Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Katalin siket volt, most mégis hall

Siketen született, harmincöt évig hangok nélkül élt, majd az agykontroll hatására gyógyulni kezdett – állítja a szegedi Tóth Katalin, aki ma már telefonál, zenét hallgat. A szegedi fül-orr-gégészeti klinikán azt mondják: Katalin nem siket, hanem nagyothall.
Katalin azt mondja, a zene vonzza és megnyugtatja.. Fotó: Schmidt Andrea
Harmincöt év csend után fokozatosan zajok, hangok, zene tölti be a szegedi Tóth Katalin életét. Az asszony állítja: siketen és némán született, de mostanra rádiót hallgat, mobiltelefonál. Azt mondja, mindezt nem a hagyományos orvoslásnak, hanem az agykontrollnak köszönheti.

– Nem hallottam, nem beszéltem, a szüleim mégis a mórahalmi általános iskola normál osztályába járattak. Talán szégyelltek speciális iskolába adni. Bár papírról tanultam, az oroszóra alól sem kaptam felmentést, az osztálytársaim sokat csúfoltak – emlékszik vissza Katalin, aki az általános iskola után szabónak tanult, majd a szegedi ruhagyárban dolgozott.

Hangsúlyozza: sohasem fogadta el, hogy hangok nélkül kell élnie, ezért kapott az alkalmon, amikor egy barátja az agykontrollt ajánlotta. A tanfolyam során apró változásokat tapasztalt, majd az egyik foglalkozáson reagált arra, hogy az egyik társának leesett a táskája. Állítja: ez volt az első hang, amit valóban hallott. Folytatta a relaxálást és az agykontrollt, és ma már mobiltelefonon kommunikál, angolt tanul, és zenét hallgat.

Pszichés siketség

Dr. Kiss József Géza, a szegedi fül-orr-gégészeti klinika tudományos tanácsadója, az audiológiai állomás vezetője elmondta: a klinikán Katalint nem siketként, hanem nagyothallóként tartják nyilván. Katalin korábban hordott hallókészüléket, a klinikán tökéletesen tudtak kommunikálni vele. Az, hogy valaki évekig nem hall, majd újra érzékeli a környezet hangjait, csak egy esetben fordulhat elő, ha a beteget stressz éri, és pszichésen megsüketül. Ilyenkor a hallószerv a hallásra alkalmas, de kérgi gátlás alakul ki, és a betegben a hangélmény nem tudatosul. A pszichés süketség pszichiátriai terápiával gyógyítható.

 
– A zene megnyugtat, vonz, imádom – fogalmaz. Magát így jellemzi: olyan vagyok, mint bárki más, csak erősebb, határozottabb. Szegedi lakásában két gyermekével, a 17 éves Anikóval és a 11 éves Balázzsal él. Ők egészségesen születtek, édesanyjuk szeretettel és büszkén beszél róluk.

Katalin természetgyógyászatot tanult Szegeden és a budapesti egészségügyi szakképző és továbbképző intézetben. Névjegykártyáján többek között ez áll: bűnügyi látnok, kártyajós, energetikus, természetgyógyász tanár. Meséli: bűnügyi látnokként eltűnt embereket segít megkeresni például Budapesten, Baján. Kártyajósként pedig elégedett ügyfelekkel büszkélkedhet, azt mondják, amit jósol, 99 százalékban beigazolódik. A jövőben a siketeket szeretné segíteni.

Felkerestük a szegedi Sándor Rózsát, aki Katalint 1998-ban, a Minőségi Élet Természetgyógyász Szabadegyetemen felvételiztette. Úgy emlékszik, akkor Katalin szájról olvasott, beszédét nehéz volt megérteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól drágulnak a gyógyszerek

Július elsejétől változnak a gyógyszerárak – többségében emelkednek. Akad olyan fogamzásgátló,… Tovább olvasom