Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kass János és az ókor

Szeged - A szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templomban (Tátra tér 5.) vasárnap 10 órakor Vörös Gabriella régész nyitja meg a 2010-ben elhunyt Kossuth-díjas grafikusművész, Kass János bibliai alakokat és szenteket ábrázoló alkotásaiból készült kiállítást.
– A 2014-es évet a Móra Ferenc Múzeum az ókori Egyiptomnak szenteli. Felmerült, hogy mutassuk be az Egyiptomhoz kötődő Kass-műveket. Kass János kétségtelenül rengeteg területet érintett rajzaival, illusztrációival, de szigorúan véve Egyiptommal csak néhány rézkarc foglalkozik. Ezért a tartalom bővült: Kass és az ókor lett a kiállítás témája. A négyszáznál is több általa illusztrált könyvből könnyű volt ókori témájúakat találni. Az eredeti művek között meg kell említeni egy sorozat tusrajzot, amelyet 2008-ban készített Jean Paul Sartre Barjona című egyfelvonásosához. Megrendelésre készült, de a könyv sohasem jelent meg. A darab Jézus születéséről szóló tanmese, német koncentrációs táborban készült, egy jezsuita pap kérte meg az ateista Sartre-t, hogy a raboknak segítse a karácsony elviselését. Ezek a rajzok Szegeden még nem voltak kiállítva – ajánlja a tárlatot Bánki Veronika, a művész özvegye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett az út menti nádas

Egy szegedi hivatásos egység, valamint a balástyai önkéntes tűzoltók oltották el azt a tüzet, amely az E75-ös út mellett kapott lángra csütörtök este. Tovább olvasom