Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Katasztrófa után: nem félünk, utazunk!

Szeged - Június 1-jén az Atlanti-óceánba zuhant az Air France 447-es, Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata. Ez aligha újdonság bárkinek is, hiszen mást sem látunk, hallunk a híradásokban. A légi katasztrófáról szóló beszámolók mindnyájunkat megrendítettek. De mindezek hatására változtatunk-e utazási szokásainkon?
Megfordul-e a fejünkben egyáltalán, hogy lemondjuk a jó előre lefoglalt, várva várt repülős nyaralást? Könnyen lehet, hogy sokan csak legyintenek, mondván: "velem ez nem történhet meg". Tényleg nem? A fedélzeten tartózkodó 228 áldozat közül sem sejthette senki, hogy nem érkezik meg a francia fővárosba.

- Nemhogy csökkent volna, nőtt az utazási láz - oszlatta el nyomban a kételyeinket Juhász Csilla, a Malév Air Tours vezetője. - Tizenöt éve dolgozom a szakmában, eddig nem tapasztaltam jelentősebb változásokat egy-egy katasztrófa hatására. Mindenki sajnálattal beszél a történtekről, de egyúttal kívülállóként tekint az esetre. A legtöbben kizártnak tartják, hogy ilyesmi történjen velük. A biztonságérzet növelése érdekében egyvalamit azért mégis sokan megtesznek: akinek telik rá, fapados helyett normál repülőjáratot választ.

Ez a helyzet tehát országos viszonylatban, Mihály Illéstől, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől pedig megtudtuk, hogy Szegeden és Csongrád megyében is hasonló összképet kapunk. - Felszállás előtt talán egy pillanatra megfordul a fejekben, hogy mi lesz, ha valósággá válik a rémálom, de ez csupán néhány másodpercnyi elbizonytalanodás. Eddig nem tapasztaltuk, hogy megváltoztak volna az utazási szokások, repülő helyett nem sokan váltanak hajóra, buszra, autóra.

Mihály Illés érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmünket. A kiragadott példa alapján világos, nem a külföldi, hanem a belföldi események kavarják fel inkább az állóvizet, tántorítják el az utazóközönséget. - Évekkel ezelőtt bejárta az országos sajtót a hír, miszerint robbantottak a szegedi Kossuth Lajos sugárúton. Pedig csak petárdázásról volt szó, nem többről. Ekkoriban idegenvezető voltam, több turistacsoport is lemondta a szegedi kirándulást. Arra hivatkoztak, hogy ők bizony oda nem mennek üdülni, ahol robbantások vannak, inkább otthon maradnak. Ez volt az egyik salgótarjáni csoportnak is az indoka.

Olvasóink írták

 • 11. segítség! 2009. június 10. 11:44
  „Az én gyermekem éppen tegnap repült el több más gyerkőccel együtt táborba. Hát mit mondjak, bőgtem mikor felemelkedett a gép és gyorsan távolodott. Vadul imádkoztam, hogy minden rendben legyen. Majd jött a hír, épségben leszálltak! Persze hogy aggódik az ember, de igyekszik nem minden pillanatban a tragédiákra gondolni. Bár nem könnyű.”
 • 10. abrakapokusz 2009. június 10. 09:19
  „Ennek a szerencsétlenségnek nem arról szól a tanulsága, hogy repülünk, vagy nem repülünk.

  Egyszer egy barátommal és mindkettőnk gyerekeivel, sétarepültünk Szeged fölött.
  Az asszonyok úgy döntöttek, inkább lent maradnak.
  Később kiderült, hogy megbánták. Jönniük kellett volna.
  A repülésünk alatt végig attól rettegtek, hogy ha mi lezuhanunk, elvesztik a családjukat.

  Ezért arra gondolok, hogy a jövőben a szülők jobban meggondolják, elengedjék-e
  repülős különutakra féltett csemetéiket...”
 • 9. atipusos 2009. június 10. 08:37
  „Ha ennek az oktondi Juhász Csillának tizenöt év (állítólag ennyi éve van a Malév Tours-nál) nem volt elég ahhoz, hogy megtanulja, mi az a fapados, akkor REPÜLJÖN! Minél előbb. Az újságíróval együtt!”
 • 8. Esovaro 2009. június 09. 22:03
  „A 2.HOZ.
  Persze,hogy marhasagot mondott a csaj, a fapados annyit jelent csak turistaosztaly van rajta es nem kap az embert semmi kajat vagy fizet erte. Az USA-ban a Southwest fapados tarsasagnak azt hiszem a legjobbak a biztonsagi mutatoi”
 • 7. Mil 2009. június 09. 21:50
  „Soxor hivatkoznak a statisztikákra, hogy buszbalesetben többen halnak meg. Nem tudom, ezt úgy vizsgálják-e, hogy busz darabszámra vetítve, vagy abszolút értéken csak. MErt az ugye evidens, hogy sokkal több a buszjárat, így persze hogy több is a haláleset. Autónál szintúgy.”
 • 6. Johnson 2009. június 09. 18:58
  „Fenébe ijesztgetnek itt,pedig a jövő héten megyek boliviába,onnan meg krupsitz-ba hegyet mászni...”
 • 5. maradando 2009. június 09. 18:02
  „4..suhym.
  Nem ! Lehettne menni a Titanic-kal is.”
 • 4. .suhym. 2009. június 09. 17:56
  „Ha valaki a tengerentúlra utazik, talán úszva menjen?”
 • 3. Starbuck 2009. június 09. 17:07
  „Miért csökkenne? Autóbalesetben naponta 4-en halnak meg csak Magyarországon, mégis egy csomóan ülnek autóba. Vonatbalesetek is vannak, mégis megy akinek kell. Szar ügy, ha pont az a gép zuhan le amin ülsz, de ha ez van megírva, akkor nincs mit tenni...”
 • 2. sziszka1 2009. június 09. 15:11
  „"A biztonságérzet növelése érdekében egyvalamit azért mégis sokan megtesznek: akinek telik rá, fapados helyett normál repülőjáratot választ." hogy lehet ilyen hülyeséget mondani! Nem azért "fapados" egy légi társaság mert nem költ a repülők műszaki állapotára! A repülésben első és legfontosabb a repülés biztonsága, ami a repülőgép műszaki állapotánál kezdődik!

  Az Air France nem "fapados" légitársaság volt, mégis történt vele katasztrófa (lásd Concorde, és most a A330)!”
 • 1. IVY 2009. június 09. 14:53
  „Hmmm.
  Én még mindig szeretek repülni.
  Nem is mennék távolabbra soha többé pl. busszal.
  A seggem szétültem néha...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatütközés a szegedi rendező pályaudvaron

Szeged - A katasztrófavédelmi gyakorlatban a szegedi, makói és hódmezővásárhelyi tűzoltókat tesztelték. Tovább olvasom