Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kass Triptichonja

Egy míves, gyönyörű kötetnél aligha kaphat szebb születésnapi-karácsonyi ajándékot a könyvművészként is messze földön híres grafikus, Kass János, akit a szegedi Mozaik Kiadó köszönt a Triptichon című exkluzív albummal.
Karácsony második napján ünnepli 78. születésnapját Kass János Kossuth-díjas grafikusművész, Szeged díszpolgára. A nemzetközi hírű képzőművész ezernyi szállal kötődik a szülővárosához. 1897-ben nagyapja építtette a legendás Kass Szállót, amely évtizedeken át Szeged szellemi, művészeti életének meghatározó centruma volt. Kass Jánost a világgazdasági válság kisgyermekként elűzte ugyan a Tisza partjáról, de lélekben sohasem szakadt el. Már világszerte elismert művész volt, amikor 1985-ben önálló galériája nyílt a Vár utcában, ahol nemcsak saját műveit, hanem a legkiválóbb kortárs alkotótársak munkáit is bemutatja. Cambridge-ben, a Fitzwilliam Múzeumban nyolcvan grafikáját állították ki.
A Shakespeare-drámák ihletésére készült teljes grafikai sorozata a Stratfordi Királyi Shakespeare Társulat Múzeumában tekinthető meg. Láthatók munkái Bathban, S vájcban és különböző magánygyűjteményekben szerte a világon. Bélyegei a világ minden tájára elvitték művészetét. Virtuóz technika, áradó fantázia jellemzi munkáit, s amiért oly sokan zárták szívükbe: egy polihisztor humanizmusa sugárzik valamennyiből.

A magyar könyvkiadás elmúlt évtizedének egyik legsikeresebb vállalkozása, a Török Zoltán által vezetett, seregnyi rangos könyves díjjal kitüntetett szegedi Mozaik Kiadó most háromszáz számozott példányban, díszdobozos kivitelben exkluzív albumot jelentetett meg Kass János – Triptichon címmel. Az elsősorban gyűjtőknek szánt míves kötet a művész három nevezetes illusztráció-sorozatát tartalmazza.

Madách Imre Az ember tragédiája, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művéhez készült Kass-munkák sok elismerést szereztek már alkotójuknak, de ilyen szép kivitelben sohasem jelentek meg még együtt. Persze, ha egy kiadványt művészeti vezetőként az erdélyi könyvművészet és grafika nagymestere, a Munkácsy-díjas Deák Ferenc jegyez, akkor számíthatunk rá: valami rendkívülit kapunk. A gyulai Dürer Nyomdában különleges minőségben elkészített közel százoldalas album méltó ajándék Kass Jánosnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolt, jégpálya, vásár és könyvtár

Szegeden az üzletek többsége december 24-én délután 2 óráig tart nyitva. Vasárnap és hétfőn zárva… Tovább olvasom