Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kass János fotói Huszárikról, Totról és Lukácsról

Szeged - Kass János, a Kossuth-díjas művész egy igazi reneszánsz ember, aki keramikusként végzett, majd szobrokat is készített, verseket is ír, de mégis grafikusként szerzett magának szerte Európában hírnevet. Mindemellett azonban fotós is, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, aki a fényképezést is magas színvonalon űzi.
Kass Jánosnak számos grafikai kiállítását láthatta már a szegedi kultúraszerető közönség, fotóiból azonban most először nyílik tárlat a Dél-Alföldön. Kass János-fotó kiállítását június 5-én, csütörtökön 15 óra 30 perckor Dömötör Mihály, a Móra Ferenc Múzeum fotográfusa nyitja meg a Somogyi-könyvtárban.

Azt Kass János ismerői, tisztelői mindig is tudták, a művész szeret fényképezni, mégis valamiképpen a véletlennek köszönhető, hogy most Kass-fotókból látható tárlat Szegeden. Kincses Károly fotótörténész járt nemrégiben látogatóban a Kossuth-díjas művésznél; ekkor került elő két cipősdobozból mintegy 1100 negatív. A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet rendezte kiállítás a jéghegy csúcsaként 24 – Katkó Tamás által előkészített - darabot mutat be a több mint ezres kollekcióból.

„A kiállítás portréi között láthatjuk Juhász Ferenc írót, Huszárik Zoltánt filmrendezőt, Amerigo Tot szobrászművészt, Lukács György filozófust, Barcsay Jenőt festőművészt és magát Kass Jánost is. Ezek pillanatfelvételek, de mégis többek ennél, évtizedes barátságok képi lenyomatai. Az ismert művészek közül már csak Juhász Ferenc író és Kass János él. E pótolhatatlan portréfelvételeket nézve jut az ember eszébe József Attila egy sora: hisz a valóság elpereg és megmarad a látszat" – mondja a kiállítás megnyitója, Dömötör Mihály fotóművész.

Kass János tisztelői most két Kass-tárlatot is megtekinthetnek Szegeden. A Somogyi-könyvtárban megrendezett fotókiállításon túlmenően a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti kiállítóhelyén látható az „Illusztrálta Kass János" című kiállítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódítanak az egyedi macik és babák

Szeged - Bloody Mary, törpe fantáziagyermek és a többiek – Szita Gabriella egyedi, sokszor… Tovább olvasom