Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kárt okozott a téli szárazság

Alig esett kevesebb csapadék az idei télen, mint tavaly, mondják meteorológusok. A mezőgazdaságban mégis szárazság van – úgy kell az eső, mint egy falat kenyér. Egyre több helyütt sárgul a gabona, a jelentős olajtermelő káposztarepce felét pedig ki kell szántani.
Az idei télen nem esett jelentősen kevesebb eső a sokéves átlaghoz képest, sem például a tavalyihoz viszonyítva – tudtuk meg a meteorológiai szolgálattól. Inkább csak az ősz volt szárazabb a szokványosnál. Most mégis szárazság mutatkozik a mezőgazdasági területeken. Miért? Mert a lehullott csapadék azért mégis kevesebb a szükségesnél, ráadásul ami esett, annak nagy része el is párolgott a sok napsütés és a szél következtében – mondja Tasnádi Gábor, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Az utóbbi hat hónapban 119 milliméter csapadék hullott összesen, és 134 milliméter hiányzik; a talaj felső nedves, illetve alsó nedves rétege között egyre vastagabb a száraz réteg. Miután fagy sem volt, a talajrögök nem tudtak szétporladni a télen, ezt mesterségesen kell elősegíteni, és a víztartó képessége elmarad ahhoz képest, mintha a téli fagy porlasztotta volna szét.

A párolgás vitte el a nedvességet

Az elmúlt tél utóbbi két hónapjában szinte milliméterre azonos volt a csapadékszint a 2005–2006-os tél hasonló időszakával. Nagy különbség csak decemberben mutatkozott, 2006 decemberében csupán 11 milliméter hullott, szemben a 2005-ös december 52 milliméterével. Ez is mutatja: a szárazság nem annyira a kevés csapadék, mint inkább az enyhe, párolgást elősegítő időjárás számlájára írandó.

Mindezek következtében egyre több helyen mutat ijesztő képet a határ. Az őszi káposztarepce mintegy harminc százalékát – amit később tudtak elvetni – ki kell szántani. Az őszi búza, őszi árpa pedig néhol máris sárgulni kezdett a szárazság következtében. Egyébként Csongrád megye helyzete még istenes, az Alföld középső részein mutatkozóhoz képest, és ha most márciusban pótlódik a hiányzó vízmennyiség, akkor nem lesz túl nagy terméskiesés.

Miképp látja a kérdést a vízügy? Az, hogy a vízhiány jelei nem mutatkoznak a jelenleginél jobban, annak köszönhető, hogy 2005-ben és a múlt év első felében jól feltöltődött vízzel a talaj – olyannyira, hogy az elmúlt, napos-szeles téli hónapok fokozott párolgását is ellensúlyozta. Az bizonyos, belvízveszélytől nem kell tartani, sőt máris elkezdődött a csatornák öntözésre való előkészítése: a növényzeteltávolítás, a szivattyúk, zsilipek helyreállítása, ahol kell. Áprilisra, amikor – ha addig nem következik be jelentős esőzés – el kell kezdeni az öntözést, minden készen áll majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhségsztrájkba kezdett a pénzéért

Éhségsztrájkba kezdett tegnap egy építőipari vállalkozó, akinek tízmillió forinttal tartozik a… Tovább olvasom