Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Karrier Iroda a Szegedi Tudományegyetemen, uniós segítséggel

Szeged - Uniós pályázaton elnyert támogatásból a Szegedi Tudományegyetemen, a JATIK-ban 2005-ben Karrier Iroda jött létre, amely felkészíti a hallgatókat a különböző életpályákra.
Segít a diákoknak információkhoz jutni a személyre szabott és az egyéniségüknek leginkább megfelelő munkalehetőségekről. A sikeres projektet 2007 májusában zárták.

„Egyetemünk 2005-ben létrehozott egy olyan összetett, az álláskereséssel összefüggő, annak minden állomását átfogó támogató rendszert, amely a hallgatók számára lehetővé teszi a megfelelő szakterület kiválasztását, azt, hogy megfeleljenek a követelményeknek, s az adott munkakörben hosszú távon helyt is álljanak" – mondta el Görög Márta projektmenedzser.

A Szegedi Tudományegyetemen, a JATIK-ban található Karrier Iroda szervezett, intézményesített segítséget ad a hallgatóknak. Nem engedi el a kezüket azután sem, amikor már kikerültek az egyetemről, és megszerzett tudásukat a gyakorlatban kell alkalmazniuk. Az egyetemen karriertervezési kurzus is folyik, melynek során az érintettek a tudatos életpálya-építés technikájával ismerkedhetnek meg.

A Karrier Iroda standja a tavaszi állásbörzén a JATIK-ban. Fotó: DM/DV
A Karrier Iroda standja a tavaszi állásbörzén a JATIK-ban.
Fotó: DM/DV

Az iroda emellett új lehetőségeket teremt a munkáltatók és a felsőoktatás közeledésére, hiszen a munkaadók visszajelzéseket adhatnak a hallgatók felkészültségéről, így hatást gyakorolhatnak a képzési rendszerre. Azzal, hogy a vállalkozásokat mint gyakorlati helyeket bevonják a munkába, a munkaerőpiacon jól hasznosítható tapasztalatokra tehetnek szert a hallgatók, akik számára az iroda különböző készségfejlesztő tréningeket is szervez.

Adattábla

A projekt elnevezése: Karrier Iroda működtetése
a Szegedi Tudományegyetemen.
Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem.
A megvalósulás helye: Szeged, Dugonics tér 13.
A projekt összköltsége: 60 millió Ft.
Uniós támogatás: 60 millió Ft.

Mindezzel párhuzamosan az intézmény a korábban végzett hallgatókkal is fenntartja a kapcsolatot az Alma Mater baráti kör – amely szintén a projekt során alakult meg – keretén belül. Az egyetem így próbálja összefogni egykori diákjait azért, hogy a közös programok keretében tapasztalatokat cserélhessenek, s megosszák egymással élményeiket. Az intenzív kapcsolattartás, a rendezvények és a különböző kiadványok állandó információáramlást biztosítanak a már végzettek és a leendő diplomások között. A program során kutatási projektek is megvalósulnak, amelyek a végzett hallgatók karrierjét és elhelyezkedési tapasztalatait vizsgálják. A projekt keretében létrehozott honlapon található adatbázis segítségével a hallgatók nyomon követhetik a legfrissebb álláslehetőségeket, a különböző szűrők által pedig egyszerűsíthetik a keresést. Az online ügyfélszolgálattal kiegészült Karrier szakportál a diákok sorsának nyomon követését teszi lehetővé, de ugyanott szakmai anyagok, tanulmányok is megjelenhetnek.

Görög Márta hallgatói és közkapcsolati igazgató úgy értékelte az uniós pályázatot, hogy az szerencsés találkozása volt az igényeknek és a lehetőségeknek, hiszen lehetővé tette az álmok beteljesülését.
A projekt ugyan tavaly májusban befejeződött, de a Karrier Irodát a jövőben tovább szeretnék fejleszteni. Idén is lesz SZTE regionális állásbörze, amelyet harmadszorra tavaly ősszel rendeztek meg, nagy sikerrel.

Olvasóink írták

 • 4. Karrier Iroda 2008. április 30. 11:17
  „A Karrier Iroda reagálása az első hozzászólónak, :((((-nak szólt, :))))-nak köszönjük, hogy megosztotta velünk kapcsolatos tapasztalatait!:))”
 • 3. Karrier Iroda 2008. április 30. 11:11
  „Az SZTE Karrier Iroda nevében szeretnék reagálni az előbbi hozzászólásra.
  Számadatok is vannak az előrehaladási jelentésekben, de tény, hogy ezeket nehéz reprezentatívan összegyűjteni, ami nem egyedi, hanem országos szintű probléma. A szolgáltatásainkat igénybevevő hallgatók többsége elfeledkezik arról, hogy jelezze felénk, ha felvették valahová, másfelől viszont nagyon pozitív visszajelzéseket is kapunk, főleg abban az esetben, ha egy hallgató több szolgáltatásunkat is igénybe vette, ezek között a személyes tanácsadást is (ami egyértelműen közvetlenebb kapcsolatot feltételez). Ebből kifolyólag közvetítő tevékenységünket igénylő céges partnereinket kérdezzük meg (ez sem teljes körű, mert nem biztos, hogy a szolgáltatásunkat igénybe vevő hallgató az iroda szolgáltatásait igénylő szervezetnél nyer felvételt), akik bizonyos időszakra vonatkozóan tájékoztatnak minket a hozzájuk jelentkező, illetve felvett SZTE-sek számáról.
  A hallgatók az értékelő kérdőíveken igen pozitív nyilatkoznak a ,,hülye" álláskeresési és készségfejlesztő tréningjeinkről (melyek piaci ára tréningenként több mint száz ezres nagyságrendű), az pedig a hallgató leleményességén múlik, hogy mennyire használja ki szolgáltatásainkat, melyek a honlapra vetve egy pillantást, igen széles körűek. A honlapunkon regisztráltak bármikor hozzáférhetnek az általunk közvetített gyakornoki és állás lehetőségekhez, ezeket nem szoktuk hírlevélben kiküldeni - mint maga az álláskeresés folyamata, ez is kétszereplős, számítunk az álláskereső aktivitására is. A Karrier Iroda munkatársai biztos nem nevettek ki arra fel, hogy bölcsész vagy, mert az állásbörzén a standunkat felkereső hallgatóknak szaktól függően elmondjuk, hogy milyen cégekhez látogassanak el, illetve milyen egyéb szolgáltatásainkkal lehetünk a jövőben segítségükre. A céges képviselőkről sem feltételezem ezt; azt el tudom képzelni, hogy nem jártál utána adott cég tevékenységi körének, az Állásbörze Kiadványban nem lapoztad fel az általuk preferált végzettségeket, ami ezek szerint nem volt összhangban a tiéddel. Az állásbörzére való felkészülést több mint egy hetes programsorozat segíti!
  A kiválasztási folyamatok teljesen szabályosan zajlanak, több körös interjúkon keresztül választjuk ki a megfelelő munkatársat.
  Ha már a pénznél tartunk, a pályázat ROP-os mintaprojekt lett, ami gondolom nem véletlen, szakmailag megalapozott munkát sejtet.
  Sajnos a régióban előfordul, hogy a szakmai tapasztalat megszerzése érdekében fizetés nélkül dolgoznak a hallgatók, de azt gondolom, hogy ez idővel megtérül - minden alkalmat meg kell ragadni, ami közelebb viszi őket szakmai elképzeléseik megvalósításához. Nem mindenkinek van lehetősége, ideje a tanulmányokkal párhuzamosan Pesten munkát vállalni, és nem mindenki motivált az ügyfélszolgálat iránt. Érdeklődési körtől és a készségektől függően ennél szélesebb körűek a bölcsészek előtt álló lehetőségek. Ha kíváncsi vagy ezekre, személyes tanácsadás keretében várunk az irodába!”
 • 2. :))) 2008. április 29. 17:47
  „Kedves :-(((!
  Nekem pont ők segítettek elhelyezkedni és én is a BTK-n végeztem. Segítettek önéletrajzot és motivációs levelet írni, amit akár az interneten is megnézhettem volna, de mivel már másoktól is hallottam, hogy kedvesek és mindenben segítenek, így hozzájuk fordultam. Mindemellett sok-sok tippet is kaptam...
  A tréningekkel kapcsolatban meg csak annyi, hogy igen jók; kipróbáltad már valaha valamelyiket is???! Tanács: iratkozz le a hírlevélről!”
 • 1. :-((( 2008. április 25. 08:11
  „Üres szavak! Miért nincsenek számadatok? Hány diáknak sikerült rajtuk keresztül elhelyezkedni? Kíváncsi vagyok, hogy csak nekem nem segítettek, vagy másoknak sem. Álandóan bombáznak a hülye tréningjeikkel, de semmi normális segítséget nem adnak. Az állásbörzén is mikor elmondtam, hogy bölcsész vagyok, majdhogynem kiröhögtek és közölték, hogy hát akkor nekem nincs semmi ajánlatuk. Persze felíratkozhattam egy adatbázisba, melyre egyetlen egy álláshirdetést kaptam, történetesen az Ő irodájukba kerestek embert, de kár volt jelentkezni, mert már megvolt melyik sógor-koma jóbarátot veszik fel.
  De biztos jó helyre megy a pénz!
  És üzenem a bölcsészeknek, hogy van remény! Budapesten az ügyfélszolgálatos multik vadásszák a nyelvszakos bölcsészeket és méltó fizetést ígérnek. Ne dőljetek be semmilyen gyakornoki vagy önkéntes programnak, csak becsapnak, ezt tapasztalatból tudom. Ne dolgozzatok szívességből senkinek, mert fizetnek is a munkátokért, sőt nem is keveset. És külföldön sem kell elvállalni diplomával alja munkát, mert Európa szerte millióegy betöltetlen ügyfélszolgálatos és tanári munkalehetőség van a nyelvtudással rendelkezőknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utakat építettek a lakók megtartásáért

Mórahalom - Bekötőútjainak javítására nyert 144 millió forintot Mórahalom még 2005-ben az Európai… Tovább olvasom