Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kass János könyvillusztrációs tárlata a Kass Galériában

Szeged - A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílik gazdag tárlat Szegeden a Kass Galériában január 22-én, 16 órakor. A kiállításon a nyolcvan esztendős Kass János grafikusművész könyvillusztrációinak szinte teljességét mutatják be és Töreky Ferenc grafikusművész munkáiból kap ízelítőt a látogató.
Az ünnepi alkalomra összeállított kiállítást Gyüdi Sándor igazgató-karnagy és Kass János Kossuth-díjas grafikusművész nyitja meg, közreműködik a szegedi Vox Nova kórus. A könyvillusztrációk szakmai méltatását dr. Gál József bibliográfustól hallhatja a nyitóesemény közönsége. Az "Illusztrálta Kass János" című bemutató anyagát Szőkefalvi-Nagy Erzsébet rendezte.

A Kass-kiállítás az illusztrált könyvek szempontjából életmű tárlatnak tekinthető, mindazon kiadványok helyet kaptak a 16 tárlóban, amelyek a Somogyi-könyvtár tulajdonában vannak, s ezek egy-két kivétellel a teljes könyvillusztrátori, könyvművészi palettát felmutatják. Alapvetően illusztrációkat gyűjtött egybe a kiállítás, de láthatóak könyvtervek is és a zenei vonatkozást is láttatja egy lemezborító, Vivaldi Négy évszakával.

Döntően gyerekkönyvek reprezentálják az illusztrátori munkásságot, a legapróbbaknak szánt leporelló-könyvecskéktől az alkalmazott művészettel gazdagított tankönyvekig. A kiállítás nem követ kronológiai rendet, de megjegyzendő, hogy a legelső illusztrált könyv 1952-ből származik, míg a legutolsók a 2006-os kiadású Mozaik tankönyvek.
Műfaját tekintve igen átgondolt és sokrétű a kiállítás: az illusztrált könyvek a maguk valójában, patinás, könyvtári használt állapotukban hozzák elénk Kass János művészi illusztrációs munkásságát, láthatók a zene világából kották és tényszerű illusztrációk, de a bibliofil kiadványok, minikönyvek sorával lesz egésszé a tárlat. A magyar és a világirodalom számos remekét illusztrálta Kass, csupán nagyon kiragadott példákkal Gajdar: Timur és csapatától Theodor Fontane-n keresztül Lorca-ig és a gazdag Madách-műveken át Gárdonyi Cifra meséjéig. Különlegesség a tárlaton az illusztrációk több eredeti lapja és ínyencség, hogy a művész kézírásával olvashatók több lapon a nyomdai és egyéb könyvtervezői utasítások.

Érdekességként említendő: Kass János a könyvek újbóli kiadásához mindannyiszor új illusztrációt készített, így azok változatai érzékeltetik az alkotó viszonyulásának változását az irodalmi anyaghoz, illetve saját korábbi illusztrációihoz.

Töreky Ferenc grafikusművész részletgazdag alkotásai finoman kapcsolódnak a galériában a Kass-anyaghoz. Egyik, talán legegyszerűbben leképezhető kapcsolódás az egyes művészeti ágak jeles alkotóit idéző grafikák egyike, a Kass János tiszteletére készített lap. Oly módon található ez a sorban, mint a Tisztelet Van Gogh-nak, Tisztelet Gauguin-nek és Tisztelet Cézanne-nek. Töreky Ferenc a maga 85 évével, gazdag alkotói pályájával, sokrétű munkásságával egy nagy generáció egyéni hangvételű, bensőséges és mély világú tagja. Kártyák, könyvek, falinaptárak, alkalmazott grafikai munkák, sajátos értékű önálló lapok és gobelintervek jelzek sokrétűségét. A Kass Galéria-beli kiállításon finom világú pasztellképein áll a néző elé az Énekek éneke sokszínűsége nyolc lapos sorozatban, Vivaldi Négy évszakának képpé vált világa Töreky művészi átélésében. A nagyon finom vonalú sokrétű asszociációkra készült fekete-fehér grafikák érdekes kontrasztot adnak a tárlat válogatott grafikai anyagában.

A Móra Ferenc Múzeum Csongrád Megyei Önkormányzat Megyei Múzeuma kiállítóhelyén Töreky Ferenc kiállítása március 22-ig, Kass János tárlata pedig április 30-ig látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeomlástól tartanak a betegszállítók

Szeged - Rengeteg a panasz a mentősöktől januártól különválasztott betegszállításra. Az egészségbiztosító szerint idő kell, hogy racionalizálható legyen a rendszer. Tovább olvasom