóiról és természetesen a hagymáról szóló könyvek.

Szalámi nincs

A Szegedre jellemző paprika és Pick-szalámi hiányzik a delegációknak szánt csomagokból. Papp Tibor szerint ennek az az oka, hogy a repülőn utazó delegációk nem szállíthatnak élelmiszert. Elkerülendő a reptéri problémákat szalámit a szegedi delegációk visznek magukkal külföldre – ha az Unión belül, közúton utaznak. A megyei városok „delegációs csomagjainak" értéke általában 5 és 10 ezer forint között van.

Olvasóink írták

 • 10. primitivke 2008. október 12. 16:36
  „gusztustalan hozzászólók, miért nem takarodtok le erről a portálról.Na ezért megy el a kedve minden jobb érzésü szegedinek, mert ilyen barmok levelezgetnek itt. És még ti akarjátok megszabni ennek az országnak, meg vezetőinek, hogy mit kell csinálni.,Ezzel a stulussal az utca emberét is elriasztjátok, meg azokat is akik véletlenük feltévednek egy ilyen cikkre, ami egyébként a délmagyar cimlapján volt.”
 • 9. LukSzusz 2008. október 12. 07:10
  „4-nek,meg Botkának küldjük a vazelint........”
 • 8. Bunyos Panni 2008. október 11. 14:19
  „En is akarok egy ilyen buzoganyt!!!!!!”
 • 7. rde 2008. október 11. 11:39
  „Ezzel kellene fejbe verni téged.”
 • 6. megmondomegyötösér 2008. október 11. 11:27
  „Ez nem ér!
  A megyeházán csak ököllel folyik a bruszt!”
 • 5. mugri 2008. október 11. 10:40
  „Vazzelinnny , wazze:)”
 • 4. ezNEMluszusz 2008. október 11. 09:04
  „LukSzusz!
  Mindenki magából indul ki! még te is. gondolom lukanális luxus gajvéder vagy??? a kisprostifiu!!!”
 • 3. ahmed 2008. október 11. 08:14
  „Szép nagy bunkót kapott - de inkább fejre méretezni. Egyébként megy hozzá -divatos. Oh jóttevőnk.”
 • 2. bespin 2008. október 11. 07:43
  „Melyik végével kívánnád?
  A gömbölyű tüskés hoz is, visz is.
  Előtte a parlamenti haverjait jól b@ssza fejbe vele!”
 • 1. LukSzusz 2008. október 11. 07:14
  „Dugd föl magadnak,elég tág lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napfény a szegedi jégen

Szeged - Kesztyű, sapka, sál. Vajon miért van szüksége egy szegedinek ezekre a kiegészítőkre? Hiszen… Tovább olvasom